Članek
Krvava Luna
Objavljeno Oct 07, 2014

Je impresiven astronomski dogodek.

Tetrada

To je serija štirih zaporednih popolnih Luninih mrkov. Je redek astronomski pojav, saj od leta 1582 pa do leta 1908 ni bilo nobene tetrade. V 20. in 21. stoletju pa smo priča povečanemu številu tetrad. Od leta 1909 pa do leta 2056 bo vidnih 17 tetrad.

Zakaj se Luna obarva rdeče?

V času mrka se na nebu v isti liniji pojavijo Sonce, Zemlja in Luna. Luna se nahaja v zemljini senci, tako da do nje prodre samo del sončne svetlobe. Velik del sončne svetlobe se v zemeljski atmosferi razprši, Luno pa doseže predvsem rdeči del barvnega spektra.

Krvava Luna

V zadnjih letih mrke v Luninih tetradah popularno imenujejo "Krvava luna". Največ zaslug za to ima pastor John Hagee, ki je v knjigi Štirje krvavi mesci razvil tezo, da Bog s takšnimi nebesnimi pojavi komunicira z nami in da lahko pričakujemo v naslednjih dveh letih dramatične dogodke na bližnjem vzhodu, ki bodo spremenili potek zgodovine in vplivali na ves svet. Svoje napovedi utemeljuje s prerokbami iz Biblije, še posebej z naslednjo, ki naj bi se glasila nekako tako: »…pred sodnim dnem se bo Sonce pretvorilo v temo in Luna v kri…«

Vendar so tetradi krvavih lun že od nekdaj pripisovali usoden pomen. Še posebej so jo s svojo zgodovino povezovali Judje, kajti ta pojav naj bi spremljal usodne prelomnice v zgodovini osvobajanja tega ljudstva. Tudi ob tej tetradi prerokujejo usodno leto za Izrael, kajti vsi mrki padejo na pomembne judovske praznike.

Seznam Luninih mrkov

V letih od 2014 do 2015 bomo tudi mi imeli priliko opazovati in občutiti vpliv tetrade.  Popolni Lunini mrki bodo vidni 15.4.2014, 8.10.2014, 4.4.2015 in 28.9.2015.

Z astrološkega vidika bo serija štirih popolnih Luninih mrkov na osi Oven Tehtnica. Ta os simbolizira težnjo po združevanju nasprotij in raznotežju, tako znotraj sebe kot v svetu, ki nas obdaja. Da bi dosegli raznotežje, pa je potrebno izstopiti iz sfere JAZ SEM (Oven) in v svoj svet sprejeti DRUGE (Tehtnica).

Lunin mrk v astrologiji simbolizira pomembne življenjske spremembe. Astrološka hiša (oziroma področje, katerega simbolizira) v kateri se nahaja mrk, pa nam bo pokazala, katero področje življenja bo potrebno preobraziti.

Tradicionalno mrki v Ovnu prinašajo smrt uglednih ljudi, prepire, vojne, požare in religiozne spore. Mrk v Tehtnici prinaša širjenje nalezljivih bolezni, slabo vreme in veter.

V mundani astrologiji velja pravilo, da v tistih delih sveta, kjer je mrk viden, lahko pričakujemo napetosti in spremembe. Ta področja lahko še kar nekaj mesecev po mrku pričakujejo nemirno obdobje in preobrate na družbenem nivoju, kot tudi povečano število ekstrebnih vremenskih pojavov, vulkanskih erupcij, potresov in padcev meteroitov.

Kje so mrki vidni si lahko ogledate na http://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/OH2014.html#LE2014Apr15T