Kaj je in kaj ni umetnost

Objavil/a Roman Vodeb, dne 2020-06-27 ob 09:27:33

Če bi se imel za umetnika – pa se nimam –, bi v teh časih protestiral. Pa ne proti vladi, pač pa proti domnevnim umetnikom – sami sebi rečejo »kulturniki« –, ki svojemu, takšnemu ali drugačnemu, afnanju rečejo umetnost. Po mojem videnju si mnoge »umetnine« še statusa kiča ne zaslužijo. Za nameček pa bi ti »kulturniki« radi, da jih država še financira. Najbolj seveda protestirajo tisti, ki jim voda počasi že zaliva grlo. Finančna stiska je vselej »jeba«, še posebej, če jo je deležen moški, ki se – če je brez denarja – vidi kot simbolno kastriranega. Po domače povedano: če je brez denarja, je »brez kurca«. T. i. »moderni umetniki« seveda prednjačijo. Te sodobne umetnike, je treba, kot »umetnike«, dati pod narekovaje, ker v resnici – po mojem (psihoanalitičnem) videnju – ne gre za (prava) umetnike. Naj uvodoma še dodam, da je umetnost v veliki korelaciji s frustracijo – in »leninitisom«, kar pomeni, da sodobnim/modernim umetnikom kašno resno delo (v redni službi) ne diši.

Umetnost – vsaj tista, ki je v človeški kulturi cvetela dolga stoletja – ima svoje zakonitosti. Zato »ni vse zlato, kar se sveti«. Torej ni vse, kar se razglaša za umetnost, tudi dejansko umetnost, kakršno smo poznali. Če bi bilo vse umetnost, bi bil tudi kič umetnost. Tako je pa »kič« izraz, ki se je zadnje stoletje – že od sredine 19. stoletja – uporablja za označevanje nekakšne navidezne umetnosti, ki v sebi (domnevno) naj ne bi nosila globlje sporočilne, t. i. umetniške vrednosti. Umetnostni zgodovinar in etnolog Gorazd Makarovič je o kiču zapisal tole: »V drugi polovici 19. stoletja je med münchenskimi trgovci z umetninami nastal izraz Kitsch, ki je prvotno pomenil hitro narejena dela po okusu malomeščanske publike. Ime je lahko nastalo iz nemške narečne besede kitschen, ki pomeni mazati packati ali morda iz angleške besede sketch, skica.«

Malce posplošeno bi se dalo reči, da gre pri kiču za nekakšno nevredno ustvarjalnost – »umetnost« brez cene – ki je vzklila v glavi »ne-umetnika«, ocenjevalca (umetnosti) brez okusa – »umetnika, ki se na umetnost ne spozna«. Kič je skozi zadnja desetletja prepoznan kot nekaj slabega – nekaj, kar skuša zmanipulirati povprečnega, torej nezahtevnega konzumenta umetnosti. Čeprav … Tudi kič lahko postane umetnost – v primeru, ko … No, težko je vse skupaj ubesediti in argumentirati. Kontekst je seveda teoretsko izjemno zahteven.

Glasbenik – nekoč »ne tič ne miš« – Magnifico (Robert Pešut) je v začetku svoje glasbene kariere, veljal za nekakšnega »kič-glasbenika« balkanskega melosa – danes pa za zelo profiliranega mojstra slovenske popularne glasbe … »Kič se je spremenil v umetnost«, so že leta 2007 zanj zapisali v Delu po njegovem prednovoletnem koncertu. V glasbeni umetnosti je kič-glasba t.r. nemogoča. Namreč, ne da se biti glasbenik in fušati. V glasbi so problematična kvečjemu kič-besedila. Elita, ki bi se rada dvignila nad rajo, nad običajnim ljudstvom, prisega na »globoka« besedila. Za Jugo-Balkance bi se dalo reči, da so pravi mojstri za obračanje kiča v umetnost – spomnimo se pokojnega Ekrema Jevrića in njegovo kič-mojstrovino »Kuča poso, poso kuča!«

Po drugi strani so moderni in/oz. sodobni umetniki – od plesalcev, »slikarjev«/»kiparjev« do »elektronskih umetnikov« tiste vrste lisjaki, ki so iznašli nekakšno inverzno verzijo kiča, saj pretiravajo v povsem drugo smer. Njih inspirira čudenje, namesto ugodja. In natančno s tem čudenjem zmedejo opazovalčevo nezavedno, ki ne more simbolizirati videnega oz. konzumiranega. Freud je takšnemu čudenju v umetnosti rekel averzija, torej zoprnost.

V mojem rodnem mestu, v Trbovljah, blesti za lase privlečena »umetniška robotika« imenovana Speculum Artium. Pseudo-umetniškega afnanja, torej zoprnosti – tudi v obliki dojenja psa – je v teh časih na pretek. Sodobni (pseudo)umetniki skušajo – vsak na svoj način – prelisičiti potencialnega konzumenta te svoje »umetnosti« (pseudoumetnosti), kar jim na svojevrsten način tudi uspeva. S svojo »moderno« ali pa »sodobno« (pseudo)umetnostjo znajo prelisičiti vse – najbolj pa tiste »odjemalce«, ki jih na čudežen način pregovorijo, da postanejo njihovi donatorji in/ali/oz. sponzorji. Če jim to ne uspe, je v rezervi še »molzna krava«, imenovana država oz. državni proračun. Sodobnim oz. modernim umetnikom se dandanes ne uklonijo – beri: ne pustijo se zmesti in zmanipulirati – le še ljubitelji tradicionalne umetnosti in nekateri kritični misleci, med katere sodim tudi sam.

Zato nameravam v četrtek, 2. julija organizirati že tretjo (problemsko) »ZOOM-konferenco« s polemičnim naslovom: »Kaj je in kaj ni umetnost« (prijava na: zimskeurice@siol.net). Tokrat bom obdelal problem umetnosti skozi psihoanalizo oz. skozi Freuda. Nekaj moje psihoanalitične kritike umetnosti sem že izpostavil na nekaj mestih. (1. Vir - 2. Vir - 3. Vir)

V isti sapi naj rečem, da se osebno zavzemam za nekakšno demokratizacijo kulture. Ne pozabimo, da je obiskovanje nogometnih ali smučarskih tekem toliko kultura, kot obiskovanje muzejev in galerij. Se pa po drugi strani ne strinjam, da lahko arhitekti kandidirajo za Prešernovo nagrado in da gravitirajo na Kulturno ministrstvo. Umetnost si je povsem prisvojila kulturo, jo getoizirala in celo dosegla, da se je skozi moderno oz. sodobno umetnost celo kič kulturno umestil kot svojevrstna umetnost. Kič se je dandanes lahko ustoličil v umetnost ravno zaradi identične logike, po kateri je »moderna umetnost« lahko postala umetnosti. Problem kiča je bolj v tem, da ga elita – prvotno buržoazija – ne sprejme v register umetnosti. Problem moderne/sodobne pseudoumetnosti pa je averzija, torej zoprnost, na katero je opozarjal Freud, ko je kritiziral ne-umetnost.

Kič v glasbi in predvsem literaturi je dobil status »šunda«, kljub temu, da se »šudn« glasbo da še kako poslušat – kljub sumljivim besedilom. Z literarnim »šudnom« pa se da biti celo zasvojen. Strip je v tej zgodbi posebna oblika šund literature, ki se je dvignil nad literaturo »doktor romanov«, ki so se kot literarna zvrst (brez umetniške vrednosti) pojavili že v 19. stoletju. Takrat so družbeno cenjeni zdravniki svoje zanimive osebne zgodbe – predvsem v povezavi z delom v ordinaciji in zasebnim ljubezenskim življenjem (s pridihom seksualnosti) – zapisovali v krajše zgodbe, ki naj ne bi imele globlje umetniške vrednosti. Konzumentke take »šund« (ljubezenske) literature so bile – in so še – ženske. Z akcijskimi (šudn) stripi pa so bili zasvojeni predvsem moški. Kar se tiče moderne/sodobne umetnosti in spola, bi težko delali razmejitve.

Brezplačna ZOOM-konferenco (predavanje) s polemičnim naslovom »Kaj je in kaj ni umetnost« se bo zgodila v četrtek, 2. julija (ob 19h). Prijava na: zimskeurice@siol.net). Akcent predavanja bo umetnosti skozi optiko psihoanalize.

 

profileimage
Všeč mi je
0
Komentarji
0
Ni komentarjev
Roman Vodeb
Roman Vodeb
Objavil/a 2020-06-27 09:27:33 (Jun 27, 2020)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Cepljenje in teorija zarote
Trojni umor
Kako cenzurira DELO
Wikipedija - Roman Vodeb
Do kdaj lagati otrokom, da obstaja Dedek Mraz, Božiček, Miklavž?!
Duhovnost, ezoterika pa te bolane fore
Moj Prvi spol in lanski 35. SKS
Ponesrečena vloga influencerjev
Nekaj čivkov (o COVID19) in boju za oblast
Psihoanalitični vidiki psihičnega funkcioniranja športnikov - 3. del
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
ŠPORT
(19)
LGBT
(17)
ZZZDR
(13)
Freud
(10)
CSD
(6)
RAAM
(5)
geji
(4)
eu
(4)
1968
(4)
MOM
(3)
Film
(3)
FDV
(2)
WC
(2)
gurs
(1)
OKS
(1)
SKZP
(1)
ONA
(1)
FF
(1)
RTH
(1)
LMŠ
(1)
seks
(1)
self
(1)
DUTB
(1)
sd
(1)
sex
(1)
oče
(1)
mati
(1)
NOB
(1)
SURS
(1)
RKC
(1)
tek
(1)
Jung
(1)
FSD
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2021
PTSČPSN
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj