Šarec Vs. Pahor

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2017-11-06 ob 10:42:56

Tisti, ki se vsaj malo spoznamo na t. i. »cold reading« (in profiliranje), moramo reči, da je Pahor preveč osladen (beri: umetno oz. na silo pocukran), da bi na teh volitvah prepričljivo zmagal. Rekel sem že, da jaz »stavim« na Šarca – povsem mimo tega, da ga bomo volil (in se morda potem kesal in se ljudem opravičeval, da sem se zmotil – tako kot v primeru Cerarja). Stavim pa zato, kar »čutim«, da je Sloveniji (karmično, arhetipsko) usojen predsednik z albanskim pedigrejem. Namreč: malo se družim z Albanci in za Šarca »se mi zdi«, da ima albanske biološke starše (znano je, da je posvojen). Samo po sebi to sploh ni moteče – vsaj mene ne moti, ker »človek je človek«. Bojim se le, kako je posvojitev Šarca v resnici zaznamovala. Posvojenci imajo namreč (načeloma) svojo psiho zaznamovano na poseben način. Pogosto se zgodi, da razvijejo določene talente s primesmi (latentnega) narcizma – Šarcu se njegov narcizem reflektira tudi v podpisu (ne samo v igralski karieri in ambicioznosti). Ampak Šarcev narcizem je veliko manj moteč kot Pahorjev. Tudi srednješolski Šarčevi »cveki«/»popravci« – »fiska (pač) cveke prtiska« – me ne skrbijo. Zdi se mi – »čutim v kosteh« – da bo ravno Marjan Šarec z rahlo prednostjo (par odstotkov) zmagal v drugem krogu predsedniških volitev. Namignil sem, da je Sloveniji arhetipsko usojeno, da ima predsednika, ki ima v sebi nekaj »tujega«, »neslovenskega« – v primeru Šarca nekaj albanskega. Tudi Janez Drnovšek ga je imel. Namreč: Drnovškov biološki oče je bil (menda) Albanec. Ne samo, da se to »šušlja« po Zasavju, pač pa … – poznem človeka, Albanca, ki je bil s pokojnim predsednikom Janezom Drnovškom na grobu (v Makedoniji) njegovega biološkega očeta. Ah, pa ne bom šel v to »zgodbo« – to prepuščam drugim … V tem trenutku – en teden pred volitvami – preprosto napovedujem, da bo Marjan Šarec zmagal v 2. krogu (mimo tega, da bi si jaz to želel).

Mene osebno – kot kritičnega misleca in (psiho)analitika (tudi politološkega) – zanimajo čisto druge »obrobnosti«. Predsedniške volitve – tudi kampanja v prvem krogu –  je postregla s precej »obrobnimi«, vendar analizabilnimi detajli.  Ravno te »obrobne detajle« sem s pridom izkoristil v svojih dosedanjih (psiho)analizah oz. interpretacijah in profiliranjih. Mene osebno bi bilo sram, če v predvolilni kampanji (v prvem krogu) ne bi »nič presenetljivega opazili«. Miro Kline (iz FDVja – iz kje pa drugje?!) se celo hvali, kako nezanimiva je bila kampanja v prvem krogu. Ravno prvi krog je omogočil, da se »loči zrno od plevela« – ampak ne mislim na kandidate, pač pa na politične analitike oz. strokovnjake, ki so skušali kaj pametnega opaziti in posredovati laičnim opazovalcem. Ob Klinetu so mimo streljali mnogi – od Barbare Jeklin, Edvarda Kadiča, Igroja Ž. Žagarja, Mirta Komela, Igorja Pribaca do »prekaljenih politikov« (Lukšič, Zver, Virant). No, kakšna Vesna V. Godina je preveč pametna, da bi »kozle streljala« (mogoče je bila vendarle preveč sovražna do Pahorja in nekritična do Šarca). Marko Crnkovič je preveč navijaški (do Pahorja – ali pa sovražen do Šarca), da bi se ga splačalo resno jemati. Oholega Žerdina (in Stepišnika) bom pač obšel – pa nekaj desno kontaminiranih analitikov tudi, čeprav jim bom dal »tinte pit« v nadaljevanju. Moja opažanja so – kot vedno – vendarle drugačna od opažanj drugih. Bralcem sicer prepuščam, da sami izluščijo, kaj je bilo v mojih dosedanjih analizah – nekaj jih še ni prišlo v (tujo) javnost (intervjuji za nekatere »Yugo-medije« še čakajo na objavo) – vredno branja oz. pozornosti. Moja opažanja pač presegajo sivo povprečje politoloških analiz klasičnih in medijsko uveljavljenih slovenskih političnih analitikov. Domala vsi so kontaminirani s svojo politično opredeljenostjo. Desnim to škodi na svoj način, levim pa na svoj. Levi politični analitiki so ravno v kontekstu teh volitev zmedeni in zbegani in razklani na svojevrsten način, kar se do sedaj še ni zgodilo. Desni pa niso toliko razklani, ampak so »zaklani« – od muke ne vedo, kaj bi sami s sabo in svojim mnenjem/pogledom. V tej svoji nezavidljivi stiski in ne vedo, ali bi se postavili na stran Pahorja ali Šarca ali pa bi kar zamižali in ignorirali drugi krog, skozi nasvet: »Ne iti na volitve!«

Dosedanji drugi krog – beri: petelinjenje Pahorja in Šarca – ni postregel s čem novim, zanimivim. Tematiziranje Katalonije, arbitraže, NLB, obmejne žice in podobnih »obrobnosti« (na nacionalni RTV SLO) je pač domet nacionalnih medijev (moderatorjev, izpraševalce). Šarec bi lahko veliko bolj udarno »povozil« Pahorja (ker ima pač več adutov v roki), pa (si) tega doslej ni upal, ali pa nekatere adute hrani za finalni obračun. No, s »strici iz ozadja« je Šarec Pahorja kar malce deklasiral ... Se je pa Pahor veliko bolje branil na PlanetTV in POP TV, in bil celo prepričljiv, celo bolj kot Šarec … Ampak s to osladnostjo – snežno belimi zobmi in kronično bebavim nasmehom – se je ljudem v celem mandatu preprosto priskutil. Šarec preostalih soočenjih ne sem »klamfe srati«, pa bo Pahorju zelo konkurenčen (mimo arhetipske karme).

Šarec bi lahko Pahorju stisnil klofuto z: »Vi niste in ne morete biti moralna avtoriteta, ker ne znate povleči pravih potez niti v svoji družini – kaj šele v državi. Meni se zdi absurdno, da vi pretežen del sovjega partnerskega življenja živite ločeno od svoje partnerice in sina. Meni to ne pride na kraj pameti! Vi dajete 'luštno' pred 'moralno prav'. In nemogoče je, da kot predsednik države funkiconirate kaj drugače, kot v svoji družini.« Zdi se, da ima Šarec urejeno družino – ženo, dve hčeri, celo tašča ga hvali – in to je lahko njegov adut, glede na to, da ima Pahor t. r. družinski kaos.

Nekaj nejasnosti se mi v zvezi s Šarcem vsiljuje okrog njegove ambicioznosti. »Siliti« se na mesto predsednika države – ko je vendarle funkcija župana rodnega mesta povsem zgledna – je premisleka vredno. Za Pahorja se ve, da je obseden z narcistično gratifikacijo. Šarec pa je lahko preprosto tako moralno odgovoren, da tvega svojo dokaj lagodno življenje zato, da pomaga rešiti svojo državo … Zase osebno lahko rečem, da se nikoli ne bi podal v politiko zato, da bi imel od tega kakšne koristi (npr. v samopodobi ali financah), pač pa zato, ker bi bila moja moralna obligacija/obveza, da se razda(ja)m za »višje cilje«, torej za nekakšen »nacionalni interes«. In mogoče je ravno to ključno pri Šarčevi kandidaturi za predsednika države.

Če obidemo seksualnost, bi se dalo Šarcu svetovati še nekaj s čemer bi »zadel« Pahorja oz. volivce. Namreč – Šarec bi Pahorju lahko serviral še en moralni zdrs, s katerim bi se ljudem prikupil. (Okrog pomilostitve očeta samohranilca, se je Pahor dobro izvlekel.) Namreč: Pahor se v enem trenutku ni zavzel za »koroška dečka«, kljub temu, da so bila nanj naslovljena številni apeli. Pahor se ni odzval – seveda ne, ker se je bal zameriti »svoji« Anji Kopač Mrak in »svoji« stranki SD. Šarčev adut bi lahko bil: »Jaz bi, kot predsednik države, poskrbel – takrat, ko je bil to čas – da se 'koroška dečka' vrneta starima staršema.« Pahor se je ravno v primeru »koroških dečkov« spet »odlikoval«, da nima razvitega postkonvencionalnega moralnega razsojanja. Pahor daje svoje (narcistične) koristi pred moralni zakon/imperativ. Po Lawrencu Kohlbergu je ravno postkonvencionalno razsojanje najvišja stopnja moralnega razsojanja in moralna vrlina redkih moških – ženske so kot moralne razsodnice povsem »izgubljene«. Predsednik država bi moral imeti razvito ravno to osebnostno vrlino. Pahorjeva glava hiba – zaradi katere najbrž ne bo dobil drugega mandata – je (ob pocukrani osladnosti) ravno deficit v moralnem razsojanju. Pri Šarcu pa (po logiki analize simptomov) opažam – da te hibe nima.

Je pa v dosedanjih nekaj predvolilnih spopadih v drugem krogu zame osebno zanimiva in analizabilna ravno ta desničarska zagata: »Koga podpreti v drugem krogu!« Pri levih medijih je bilo evidentno, da po tihem podpirajo Šarca. Koncept »televotinga« – »Koga ne bi volili?« oz. »Kdo je (bil) slabši kandidat?« je bil na kožo pisan Šarcu in »smrt« za Pahorja (in njegove volivce). Meni osebno je spopad med Pahorjem in Šarcem v drugem krogu zanimiv zato, ker je fascinantno spremljati zagato desničarjev – predvsem tistih, ki se morajo javno opredeliti, za koga bodo v drugem krogu oddali svoj glas. Bolj kot so (levi) mediji na strani Šarca, torej bolj kot »puši« Pahor, bolj je desničarje po tihem strah … Mnogi desničarji od muke ne vedo, kaj bi; torej, na čigavo stran bi (javno – tudi na družabnih omrežjih) stopili. Eno samo fobično jamranje in jokanje in stokanje jih je – kot da bi šlo pri Šarcu za poosebljenega Kučana. Ivan Oman je desni strah preprosto javno izrekel.

Vsi nekako vemo, da se Pahor ni proslavil kot dober predsednik, slab pa tudi ni bil. Tudi predvolilno kampanjo povsem zgledno vodi – pač v njegovem stilu. Iz »Goričkega v Piran« bi se tudi plazil, po vseh štirih (in vmes jedel drek), če bi mu to prineslo zmago na volitvah … Za Šarce pa kaj takega ne moremo reči. Logika: »Če Pahor ni bil dober predsednik, bi se splačalo – beri: logično bi bilo – da družno izvolimo edinega preostalega možnega kandidata, torej Marjana Šarca,« bi lahko bila VETO za vse tiste, ki si resnično želijo spremembe in si zaradi osebnostne specifike (preplašenosti) ne upajo tvegati. Fobično je razmišljati: »Kaj (šele) bo, če bo Šarec še slabši?!« In ne nazadnje: res je, pod Šarcem je lahko še slabše. Ampak: »Kdor ne razkira, ne profitira!« Prestrašeni desničarji te logiki nikakor ne zapopadejo – in krivi so levičarji, ker: leva politika – tudi medijska – je nasledek realoscialistične oz. komunistične totalitarnosti, ki bi se jo morala levica znebiti – ker takšno enoumje ni dobro za državo. Pahor je bil po tej plati bolj pluralen kot bi se levičarji želeli. Toda Pahor je bil »brez jajc« takrat, ko bi jih moral imeti. Bil je brez svojega »testosteronskega« mnenja. Pahor se svojega mnenja v resnici boji, saj njegova intuicija ni skalibrirana na moralni imperativ. Pahorjev Nadjaz je šibek, in le upamo lahko, da je Šarec v tem kontekstu kaj boljši – ker se zna zgoditi, da bo ravno Marjan Šarec naslednji predsednik države.

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2017-11-06 10:42:56 (Nov 06, 2017)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Moj Prvi spol in lanski 35. SKS
Ponesrečena vloga influencerjev
Nekaj čivkov (o COVID19) in boju za oblast
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 3. del
Zdrs psihiatrinje dr. Biserke Ilin
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 2. del
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 1. del
»Strokovnjaki« in strokovnjaki – ali: KJE STE PSIHIATRI?!
Maske?! Nujne, a nevarne!
Razumevanje teorije zarote skozi psihoanalizo (COVID19)
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
CSD
(6)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
FSD
(1)
gurs
(1)
OKS
(1)
IŠČI PO ARHIVU
November 2020
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj