Prijatelji (222)
Pihalni Orkester Ljubljana Vič
Godba Zgornje Savinjske Doline
Pihalna Godba Občine Dornava
Pihalni Orkester Brda
Pihalni Orkester Koper
Pihalni Orkester Godba Veteranov Štajerske
Brkinska Godba 2000
Pihalna Godba Vrhpolje, Vipava
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

PIHALNI ORKESTER DIVAČA
POMLADNO DOGAJANJE V PIHALNEM ORKESTRU DIVAČA
Uspešni premierni izvedbi projekta »LJUDSKA z'GODBA«
PRVIH 15 LET GODBE LJUBLJANSKIH VETERANOV (GLV)
25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA
FOTO TEDNA
IN MEMORIAM JOŽE MEDEN
LETNI KONCERT GODBE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE
10 LET GODBE DOBROVA-POLHOV GRADEC
FOTO TEDNA
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
19.05.2022 13:39 (pred 2 dnevi)

40. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB 3. in 1. težavnostna stopnja in 10. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODBKrško, 22.5 2022

POMLADNO DOGAJANJE V PIHALNEM ORKESTRU DIVAČA

Slovenski Godbenik
17.05.2022 13:50 (pred 4 dnevi)

Prvi konec tedna v marcu je Pihalni orkester Divača gostil Dirigentsko šolo, ki je bila predvidena že konec leta 2021, a je bila zaradi epidemioloških razmer prestavljena. Dirigentska šola je namenjena dirigentom godb in pihalnih orkestrov, šolskih orkestrov in orkestrov glasbenih šol, ki bi radi izpopolnili in poglobili svoje teoretično in praktično znanje iz dirigiranja, poteka pod mentorstvom Mira Sajeta.

Dirigentske šole v Divači se je udeležilo 6 dirigentov, ki se je v petek v prostorih godbenega doma izpopolnjevalo v teoretičnem poznavanju tehničnih prvin dirigiranja, v soboto dopoldan pa so novoosvojeno znanje že prenašali v prakso na praktičnem delu. Popoldan so sledile analize dirigentskih naastopov in napotki za izboljšave. Sobotni program izobraževanja se je ponovil tudi v nedeljo. Na praktičnem delu je sodelovalo 45 godbenikov. V intenzivnem glasbenem vikendu smo se vsi ogromno naučili – tako člani orkestra, ki so se hitro prilagajali novim prijemom, kot tudi sodelujoči

LETNI KONCERT GODBE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

Slovenski Godbenik
04.05.2022 10:33 (May 04, 2022)

Kot veleva tradicija je tretja sobota v januarju rezervirana za letni koncert Godbe Zgornje savinjske doline. Pol enoletnem premoru zopet v živo, v športni dvorani Mozirje.

Zaradi omejitve števila obiskovalcev je bilo le-teh mnogo manj, vendar so bili skupaj z godbeniki veseli, da so zopet deležni bogate glasbene izkušnje.

Za godbenike, ki jih vodi prof. Tomaž Podlesnik, je bil ta koncert še posebej svečan, saj so se predstavili v novih uniformah. Prvi del koncerta je bil obarvan solistično. V delih Carmen suita, Il Trielo ter Tam kjer murke cveto so se predstavili solisti, flavtistka Larisa Kotnik, trobentač Miklavž Pintar ter pianistka Kristina Golob.

Posebno mesto v programu ima tudi sprejem novih članov. Ta večer je so medse sprejel kar 7 mladih glasbenikov, na katerih bo orkester gradil svojo prihodnost.

Drugi del je zajemal koncertne priredbe Slavka in Vina Avsenika in Braneta Prešerna.

V zadnjem delu pa se je kot gost predstavil pevec skupine Smooth band, Klemen Finkšt. Odpel

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
15.04.2022 10:51 (Apr 15, 2022)

SKUPNI NASTOP KORAČNIC,

25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA,

Foto: Matej Maček

25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA

Slovenski Godbenik
14.04.2022 16:49 (Apr 14, 2022)

Na cvetno nedeljo, 10. aprila 2022 je v Ormožu potekalo 25. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je bilo prestavljeno na mesec april iz »Martinovega« novembra 2021 in je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.


				KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA			KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 8 slovenskih godb s preko 400 godbeniki. V okviru tekmovanja je bil izpeljan tudi skupni nastop sodelujočih godb na ploščadi pred Grajsko pristavo, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje.

GORIŠKI PIHALNI ORKESTER GORIŠKI PIHALNI ORKESTER

Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljen

GLASBA KOT VZGOJNI MOMENT

Slovenski Godbenik
17.03.2022 10:23 (Mar 17, 2022)

Si danes lahko predstavljate kako je izgledalo pred stotimi leti igrati v društvenih inštrumentalnih skupinah, ko ni bilo organiziranega izobraževanja in so morali vodje sami poskrbeti, da so iz posameznega prebivalca, ki se je želel pridružiti društvu narediti pravega glasbenika, veščega inštrumenta in muziciranja. Takrat in tudi danes so med takimi društvenimi skupinami prednjačile godbe. Vsi, ki so želeli postati godbeniki, so se v tistem času počutili »poklicane« za vršitev kulturnega poslanstva. Repertoar in igranje takratne godbe se z današnjim umetniškim ustvarjanjem ne more primerjati, saj so se prek godbenega izobraževanja razvile današnje glasbene šole, ki so prevzele pedagoški del izobraževanja glasbenikov. Tisti, umetniški, del pa je v določenem deležu ostal še naprej dirigentu godbe in organizacijam kot sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb.

Zakaj se vključiti v glasbo že v mladosti? Ker glasba….

• razvija spretnosti, ki jih človeštvo potrebuje

BUDNICI 2020-2021

Slovenski Godbenik
17.03.2022 10:18 (Mar 17, 2022)

Z aktivnim godbeništvom je v Sloveniji povezanih velik delež prebivalstva in tudi v zgodovinskem razvoju Slovencev je godbeništvo igralo pomembno narodno-buditeljsko in kulturno vlogo. Na kratko lahko rečemo, da je slovensko peti v zboru, biti gasilec, zagotovo pa je slovensko biti tudi godbenik. Idrijska godba je s slabih 350 let skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu, sledijo pa ji še 250 letna vaška godba iz Prvačine ter še pol ducata tistih, ki se že bližajo uradni dvestoletnici.

Da imamo Slovenci glasbo v krvi, dokazuje tudi število godbenikov, ki jih imamo po okvirnih ocenah kar preko deset tisoč! Res da smo jih v zgodovini kot publika slišali bolj pogosto, saj so bile »zvezda stalnica« delavskega ljudstva, danes jih - lahko rečemo, da po krivici -, slišimo redkeje, kar pa nikakor ne pomeni, da jih ni in da niso kakovostne. Daleč od tega! Veliko jih imamo, tudi mladi se vse raje vključujejo vanje, ne igrajo le koračnic, pač pa vse mogoče zvrsti gl

PIHALNI ORKESTER DIVAČA

Slovenski Godbenik
17.03.2022 10:15 (Mar 17, 2022)

Godbeniki Pihalnega orkestra Divača se v času omejitve zbiranja zaradi preprečevanja širjenja korona virusa nismo dobivali na skupnih vajah, kar smo zelo pogrešali. Po odpravi omejitev zbiranja pa sta se nam napovedovala dva nastopa, zato smo junija intenzivno vadili in pilili nove skladbe, kar je veljalo še posebej za nove člane orkestra, ki smo jih v letošnjem letu sprejeli medse. Dobili smo tudi novo vodstvo, dosedanjega predsednika orkestra Dobrivoja Subića je nasledil David Vatovec.

Prvi nastop smo odigrali 25. junija pred spomenikom Dan prej. S poimenovanjem spomenika Primorci želimo spomniti, da se je desetdnevna vojna za Slovenijo leta 1991 na Primorskem pričela že dan prej, ko so iz primorskih vojašnic proti zahodni meji krenile vojaške enote. V Divači, na mestu, kjer stoji spomenik Dan prej, pa je odjeknil prvi strel vojaka JLA v tej vojni. Naš nastop smo začeli z državno himno, po dvigu zastave in pozdravnem nagovoru smo z skladbo Ponosni nase s prisotnimi delili svoj ponos

ŠTIRIDESET GOSTOVANJ V DESETIH EVROPSKIH DRŽAVAH

Slovenski Godbenik
03.02.2022 11:51 (Feb 03, 2022)

Pričujoči prispevek je nastal ob 45-letnici Pihalnega orkestra Bežigrad  in je sorazmerno kratek zapis o zelo pogostih gostovanjih in dolgih potovanjih orkestra po evropskih mestih v zadnje četrt stoletja, ko je orkester širil slovensko glasbeno poslanstvo po Evropi, obenem pa mnogokrat s slovenskimi narodnimi nošami tudi vidno predstavljal del slovenske narodne identitete v evropskem prostoru.

Obdobje naših intenzivnih godbenih potovanj  je trajalo  petindvajset let, najbolj intenzivna leta pa so bila od 1996 do 2009. Upad povabil na gostovanja se je začel kazati z ekonomsko  krizo po letu 2008, dokončno pa jih je zaenkrat  zaustavil leta 2020  zloglasni koronavirus, ki nas je vse neljubo presenetil in zaznamoval vse plati naših življenj. Z optimističnim upanjem, da se vse dobro lahko spet povrne,  poglejmo zdaj v predkoronski čas –  v zlata leta –  z namenom, da bodo lahko udeleženi godbeniki osvežili spomine na številne kraje in dogodke, mlajši člani pa dobili vzpodbudo za obisk vaj

Ervin Hartman: Rotarijski orkester

Slovenski Godbenik
26.01.2022 12:51 (Jan 26, 2022)

   »Rotarijska harmonija« je bil moj moto v času od 2018 do 2019, ko sem predsedoval Rotarijskemu klubu Lipnica v Avstriji. S tem sloganom sem želel doseči, da bi med nami vladala prijetna in blagozvočna ubranost. Ker sem imel veliko glasbenih izkušenj, sem predlagal ustanovitev pihalnega orkestra, v katerem bi sodelovali rotarijci, štipendisti, ki jih naš klub vsako leto pošilja v mednarodni glasbeni tabor v Združene države Amerike, pa tudi pobudniki in privrženci rotarijskega gibanja. Idejo so člani kluba pozdravili in tako je postala ta zamisel eden od osrednjih projektov v času mojega predsednikovanja. Pri nastanku in delovanju tega orkestra, ki je bil v svetovnem merilu nekaj posebnega, so sodelovali moji številni prijatelji, med njimi: Albin Prinz, Volkmer Pötsch in Edmund Willinger iz Avstrije in Jure Legvart iz Slovenije.


				Godbenice in godbeniki rotarijskega orkestra na prvi vaji v januarju 2019 v Glasbenem domu Gralla. Foto: arhiv E. Hartmana.			Godbenice in godbeniki rotarijskega orkestra na prvi vaji v januarju 2019 v Glasbenem domu Gralla. Foto: arhiv E. Hartmana.

Orkester, ki še vedno deluje,

MUSICA CREATIVA 2021

Slovenski Godbenik
02.12.2021 11:09 (Dec 02, 2021)

Projekt poletni glasbeni tabor Musica creativa je v letu 2020 zaradi zdravstvenih razlogov, kljub številnim prijavam, odpadel.

V gostoljubni obmorski Izoli pa se je med 15. in 21. avgustom leta 2021 zbralo nad 90 mladih glasbenikov. S svojimi mentorji so ob 40-letnici Musice creative pripravili program, ki je bil posvečen tudi 30-letnici slovenske osamosvojitve. V petek, 20. avgusta, so nastopili v Izoli v Letnem kinu Arigoni in v soboto, 21. avgusta, v ljubljanski Slovenski filharmoniji. Pozdravil jih je in bil  navdušen nad njihovim igranjem tudi predsednik Zveze slovenskih godb Boris Selko.

Prijavljenih je bilo manj mladih, ki so komaj dobro stopili na pot skupinskega muziciranja , vendar pa to ni bila ovira in so pod skrbnim vodstvom dirigenta Daniela Leskovica naštudirali štiri skladbe, njim dosegljive tako po tehnični kakor po izvedbeni plati. Uvodna je bila skladba Intrada skladateljice in pedagoginje Helene Vidic Lesjak. Skladba jim je bila blizu, saj ima kljub sodobnemu pristo

JUBILEJNA MUSICA CREATIVA V IZOLI IN SLOVENSKI FILHARMONIJI

Slovenski Godbenik
02.12.2021 11:00 (Dec 02, 2021)

V obmorski Izoli je po lanskoletnem premoru med 15. in 21. avgustom potekal že 40. tradicionalni poletni godbeni tabor Musica creativa, ki ga organizirata Zveza slovenskih godb in Javni sklad za kulturne dejavnosti RS  z namenom, da se mladi glasbeniki izobražujejo in vključujejo v slovenske godbe in pihalne orkestre. 


				Pihalni orkester Musica creativa			Pihalni orkester Musica creativa

Udeleženci tabora, med katerimi so bili tudi številni mladi člani cerkniške godbe, so sodelovali v dveh orkestrih. V tednu celodnevnih intenzivnih vaj, tako sekcijskih kot tudi orkestrskih, sta dirigenta Mitja Dragolič in Daniel Leskovic s pomočjo strokovnih mentorjev za posamezna glasbila pripravila koncertni program, ki smo ga najprej slišali v Izoli v Letnem kinu Arrrigoni, zadnji dan tabora pa sta orkestra nastopila v prekrasnem ambientu Slovenske filharmonije v Ljubljani. Letošnje muziciranje sta zaznamovala jubileja, 40. obletnica Musice creative in 30. obletnica slovenske osamosvojitve. 

Pihalni orkester Musica creativa, podml

TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB IN MAŽORETNIH SKUPIN V KORAKANJU

Slovenski Godbenik
02.12.2021 10:31 (Dec 02, 2021)

Nas parketu Radeške dvorane se je na tekmovanju zvrstilo 250 godbenikov in mažoret iz 7 društev širom Slovenije. Sodelovali so:

KULTURNO UMETNIŠKO DRUŠTVO GODBA LUKOVICA

KUD OBČINSKI PIHALNI ORKESTER TREBNJE IN TREBANJSKE MAŽORETE

DRUŠTVO GODBENIKOV ŠMARJE PRI JELŠAH IN MAŽORETE DRUŠTVA TRG SEVNICA

KULTURNO DRUŠTVO LAŠKA PIHALNA GODBA IN MAŽORETE LAŠKO

GODBA SLOVENSKIH ŽELEZNIC IN KLUB MAŽORETE RAP RADEČE

Poleg tekmovalnega programa je na parketu potekal tudi spremljevalni program, v katerem so nastopili:

Pihalni orkester Radeških papirničarjev, Vaška godba Vrh nad Laškim ter Steklarska godba Hrastnik in ekipe Radeških mažoret (ekipi Mini Radeških šefic, ekipa CICI Radeške mažorete, ) ter dva dueta iz Mažoret Dobrova (v sestavi Lea Savnik in Larisa Gerjovič, ter Anja in Manca Račič).

Tekmovanje slovenskih godb in mažoretnih skupin je razdeljeno v tri tekmovalne kategorije. O izbiri kategorije se godbe in mažoretne skupine odločajo samostojno, za tekmovalne kategorije pa imajo društva n

»ONLINE« IZOBRAŽEVANJA V LETU 2020-2021

Slovenski Godbenik
02.12.2021 10:19 (Dec 02, 2021)

V 21. stoletju smo priča novi dimenziji glasbenega (tako izobraževalnega kot izvajalskega) izvajanja: »online« sodelujemo na različnih glasbenih tekmovanjih (prek spleta), sočasno imamo skupne vaje, čeprav se člani glasbene skupine nahajajo na različnih koncih sveta, hkrati spremljamo koncert kar na dveh lokacijah. Različni pretočni avdiovizualni sistemi ter zelo zmogljiva omrežja so spremenili tradicionalne načine in prakse glasbenega izvajanja in so omogočili tisto, o čemer so glasbeniki pred dobrimi sto leti lahko samo sanjali.

Glasbena tehnologija je spremenila tudi sodobne načine izvajanja izobraževanja. Med epidemijo smo iskali različne načine, kako ostati povezan in kako nadaljevati strokovna usposabljanja. Danes in v prihodnosti pa bosta časovna stiska in prevelika oddaljenost od mesta poučevanja lahko pozabljeni prav s pomočjo sodobne tehnologije. Ni ovir za spremljanje glasbenega pouka ali poučevanje glasbe po spletu. Včasih zadostuje samo dobro omrežje, malo bolj kakovostna

MUSIKPARADE

Slovenski Godbenik
02.12.2021 10:08 (Dec 02, 2021)

S svojimi šov nastopi je Pihalni orkester Pošte Maribor gostoval široko po Evropi. Znamenita in priljubljena Musikparade je vrsto let pripravljala nastope v večnamenskih dvoranah po vsej Nemčiji. Sprejele so tudi pet do deset tisoč obiskovalk in obiskovalcev in vstopnice zanje so bile vedno razprodane. Čeprav so bile priprave in izvedbe zahtevne, je teklo vse kot namazano. Predstavili so se predvsem vojaški orkestri, nastopilo pa je še nekaj uveljavljenih amaterskih skupin. Organizatorji so več let vabili tudi naš pihalni orkester. Seveda smo se odzvali in dobili priložnost, da smo prekrižarili skoraj vso Nemčijo in si ogledali veliko mest; ne toliko znamenitosti in kulturnih spomenikov kot  predvsem velike dvorane, cestno omrežje in hotele. Turneje so bile naporne, nastopi zahtevni. Trajali so deset do petnajst minut, prizorišče je bilo treba prehoditi in pri tem igrati dvakrat ali celo trikrat. Pri uvodni ceremoniji nismo bili vedno zraven, med finalom pa vsekakor, saj smo tedaj vsi

10 LET GODBE DOBROVA-POLHOV GRADEC

Slovenski Godbenik
01.12.2021 13:07 (Dec 01, 2021)

Morda je bilo pred desetimi leti na Dobrovi še bolj nepredstavljivo verjeti, da bi se v kraju, ki že leta ni   imel ponudbe glasbenega izobraževanja, lahko ustanovila godba, kot pa je bilo to mogoče pred stotimi leti. Takrat je bil sicer čas večjega pomanjkanja v primerjavi z današnjim obiljem, a z večjo možnostjo razpolaganja s prostim časom in z ljudmi, ki so hrepeneli po glasbenem ustvarjanju. Kakorkoli, oba začetka sta bila v svojem času izjemna! 

Letos smo praznovali 10. obletnico Godbe Dobrova-Polhov Gradec, ki je v teh letih dosegla neverjeten napredek in postala prepoznavna široko po Sloveniji in tudi izven nje. Prispevek naše godbe k prepoznavnosti občine Dobrova-Polhov Gradec je župan Franc Setnikar na prireditvi podkrepil s podelitvijo priznanja godbi. Letos smo praznovali tudi 100 let godbeništva na Dobrovi, se ozirali v tančico skrivnosti zavito preteklost in si lahko le mislili, kako je bilo vse skupaj videti takrat. 

Razstavo Godba nekoč, danes in jutri smo člani godb

IN MEMORIAM JOŽE MEDEN

Slovenski Godbenik
01.12.2021 12:59 (Dec 01, 2021)

Papirniškemu pihalnemu orkestru z Vevč se je kot klarinetist Jože pridružil 1954 in mu je ostal zvest vse do smrti. S svojim udejstvovanjem in požrtvovalnostjo je med godbeniki tega orkestra pustil poseben pečat. Energijo, čas in trud je vlagal tudi na organizacijskem področju, ko je v letih 1980 do 2000, torej polnih dvajset let, opravljal funkcijo predsednika društva. V letih njegovega predsednikovanja je godba doživela pomemben preporod, saj je s takratnim dirigentom in umetniškim vodjem, Jožetom Hriberškom, orkester popeljal v najvišjo koncertno umetniško kategorijo amaterskih pihalnih orkestrov Slovenije. Ta pomembni mejnik godbenike Papirniškega pihalnega orkestra še dandanes spodbuja in žene, da vzdržujejo to umetniško ravan in še naprej gradijo na temeljih, postavljenih v tistem obdobju.

				Jože Meden

Jože Meden

Z novo glasbeno kvaliteto, h kateri je pripomogel, so se orkestru odprla vrata do številnih pomembnih gostovanj in tekmovanj doma in po svetu. Za enega najpomembnejših dogo

SEMINAR SLOVENSKIH PREDVODNIKOV IN PREDVODNIC

Slovenski Godbenik
01.12.2021 10:38 (Dec 01, 2021)

SPLETNI SEMINARJI ZA KORAKANJE IN FIGURATIVO ZSG

Ob koncu leta smo se dogovorili, da zaradi izrednih razmer, ki ne dopuščajo zbora v živo, del tega prenesemo v t.i. e-predavanja. E-predavanja so bila od decembra 2020 do marca 2021.

Teme:

-          Predstavitev tekmovanja v korakanju slovenskih godb in mažoretnih skupin

-          Slovenski predvodnik

-          Kako se lotiti enostavnega show programa?

-          Figurativa – Od skice do festivala

-          Predstavitev dela predvodnika v orkestru KUD Pošta Maribor - Sožitje področij delovanja slovenskih godb

-          Predstavitev dela predvodnika pihalnega orkestra Slovenske vojske

-          Anatomija polža – Načrtovanje in izvedba enostavnih likov preko vrst ali kolon.

-          Načrtovanje lika po individualnem pristopu

Povprečna udeležba na e-predavanjih je bila 12 slušateljev.

SEMINAR SLOVENSKIH PREDVODNIKOV IN PREDVODNIC v živo

Seminar je potekal v Laškem, 18.09.2021 od 9:30 – 17:30

Seminar so vodili Daniel Leskovic,

IN MEMORIAM RUDOLF GLAVAČ

Slovenski Godbenik
01.12.2021 10:29 (Dec 01, 2021)

V letu 1923 rojeni Rudolf Glavač je s 13 leti, torej v letu 1936, začel igrati v godbi. Med godbenike iz Zidanega Mosta naj bi ga zvabilo to, da so v domačem kraju, ko je bil še otrok, večkrat glasno igrali muzikanti, ki jih je najemal tam živeči zdravnik ob rojstnih dneh svoje žene. Rudolf Glavač je zadnja leta v godbi igral boben in činele, pred tem pa rog. Poleg tega pa je znal igrati tudi trobento in harmoniko. Bil je tudi ponosen železničar iz železničarske družine, ki je bogato tradicijo železničarskega poklica prenesel na naslednje generacije.

				Rudolf Glavač			Rudolf Glavač

V svoji karieri je deloval tudi kot gospodar, tajnik in nekaj časa tudi kot predsednik godbe, takrat še Godbe Zidani Most.

V soboto, 24. septembra 2016, je KD Godba Slovenskih železnic v okviru praznika krajevne skupnosti izvedla slavnostni koncert v počastitev njega in njegovega častitljivega jubileja; 80 let aktivnega igranja v godbi. Na tem koncertu je Rudolf, kljub svoji starosti, zbranim predstavil svoje veščine igr

IN MEMORIAM MAG. IVAN MARIN

Slovenski Godbenik
01.12.2021 10:24 (Dec 01, 2021)

V Trbovljah rojeni Ivan Marin se je s starši preselil v Šoštanj, kjer je bil njegov oče dirigent godbe Zarja. Nato je živel v Velenju. Po končani srednji šoli v Ljubljani je leta 1961 na Akademiji za glasbo v Ljubljani vpisal študij klarineta in se leta 1963 zaposlil kot učitelj klarineta in teoretičnih predmetov na velenjski glasbeni šoli. Leta 1966 je postal dirigent sedanjega Pihalnega orkestra Premogovnika Velenje.

Godbeniki so pod njegovim vodstvom umetniško rasli, posneli dve veliki vinilni plošči, kaseto s starimi rudarskimi pesmimi in dve laserski plošči s slovenskimi deli in skladbami z velikih tekmovanj. Pihalni orkester premogovnika Velenje je v dolgih letih delovanja veliko nastopal po domovini in tujini, prejel številna priznanja in povsod doživel veličasten sprejem. Pod njegovo taktirko je v letih 1978, 1981, 1989, 1993 in 1997 tekmoval na svetovnih prvenstvih v Kerkradeju (WMC Kerkrade) na Nizozemskem in vsakič dosegel prvo mesto in zlato plaketo. Orkester je bil tudi re

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj