Astro-fiziki prodajajo bučke

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2016-01-17 ob 13:16:50

V svojem študiju psihoanalize sem imel doslej sam pri sebi morda še največ problemov okrog dejstva, da je nemogoče karkoli vedeti zagotovo, torej, da bi vednost držala kot pribita. Veda oz. disciplina, ki problematizira spoznanje (kot tako) se imenuje epistemolgija, teorija spozna(va)nja oz. gnoseologija (spoznavna teorija). Torej dilema, ali je nekaj (znanstvenega) res res, ali drži, torej ali gre v določenem spoznavno-teoretskem kontekstu za (objektivno) SPOZNANJE oz. RESNICO, ali zgolj za (subjektivno) MNENJE, ki je lahko zmotno, je v psihoanalizi resnično pereča. Področje psihe pa tudi družboslovja in humanistike nasploh je v kontekstu spoznavnega skepticizma (dvomljenja) resnično zelo eklatantno. Dobršen del svojega znanstveno-teoretskega in psihoanalitičnega zorenja sem namenil spoznavnemu skepticizmu, torej epistemologiji/gnoseologiji. Zato kar dobro vem o čem piše, ko kritiziram vehementne »znanstvene« nebuloze (= »prodajanje bučk«) (teoretskih) astro-fizikov (astronomov).

Kot »rojeni« spoznavni skeptik sem tudi alergičen, ko se vrli nevrologi in/oz. nevroznanstveniki drznejo svoje (subjektivne) (kvazi)znanstvene špekulacije zaviti v celofan/plašč (objektivne) znanosti in jih razglašati za (objektivno znanstveno) SPOZNANJE. Če ima nekdo, ki ima akademski naziv »dr.« in povrhu vsega še deluje znotraj kakšne univerze ali znanstvenega inštituta – torej je t. r. gospodar vednosti – si lahko privošči, da še tako spodletelo MNENJE med občestvo plasira kot SPOZNANJE. Pri nevrologih in/oz. nevroznanstvenikih me moti tudi to, da psihoanalizi družno kradejo koncepte oz. znanja, ki jih je v psihologije (oz. družboslovje & humanistiko) plasiral Freud (in delno Lacan).

Še najbolj vehementno obnašanje, kar se tiče razglašanja svojega »znanstvenega MNENJA« za SPOZNANJE, sem zasledil pri astro-fizikih ala Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku in seveda Stephen Hawking. Prav ta trio – začetnik pa je tetraplegik Hawking – izkorišča naivnost nevednih laikov, vključno z visokimi intelektualci, in svoje znanstvene oz. teoretske špekulacije populistično prodaja kot najvišjo in elitno znanost (o vesolju, velikem poku, črnih luknjah, črvinah, supernovah, (nes)končnosti vesolja in celo o Bogu). Opozicija njihovemu mnenju je apriorno nemogoča – ker: vesolje je tako neskončno in zapleteno (tako kot možgani), da se nihče ne sme (in ne more) niti približati njihovemu »spoznanju«, torej MNENJU. V resnici pa so ravno (teoretski) astro-fiziki (in nevrologi&nevroznanstveniki) na nek način simbolno kastrirani, ker v resnic ne more o svoji temi proučevanja (vesolju/možganih) nič pametnega in epohalnega povedati. Tiho bi morali biti, ker v resnici t. r. nič ne vedo nič ne morejo dokončno odkriti! Svoj hendikep, torej svojo nemoč, ki v resnici pomeni tudi njihovo (identitetno) simbolno kastracijo, rešujejo tako, da za lase privlečejo neke nemogoče izračune, ki se na nobeni točki v resnici ne morejo natančno ne verificirati, ne ovreči. Njihova »znanost« je v resnici ena sama špekulacija – in nihče tega ne upa povedati naglas. V njihovi »znanosti« v resnici ni nobene (eksaktne) znanosti – svoje SUBJEKTIVNO MNENJE in OCENE razglašajo kot IZRAČUNE in jih povezujejo z znanstvenim SPOZNANJEM in znanstveno RESNICO pravijo mu/ji ODRKITJE. In nemogoče je, da ta (moja) kritika – ki je filozofske oz. epistemološko-gnoseološke narave – ne drži!

Jasno je, da tem »strokovnjakom«/»znanstvenikom« oz. teoretskim astro-fizikom nihče ne more na dostojen način dokazati in si tudi ne upa, da »režejo meglo (in jo zlagajo)« in da »brcajo v temo« – po domače povedano: »Prodajajo bučke!« Nihče se jim ne drzne reči: »Nehajte se norca delati iz ljudi!« Pri nas bi si to lahko upal – in tudi kompetenten je za to – dr. Andrej Ule (z Oddelka za filozofijo pri FF). Ampak, glede na to, da sem se z epistemološkimi konteksti – četudi predvsem v psihoanalizi in/oz. družboslovju&humanistiki – doslej pogosto »zabaval«/ubadal, si tokrat jemljem pravico in bom okrcal vrle (teoretske) astro-fizike.

Pod lupo sem vzel nedavno novico o neki supernovi, zvezdi, ki naj bi »menda« zasijala s »570-milijardkrat bolj kot naše Sonce«  Nekaj podobnih »znanstvenih« nebuloz so svetovni mediji – tudi naši – poročali pred leti. Takrat se je galama  dogajalo okrog zloglasnega »Higgsov bozon« oz »božjega delca«, ki ga menda že več kot desetletje išče na tisoče znanstvenikov v več milijardnem kompleksu švicarskega podzemlja. Pri nas se je pred leti na to temo razpisal MMC (RTV SLO): http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/bozji-delec-masa-vsega-stvarstva-dno-steklenice-sampanjca/273471

Podobna znanstvena oz. astro-fizikalna nebuloza se je pred dneva pojavila prav tako na portalu MMC (RTV SLO): http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/najvecja-supernova-je-zasijala-570-milijardkrat-bolj-kot-nase-sonce/383444

Naslov tokratne nebuloze se je glasil: »Največja supernova je zasijala 570-milijardkrat bolj kot naše Sonce«. Pa začnimo z dvomljenje, da ne rečem s smešenjem. Že velikost sonca je nepredstavljiva …  če pa je neka stvar/zvezda »570-milijardkrat« svetlejša/večja/močnejša – ali »kar-koli-že« od Sonca, je to za človeški um nepredstavljivo! Če bi bili matematiki oz. astro-fiziki pošteni, bi priznali, da noben natančen matematični izračun (izmera) ne more svetlost sonca pomnožiti »570-milijardkrat«! Nobena človeška naprava, nobena matematična/fizikalna formula ne more izmeriti takšne neskončne količine svetlobe ali česarkoli že – tudi zato ne, ker je od Zemlje do Sonca in dotične zvezde/supernove »neskončen« prostor v katerem se lahko dogajajo številne popačitve, ki jih teleskop ne zazna, pa tudi določene frekvence ne. Takšen »teoretski« podatek torej ni verodostojen, niti nima nikakršne sporočilne, še manj znanstvene vrednosti. Zmnožek ima kvečjemu status znamenitega ERROR-ja oz. absurda/paradoksa in zavaja javnost, tudi znanstveno, in/oz. smeši človeški intelekt/um.

Omenjeni MMC-jevski članek – verjetno pa ne samo ta, pač pa vsak svetovni/mednarodni članek na to temo – operira s terminom »odkritje« (supernovo »so odkrili v observatoriju v Čilu«). Odkritja so sicer res domena znanosti. Toda »odkriti« nekaj, kar je t. r. na drugi strani vesolja oz. onstran dojemljivega, onstran neskončnega, onstran dometa človekovega uma/pojmovanja, onstran izmerljivega pa je – če smo iskreni – vendarle nemogoče, absurd, paradoks, error. In če nekdo nekaj tako »neskončnega« in »neizmerljivega« razglasi za »odkritje«, ima v resnici resne probleme v zaznavanju samopodobe – beri: zaradi deficita v samopodobi proizvaja vehementno grandioznost, pa naj si bo to govora o človeku/znanstveniku (Christopherju Kochaneku) ali pa inštituciji (Ohio State University).

In potem novinarji/poročevalci zapišejo: »Znanstveniki opazujejo morebiti največjo supernovo, ki jim jo je do zdaj uspelo odkriti. Eksplozijo ob koncu življenja zvezde so sicer odkrili že lani junija, toda še vedno izžareva ogromne količine energije.« Jao, jao! Zato, da jim dokončno ne zrastejo oslovska ušesa potem rečejo, da »morebiti« so pa »na koncu vesolja«, kamor že/še svetloba – torej tudi podoba/slika dotične/domnevne supernove – potuje skoraj 4 milijarde let (kar je nepredstavljivo daleč in hkrati dolgo) »odkrili« že lani (!?) … In potem govorijo o »koncu življenja zvezde«. Takšni oz. kakršni koli natančni izračuni so skrajno špekulativni, torej nemogoči, metodološko neizmerljiv. Če kdo operira s pojmom takega »kvantnega« izračuna s tem zgolj izkazuje svojo željo, da bi bil rad pomemben, opažen, prepoznam, da bi rad, da se mu aplaudira, glorficira, opeva, kuje v zvezde (ali pa ima patološki infantilni epistemološki impulz). V takšnih izračunih je metodološko sporno to, da je v vesolju toliko nekontroliranih neznank, da se tak izračun sploh ne da opraviti oz. se ne sme opraviti – korektna metodologija izračuna je nemogoča. In pošteni in realistični ter moralno razsodni matematiki/astro-fiziki si takega »prodajanja bučk« ne bi smeli dovoliti.

Operirati z dikcijo, da je neka zvezda/supernova »na svojem vrhuncu 200-krat močnejša/svetlejša kot pri tipičnih supernovah« in da je dotična »supernova zasijala s 570-milijardkratno svetlostjo našega Sonca« je pravcata narcistična nebuloza, ki se jo resnično ne bi smel privoščiti noben resen in moralno razsoden znanstvenik, niti po slavi hlepeči (teoretski) astro-fizik. Seveda je moja kritika v tem trenutku tudi malce »narcistična«, saj si jemljem pravico kritizirati svetovno znane astro-fizike. Toda (le) kdo bo kritičen to tovrstnih znanstvenih nebuloz/"bučk", če ne kakšen kritični mislic, ki se vsaj približno spozna na teorijo spoznavanja spoznanja (epistemologijo/gnoseologija) – na astronomijo/astro-fiziko se v resnici (v tem kontekstu) pač ni treba spoznati v detajle.

Novinar (MMCja), ki zapiše: »Znanstveniki menijo, da so eksplozija in poznejše delovanje spodbujene z zelo gostim in visoko namagnetenim ostankom, imenovanim magnetar. Nastal je sočasno kot supernova in verjetno ni večji kot veliko mesto npr. kot London ter se vrti z izjemno hitrostjo tisočkrat na sekundo,« je povesem nekritičen do zapisanega – no, saj verjetno samo povzema angleškega novinarja/pisca (BBC) »znanstvenega« članka (prepisanega neposredno iz Ohio State University). Le kako lahko nekdo izmeri neko razdaljo t. r. na drugi strani vesolja (razdalja je 3,8 milijard svetlobnih let!). Seveda je samo razdaljo morda res mogoče »nekako« (približno) izmeriti/oceniti, vendar so ostala popačenja v raznoraznih meritvah zagotovo takšna, da bi bilo bolje, bolj pošteno (do koncepta znanosti), da bi pisalo, da gre za zelo špekulativno oceno, ne pa za izračun oz. izmero.

In jasno je, da se laiki oz. tisti, ki se »naspol« spoznamo na astro-fiziko, apriorno ne bi smeli vpikniti v delo eminentnih profesorjev/znanstvenikov eminentnih ameriških univerz (in inštitutov). Toda, ravno v epistemologiji (ki je astrofizikom »španska vas«, torej neznanka) so paradigmatsko znani ravno tovrstni zdrsi (napake): nekdo se razglasi za »gospodarja vednosti« in si podeli status znanstvenik in potem kvasi nebuloze (= »prodaja bučke«) do neskončnosti in v nedogled. Laična javnost – tudi intelektualci – t. r. mora biti tiho, ker »ni dovolj znanstvena«, in nikoli ne bo bila, ne more biti ... Opozicija je apriorno onemogočena – opozicija se ujame v past, ki jim jo nastavlja samodeklarirano »gospostvo vednosti«. Nekdo, ki gre študirati astro-fiziko, bo v trenutku prevzel vso omnipotentnost same znanosti, torej astro-fizike. To, da astro-fiziki (kot znanosti) rastejo oslovska ušesa, pa ne more nihče izpostaviti, ker (domnevno) nima pravice kritično spregovoriti na tak način – »ker se ne spozna«. In potem res nihče teh samovšečnih »gospodarjev vednosti« (teoretskih astro-fizikov) z eminentnih svetovnih univerz ne more (za)ustaviti – svoje »(ne)znanstvene« nebuloze nekritično širijo v nedogled. In ravno v tem je glavni/ključni problem vseh teh samovšečnih in do sebe nekritičnih (teoretskih) astro-fizikov. In potem brez kakršnekoli opozicije svoje teoretske špekulacije razglašajo kot »najnovejšo znanost«, kot ODKRITJE, kot SPOZNANJE … In potem ni čudno, da se njihova dikcija glasi: »Magnetar, ki je v središču zelo trden in ima maso našega Sonca, svojo energijo usmerja v odpadno zmes plinov in prahu, njena masa pa je pet do šestkrat večja od našega Sonca. Navzven se širi s hitrostjo približno 10.000 km/s.«

Maso Sonca je v resnici nemogoče izračunati! (Kaj tvori jedro Sonca, je v resnici neznanka! Nihče še ni bil na Soncu in vrtal v jedro Sonca, da bi videl, kaj to jedro tvori – narava/sestarva Sončevega jedra se zgolj špekulativno predpostavlja). In Sonce je samo 7 svetlobnih minut oddaljeno od Zemlje …) Kakršnakoli nadaljnja špekulacija v smislu, da je neka »masa pet do šestkrat večja od našega Sonca«, je v resnici nemogoča, predrzna in znanstveno nekorektna špekulacija. (Zvezda, ki naj bi bila vir omenjen supernove, naj bi imela maso celo od petdeset do stokrat več od Sonca.). Tudi hitrost gibanje nečesa, kar je 3,8 milijarde svetlobnih let (!) oddaljena od Zemlje, je nemogoče izmeriti! Ocene hitrosti so lahko kvečjemu grobe oz. povsem špekulativne. Noben teleskop – še tako dober, niti Hubblov – ne more »premagati« razdalje 3,8 milijard svetlobnih let! Ta razdalja je nepredstavljiva … in toliko »šumov« se dogaja na tej poti, da nobeni izračuni ne morejo biti točni, torej take uporabne vrednosti, da bi šli v »eter«/javnost – če pa gre v javnost, gre zato, da so upravičena milijardna sredstav, ki so »stran vržena« za raziskave. Z nobenim teleskopom (niti Hubblovim) in z nobeno frekvence ali katerokoli drugo znanstvenikom znano metodo/tehnologijo ni mogoče delati kakršnekoli izračunov česarkoli na oddaljenosti 3,8 milijarde (!) svetlobnih let daleč!

Govoriti o vročini na zvezdah v višini 100.000 stopinj Celzija je še ena znanstvena nebuloza. Znanstvenik, ki si drzne operirati s takšnimi podatki oz. številkami oz. izračuni, torej ocenami je navaden/pokvarjeni kreten, ki bi moral v resnici izgubiti vso kredibilnost med svojimi znanstvenimi kolegi. Tokrat ne govorimo ne o Stephenu Hawkingu, Neilu deGrasse Tysonu, ne o Michiou Kakuju, ki so s svojimi nebulozami in popularnosti marsikašnemu (teoretskemu) astrofiziku vzor, pač pa o Christopherju Kochaneku profesorju na ameriški Ohio State University. Stephen Hawking, Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku in tudi Christopher Kochanek v resnici pogosto »pripovedujejo pravljice« za znanosti želne intelektualce. Zdi se, da vsi ti svetovni/mednarodni (teoretski) astro-fiziki zadnja leta kar tekmujejo, kdo bo s svojo »pravljico« več šokantnih »znanstvenih spoznanj« plasiral med intelektualce in ostalo laično javnost. Pri svojih »pravljicah«, torej »znanstvenih« špekulacija nimajo nobene kritične opozicije, nihče si jim ne upa nič ugovarjati. Podobno situacija/scena je pri nas v Sloveniji. Čeprav: ko je Slovenski, nedavno preminuli (asto-)fizik dr. Janez Strnad Slovencem nekoč (v Delu) vehementno razlagal nekatera znanstvena DEJSTVA, se je vendarle oglasil filozof dr. Andrej Ule in samovšečnega fizika kantovsko prizemljil – v smislu, da (objektivno) SPOZNANJE ne ulovimo, pač pa ga (subjektivno) proizvajamo – torej imamo zgolj in samo (subjektivno) MNENJE, torej PREPRIČANJE – pa se Ule v samo metodologijo »spoznavanja spoznanja« niti spustil ni.

Tako, »to je bilo to«. Vzel sem si par ur časa in napisal nekaj, kar je moralo biti napisano … In: bodite kritični do »bučk«, ki vam jih prodajajo raznorazni »gospodarji vednosti« med katerimi v astro-fiziki prednjačijo Stephen Hawking, Neil deGrasse Tyson, Michio Kaku

profileimage
Všeč mi je
2
Komentarji
66
abram1b2 Cej
0
May 24, 2016
Villi
Organiziraj kakšen izlet na Plitvička jezera, s trolo.
#66
Vili Ščurek
0
May 24, 2016
nekaterim se pač ne da razložit, da prodajajo bučke, ma kaj bučke, BUUUče,
kaneda, abram?
#65
abram1b2 Cej
0
May 24, 2016
Brane
Žal vesolje nima otroštva ampak večno-sedaj samoumira in se samorojeva. Galaksija,ki preživi svoj cca.150 milijardni cikel je tik pred tem,da se ponovno samozlije,kjer je njen konec sočasno nov začetek v gravitacijskem polju matične jate.Veliki pok so sanje Weinberga in Hawkinga.Znanost proizvaja veliko nebuloz in bučk,nekaj je realnih odkritij.
#64
Brane
1
May 24, 2016
Nov članek na MMC RTVSLO: To je najtemnejša znana galaksija iz otroštva vesolja in odkrila jo je Maruša Bradač
http://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/to-je-najtemnejsa-znana-galaksija-iz-otrostva-vesolja-in-odkrila-jo-je-marusa-bradac/393716

To je najtemnejša znana galaksija iz otroštva vesolja in odkrila jo je Maruša Bradač :: Prvi interak

Najtemnejšo znano galaksijo iz časov, ko je bilo vesolje še dojenček, je odkrila in potrdila mednarodna raziskovalna sku
#63
Abram
1
Feb 19, 2016
Mark
Ti niti dopovedovati ne zmoreš.Dokazuješ samo svojo očitno plitkost.
#62
Mark
2
Feb 19, 2016
z neumnimi jst ne polemiziram, samo dopovedujem jim da so neumni.
#61
Abram
0
Feb 18, 2016
Mark
Ničesar ne zmoreš odgovoriti? Postavill sem ti enostavna vprašanja!
Zakaj pa je naša celotna civilizacija pred praktičnimi vsakdanjimi izzivi,ki jim ne zmore rešiti? Ja imamo veleume,ki jih malikujemo kot velike znanstvenike in jim slepo sledimo. MARK razočaral si me na celi črti.S teboj ni vredno polemizirati.Škoda časa za tvoje slepo nabijanje tja v tri dni..
#60
Mark
3
Feb 18, 2016
postavljaš mi vprašanja na katera nisem nikoli pomislil, in niti verjetno ne bom. imam pa sam pri sebi ustvarjeno pravljico o tem kako vesolje nastaja.
ampak to še ne pomeni da znam pravilno razmišljati o teh stvareh, da so te moje blodnje tudi usklajene s trenutnim 'znanjem', ki mu dajem pomen in veljavo, ker menim da so še pametnejši ljudje na zemlji od mene in da jim je kaj bolj logično kot meni, in zato ne poskušam z nekimi pravljicami spodbijat njihovo prepričanje, ker nimam niti najmanjše podlage o tem da bi si to lahko dopustil, ker jim zaupam. zato sem tudi o teh zadevah dokaj nekritičen in nesamostojen.
opažam pa, da ravno najbolj neumen folk najbolj nasprotuje znanosti, in raje kot v znanost verjame v pravljice. in naj ti zaupam, še nikoli ni tak folk premikal mej, za vse kar vidiš okoli sebe se lahko zahvališ znanosti...
#59
Abram
1
Feb 18, 2016
Mark
Prosim odgovori mi samo na tole vprašanje .Koliko dimenzij ima čas?
Mogoče ti in znanstveniki poznate t.i. tempertaurno Curievo točko Zemlje?
Mogoče mi boš ti povedal,ali je zemljino jedro hladno in vrteče,ali je samo hldni notranji stator?Kaj je potem rotor in kaj zunanji stator?
Zakaj ima Zemlja ledeni polarni kapi?
Kaj predstavlja 6 velikih in 6 malih tektonskih plošč Zemlje?
Zakaj ima Zemlja vodo in atmosfero?
Kaj sploh je vesolje?
No,da te vidim,čeprav vem,da si nekritičen in nesamostojen mislec.
#58
Mark
4
Feb 18, 2016
če bi 'znanost' narekovali razni abrami, se zdajle ne bi prepucavali preko spletnega foruma, razpravljali o tem kako se v krškem proizvaja elektrika po enačbi e=mc^2, ugibali kaj nam bodo zanimivega prinesli gravitoni, ampak lovili in sežigali čarovnice na grmadi.
tko da imamo dve možnosti: ali se priključimo vlaku znanosti in iz poznavalske pozicije sodimo in kritiziramo stanovske kolege, ali pa neuko trosimo pravljice in idiotije, da nam je bolj znosno ker smo bebasti...
druge poti žal ni.
#57
Roman Vodeb
0
Feb 17, 2016
Hvala, Abram!
#56
Abram
1
Feb 17, 2016
VODEPU dam prav!
Samo ce se osredotocimo na Higgsov bozon,kjer se ugotavlja v super trkalniku osnovnih decev kako snov dobi maso.Znanost se ni odkrila,da ima masa energija socno dve vrednost akumuirano in realizirano,ki se medsebojno ciklicno zlivata,kar je osnova vesoljnega samo obstoja in perpetuo vecno sedaj.Njihovo pocetje je kravzanje mozganov vsem,tudi njim samim.Einstein je s svojo relativnostjo storil veliko napako in skodo.E=MC2 in M=EC2 namesto ,da bi zapisal Xmept*=Amept* EM T.O. A.O Rmept*=Xmept* Niti ni potrebno znati fizke,da spoznas,da lahko to enacbo beres enako od zadaj kot od spredaj.Planck je edini,ki je prisel renici najblizje,ko je govoril o diskretni izmenjavi med kvanti. Kasr se tice crnih lukenj-Vsaka galaksija ima crno luknjo saj je to njena akumulirana masno energetska vrednost nasproti njeni realizirina masno energetski vrednosti.Ti dve vrednosti se cikicno samozlivata druga v drugo,kar je osnovno samo gibalo galaksije in vseh njenih osoncij planetarnih in satelistkih. V nasem osoncju predstavljajo Sonce in planeti realizirano masno energetsko vrednost Jupiter in vsi sateliti pa akumulirano masno energetsko vrednost.Jupiter ima 20000 kret mocnejse magnetno polje kot Zemlja. Helij iz Sonca in Vodik iz Jupitra se neneheno po isti osi medsebojno zlivata.Sonce se bo na koncu 15 milijardnega cikla razsirilo Jupiter pa bo zaradi kovinoizacije vodika nase potegnil celotno osoncje in koncval se bo 15 milijardni cikel in socasno zacel nov.Nase osoncje je kot osnovna celica nasega telesa,ta pa se lahko deli samo tam kjer je njeno gravitacijsko polje znotraj nasega telesa.V primeru nasega osonja ,ki je celica galakticnega telesa.Tudi mi menjamo celice v 7 letnih ciklih.Galaksija ima cikel 150 milijard let osoncje 15 milijard let.Znanost kompletna ne pozna resnice,zato si izmislja miselne bucke.
#55
Mark
3
Feb 17, 2016
glavno kritiko temu članku ne dam zato, ker v resnici kritizira en beden prevod enega bednega prepisa znanstvenega članka brez vse podlage, ki bi jo moral imeti bralec pri razumevanju tega članka in te znanosti (od tega da verjetno pri astofiziki gre za dogovore iz obstoječih spoznanj glede vsega, ne pa natančne vrednosti recimo razdalj, mase itd, do tega da se sprašujemo če je 1+1=2 ko pa smo se tako dogovorili in sprejeli...), ampak da pri neukih ljudeh namesto 'zdravorazumnega' dvoma v znanost vliva zavračanje znanosti in 'verovanje' v bebarije in pravljice, kar lahko evidentno opazimo že kar v drugem komentarju...
#54
Roman Vodeb
0
Jan 30, 2016
"Prav tako netočna je masa Sonca."..."Sončeva masa pa ostaja priročen zgodovinski dogovor." https://sl.wikipedia.org/wiki/Sončeva_masa

Sončeva masa - Wikipedija, prosta enciklopedija

Sónčeva mása (oznaka m☉) je v astronomiji in astrofiziki enota za maso, ki se uporablja za izražanje in računanje mase g
#53
Martina
1
Jan 26, 2016
Roman Vodeb,

hvala car za tole.
Še enenega aviona, ki izgine, niso sposobni najti, oni bi pa tam onstran ne vem česa razlagali, kaj se dogaja.
#52
difersame
2
Jan 25, 2016
se sprašujem kaj je z vami folk da pišete toliko dolge bloge.bi kaj pokomentiral glede na to da sem nekoč delal na psihoanalizi inp a se mi niti prebrat ne da napisanega ....pišite kratke bloge!!
#51
Andrej
7
Jan 22, 2016
Pa še to ...
Če ne bi bilo znanosti bi Roman še vedno živel v jami in s palico ubijal zajce in jih surov jedel.
#50
Andrej
12
Jan 22, 2016
Poleg članka sem prebral tudi komentarje po njim in lahko samo ugotovim da je Roman narcisoidni borderline (sigurni zelo dobro pozna), i se psihično napaja z mnenji drugih, ki so seveda nasprotna njegovemu, saj svoje mnenje nameno plasira tako, da mu zdrav razumnik pač mora nasprotovati.
#49
Andrej
7
Jan 22, 2016
Če bi pogledal kako dokumentarno oddajo o načinu dela in odkritij v astrofiziki, nebi tako prodajal "bučk" kot je tale tvoj zapis.
#48
Komentar izbrisal uporabnik
Pokaži več komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2016-01-17 13:16:50 (Jan 17, 2016)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Dijaški protesti, globe ...
Tožarjenje
Samo JA je JA in NE je NE?!
Moje portretiranje
Intervju – o marsičem (»Roman Vodeb Live«)
Roman Vodeb 'Live' - o marsičem
Mila Alečković in v teorije zarote ukleščena Srbija
Cepljenje in teorija zarote
Trojni umor
Kako cenzurira DELO
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(10)
CSD
(6)
RAAM
(5)
1968
(4)
geji
(4)
eu
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
Jung
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
IŠČI PO ARHIVU
April 2021
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj