Histrionično-narcistična osebnostna motnja – 6. del/2

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2014-09-26 ob 12:26:21

Pravi, klasični (patološki) narcisi imajo sebe raje kot druge, vendar sami sebe ne bi poškodovali. Histrioniki pa bi se v navalu narcizma tudi teatralno/dramatično polili z bencinom in se zažgali (in nekateri so se) – samo, da bi uveljavili svoj prav, svoje mišljenje, svojo logiko, svoje zahteve, svoj »Jaz sem …«, ne glede na (smrtne/šokantne) posledice. V njihovi psihični realnosti se v trenutku umiranja/hiranja doživljajo fantazmatsko naslado oz. (sado)mazohistični užitek – v smislu: »Ko se bom zažgal (gladovno shiral do smrti), me bodo ljudje (končno) vzljubili, uslišali, ker sem žrtev (sistema, labijev, »mafije« …) – postal bom gospodar sveta!« Tvegajo vse, torej na kocko postavljajo svoje življenje (npr. z gladovno stavko ali grozijo s samomorom, so pripravljeni iti v zapor) – ko svoje dobijo, izterjajo, postanejo (na videz) kolikor toliko normalni – vse dotlej, dokler zopet ne spoznajo/ugotovijo, da so (spet) utonili v pozabo. Takrat ponovno rabijo nekaj ekscesnega/šokantnega, da pritegnejo pozornost. Zanje ni zdravila, ker niso bol(a)ni – pač pa osebnostno (z)moteni. Najboljši »penicilin« je zanje »funkcija« in (poslušne/ubogljive) »ovčice«, ter pojavljanje v medijih, v javnosti – najbolj jim godijo mikrofoni in kamere (ter soj žarometov - npr. na izsiljenih tiskovnih konferencah), saj mislijo, da jih sedaj (končno) posluša cel svet, in bodo svetu dopovedali, kako plemenite/pametne ideje imajo.

Histrioniki imajo torej precej klasične narcistične patologije, vendar pridobljene po drugi logiki kot klasični narcisi – jasno, ker so imeli drug tip infantilnih frustracij/travm/potlačitev oz. specifik. Imajo, tako kot narcisi, funkcionalna/izkoriščevalska prijateljstva/zveze. Od drugih si želijo oz. kar izsiljujejo neko korist/ugodje/užitek (beri: izpolnitev želje) – npr. da bi jih drugi zalagali z raznoraznimi ugodji/užitki, jim zalagali s pozornostjo, dobrinami, odobravanjem, hvaljenjem ... Za druge se ne razdajajo, pač pa si (egoistično/sebično) želijo/izsiljujejo, da se drugi razdajajo za njih. Zato se (nekateri včasih) nezavedno razglasijo za žrtev, proti kateri se je zarotil cel svet, in potem skozi (znameniti psihoanalitični) transfer nase prilepijo »ovčice«, tudi partnerje, ki potem živijo z njimi. Nekateri sicer hitro pobegnejo, ko (jih) spregledajo, drugi vztrajajo ob njih in so v objemu sugestibilnosti/transferja t. r. ohromljeni. Histrioniki so se sposobni tožariti (na sodiščih) v nedogled. Njihova logika pravice/resnice je »železna«/neizpodbitna/psihotična. Vedno si (z)racionalizirajo  resnico natančno tako, kot jim godi/paše, in ne tolerirajo nobene drugačnosti. Vedno imajo pripravljene (laično) všečne odgovore/rešitve za vsa družbena vprašanja, in vanje sto odstotno verjamejo; in so (seveda) nadvse prepričljivi (za svoje »ovčice«); njihova »železna«/psihotična logika je sicer na videze (za laike) konsistentna, za strokovnjake pa seveda trhla, (z)blefirana in brez trdnih osnov.

Histrioniki – tako kot narcisi – teatralno igrajo vlogo/sebe, zato, da imajo/pridobijo neko korist, a pri tem niso prav potrpežljivi. Za laike so tudi šarmantni, na videz uglajeni, prijetni in dobri (so)govorniki, vendar nimajo posebne potrpežljivosti (so zelo neučakani). Igrati (glumiti) ne morejo v nedogled – ker: igrajo/glumijo (se) zato, da si pridobijo neko korist. Če te koristi ne dobijo oz. je ni na vidiku, hitro reagirajo brezsrčno, burno in ekscesno/šokantno. Za svoj »Jaz sem …« bi umrli, oz. naredili vse, da bi se dokopali do t. i. narcistične gratifikacije/nagrajenosti. Svojo koleričnost/impulzivnost pokažejo takrat, ko jim zmanjka potrpljenja na poti k zadovoljitvi njihovih potreb/želja. Koleričnost se jim lahko prelevi v depresivnost, če niso narcistično nagrajeni/gratificirani. Na terapije se (načeloma) ne podajajo, bolj jim godijo (jih zdravijo) megalomanski/veličastni/veliki projekti spremembe sveta, sistema, paradigme (ustanavljajo svoje »šole«) – pogosto so oz. bi bili pobudniki novega družbenega reda, nove države, novih verskih prepričanj, novih metod/prijemov (v svoji branži) in sebe vedno vidijo kot vodje/voditelji. Nova država, družbeni red, nova verska sekta, nova »šola«/metoda je dobra le, če so oni poglavarji/vodje/voditelji; vendar to svojo ambicijo včasih dolgo spretno skrivajo – svoje »ovčice« bolj pripeljejo do sklepa, da so prav oni »od Boga poslani«, kot naročeni za poglavarja/vodjo/voditelja, torej poglavarja/predsednika ... guruja, župana ...

Simptomatika histrionikov in patoloških narcisov se domala povsem prekriva. Histrioniki nimajo samo navidezno močnega ega/Jaza, ki bi bil v resnici trhel. Njihov ego/Jaz je – za razliko od (klasičnih patoloških) narcisov – resnično močan. Normalnega človeka kašna kritika – še posebej če je neupravičena – ne vrže iz tira. Histrioniki pa zelo hitro pobesnijo in tudi užaljeni zelo hitro (nizek tolerančni prag). Izogibajo se situacijam, v katerih bi bili morda kritizirani – kritike ne prenašajo (takoj začnejo kritike ustrahovati, jim groziti s tožbami). Njihov Nadjaz je šibek, kar pomeni, da imajo problem z ojdipskim očetom, torej moralnim razsojanjem. Svojih tendenc k ugodju/užitku in koristim ne morejo brzdati. Zato so egoistični/sebični. Ker v družbi igrajo všečne vloge (za druge), so okolici všeč, še posebej, če/kot govorimo moških (ki vselej očarajo ženske). Silijo oz. rinejo se v položaje, ko/da jih drugi občudujejo (kot Boga); zato se dobro znajdejo kot verski/sektaški voditelji/guruji (tudi zdravilci/hilerji) in politiki. Po položaju vodje/voditelja, ki imajo za seboj poslušne ovčice (audienco/publiko), naravnost hlepijo. Vse bi naredili, da bi bili nad vsemi, se z njimi okoriščali in jim poveljevali – četudi neformalno. Mnogi so, če govorimo o moških, tudi promiskuitetnosti. Okrog sebi bi si (nekateri) oz. si pogosto ustvarijo harem žensk/»fenic« – mišljene so razne verske sekte/komune –, ki jih seksualno izkoriščajo, v ekstremnih okoliščinah tudi tako, da ženske dobijo občutek, da je njihova dolžnost, da se takim voditeljem/histrionikom seksualno predajajo. Dandanes se vsak ne prebije do vplivnega voditelja, ima pa močne histrionične nastavke. Če takšni (moški) histrioniki ne pridejo do harema žensk, si vsaj priskrbijo mlado ženo (za seksualno uživanje) – svoje zakonske zveze z lahkoto razdirajo (brez moralnega obžalovanja). Sposobni so aktivirati številne obrambne mehanizme, da si prikrojijo takšno resnico, ki jim je po godu.

Etiologija histrionije/histrioničnosti je zapletena. »Vzgojo« histrionika lahko po eni strani iščemo v koridorju/registru razvajenosti, v objemu katere otrok misli, da je mali Bog, me sovrstniki pa nezavedno/spontano ugotovi, da ga prepoznavjajo kot nekakšno malo božanstvo šele, če je ekscesen/šokanten, štrleč iz vseh okvirjev in normativov. Ko se okolica nanj tako »pozitivno« in na nek način z (nekakšno) naklonjenostjo odziva na tega malega Boga, se kot vedenjska paradigme začenja ustoličevati ekscesnost/šokantnost/ekstravagantnost – ker, le ta mu nosi narcistično gratifikacijo. Javnost se le na ta način odziva na tega malega Boga, ki je sprva mali Bog le za svoje starše, morda enega izmed njiju (potem se poveličave blodnje prenesejo na sorodnike – najprej na (oba) dedka in babici – potem še na ostale sorodnike/ljudi; no, šola je za take male Bogove problematična – zna jih strezniti, a ne dokončno). V svojem vedenjskem/obnašalskem spektru potem najde (življenjsko) strategijo preživetja – posledično je specifičen tudi miselni odtis bodočega histrionika –, v kateri je ekscesnost/šokantnost/ekstravagantnost sčasoma kar inherentno vtkana v osebnostno strukturo. Obrambni mehanizmi (z racionalizacijo na čelu) začenjajo vse bolj služiti bodočemu histrioniku, tako da se mu določene njegove reakcije in odzivi na okolje/družbo/vrstnike zdijo povsem normalni in sprejemljivi; nosijo/prinašajo mu ugodje. Če ima za histrioničnost dispozicioniran še deficit v moralnem razsojanju (šibek Nadjaz) zaradi odsotnosti ali simbolne kastracije očeta, sčasoma popolnoma podleže histrioničnim vedenjskim vzorcem oz. histrionično-narcističnim simptomom/značilnostim/lastnostim. Otrokovo oz. histrionikovo míslenje (kognicija), čustvovanje, motivacija, vedenje, občutenje, sistem vrednost in (ne)moralna načela – to so temeljen komponente/kategorije človekove osebnosti – postanejo  specifične, torej histrionično obeležene/kontaminirane, torej zelo egoistične/sebične in nemoralne/nenormalne. Ugodju oz. koristi od neke vedenjske paradigme/sheme, ki je v osnovi nemoralna/nesprejemljiva/nenormalna, se lahko zoperstavi/upre le močan Nadjaz, ki ga v strukturo osebnosti naseli močan oz. nekastriran/nekastratibilen (vzgojno prisoten) ojdipski oče.

Na spodnjih dveh linkih/videih lahko vidite enega od mo(go)čih vzročnih/etioloških momentov bodočega narcističnega histrionika:

OPOMBA: osredotočite se na video, (uvodni in zaključni) tekst preskočite.

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
2
Roman Vodeb
0
Sep 27, 2014
Ah, se mi ne da poglabljati.
#2
vladislav stres
0
Sep 27, 2014
Kateri kandidati za ŽUPAne igrajo prvo in kateri drugo vlogo?
Oz. če poveš kaj več o njihovi osebnostni podobi?
#1
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2014-09-26 12:26:21 (Sep 26, 2014)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Sovraštvo do žensk?!
O odnosih, ločitvah in še čem
Iščem novo moderatorko!
Simič Vs. Vodeb - 2. del
Prvi spol - knjižnica Jožeta Mazovca
Greta, njeni »gretofili« in »greteni«
Šport in seksualnost - 4. del
Seks pred tekmo – da ali ne? - 3. del
Psihoanalitični transfer v razumevanju odnosa trener/ka-športni/k/ca – 2. del
Tabu tema: seksualnost in šport (mladih) - 1. del
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(17)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
CSD
(5)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
Film
(3)
MOM
(3)
WC
(2)
FDV
(2)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj