Prijatelji (222)
Zveza Slovenskih Godb
Pihalni Orkester Alples Železniki
Pihalni Orkester Glasbene šole Ravne Na Koroškem
Pihalni Orkester Ilirska Bistrica
Pihalni Orkester Glasbene šole Grosuplje
Pihalni Orkester Kostanjevica Na Krki
Godba Zgornje Savinjske Doline
Pihalni Orkester Podlehnik
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

KONCERTI 333
OZIRANJA V LANSKOLETNE ŠIRJAVE …
USPEH PIHALNEGA ORKESTRA DIVAČA NA 40. TEKMOVANJU SLOVENSKIH GODB
TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB IN MAŽORETNIH SKUPIN V KORAKANJU
FOTO TEDNA
NASTOPI POD AVSENIKOVO MARELO
PIHALNI ORKESTER SALONIT ANHOVO NA GOSTOVANJU V FRANCIJI
23. POLETNI VEČER GODBE CERKNICA
TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO
TRDNO SKUPAJ ŽE 70 LET – PIHALNI ORKESTER SALONIT ANHOVO
IŠČI PO ARHIVU
Oktober 2022
PTSČPSN
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

KONCERTI 333

Slovenski Godbenik
04.10.2022 08:30 (pred 2 dnevi)

Iz ene občine Gornja Radgona so zrastle nove občine in sicer Apače, Radenci in Sv. Jurij. Vse občine so imele skupno glasbeno šolo Gornja Radgona. Tako so se iz te glasbene šole razvili tudi pihalni orkestri. Pihalni orkester Apače, kateremu predseduje g. Davorin Žižek ima prve zapise v letu 1885. Pihalni orkester Gornja Radgona, kateremu predseduje g. Bogdan Hafner pa ima prvi zapis v letu 1923 in bo v naslednjem letu  2023 praznoval 100 let obstoja. Pihalni orkester iz Sv. Jurija, ki mu predseduje  g. Matjaž Rožman je nastal iz Jurovskih godbenikov Pihalnega orkestra Gornja Radgona leta 1997.

Pihalni orkester Apače

Predsedniki vseh treh godb smo se odločili o skupnem sodelovanju in povezovanju vseh orkestrov. Tako smo se že pred 4. leti dogovorili, da bomo imeli vsako leto po eno druženje z igranjem in igrami.

Prvo leto po dogovoru nismo uspeli najti skupnega termina pozneje pa nam je  2 leti zagodel korona virus.

Za pripravo prvega  druženja je bil zadolžen predsednik iz godbe Sv. Jurij  g. Matjaž R

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
19.09.2022 13:16 (Sep 19, 2022)

Musica creativa

USPEH PIHALNEGA ORKESTRA DIVAČA NA 40. TEKMOVANJU SLOVENSKIH GODB

Slovenski Godbenik
19.09.2022 13:13 (Sep 19, 2022)

V nedeljo, 22. maja, se je Pihalni orkester Divača udeležil že 40. tekmovanja slovenskih godb v Krškem. Tekmovali smo v 3. težavnostni stopnji, poleg nas so svoje znanje mednarodni žiriji predstavili še Godba Dobrova - Polhov Gradec in Postojnska godba – 1808. Vse tri tekmovalne godbe smo zaigrale dve obvezni skladbi in eno skladbo po lastnem izboru. Dirigent Mitja Tavčar je za to priložnost izbral Seagate overture Jamesa Swearingena. Že po prvih taktih nastopa je dirigent “čutil, da bomo zelo dobro odigrali”. Zato smo z nestrpnostjo čakali razglasitev rezultatov. Trdo delo zadnjih mesecev je obrodilo sadove – dosegli smo 92,96 % točk, prejeli zlato plaketo s posebno pohvalo in osvojili zmago v svoji kategoriji. Izjemno smo ponosni, da smo s tem dosežkom napredovali v višjo težavnostno stopnjo.

Radi bi se zahvalili organizatorjem in soorganizatorjem, Zvezi slovenskih godb in Javnemu skladu Republike Slovenije za kulturne dejavnosti, organizacijskemu odboru za izpeljavo dogodka in obisk

PIHALNI ORKESTER SALONIT ANHOVO NA GOSTOVANJU V FRANCIJI

Slovenski Godbenik
14.09.2022 11:37 (Sep 14, 2022)

Pihalni orkester Salonit Anhovo se je odzval povabilu Občine Kanal ob Soči in med 18. in 21. avgustom obiskal občino Saint Pons v francoskih Alpah. Po dvanajstih urah vožnje so člani orkestra prišli do čudovite lokacije, obdane z visokimi vrhovi, ki se pozimi spremenijo v smučišča, poleti pa so tam speljane pohodniške in kolesarske poti.

Štirje dnevi so bili precej pestri. Glasbeniki so se udeležili skupnih vaj s pihalnim orkestrom Musc Ubaye, poslušali prezentacije in degustirali različne likerje v destilarni Lachanenche ter obiskali zadružno hišo Maison des Produits de Pays, kjer so poizkusili lokalne izdelke. Za vse glasbenike je bila to posebna izkušnja, vendar je najbolj razveselila najmlajše člane orkestra, ki so z orkestrom prvič odpotovali izven Slovenije. Ti so se izmed vseh novih izkušenj najbolj razveselili sankanja na smučišču Pra-Loup. Za orkester je bil vrhunec gostovanja sobotni koncert, ki se je odvijal pred več kot 200-glavo množico, kjer je orkester požel bučen apl

23. POLETNI VEČER

Slovenski Godbenik
15.07.2022 12:03 (Jul 15, 2022)

Godba Cerknica

23. POLETNI VEČER GODBE CERKNICA

Slovenski Godbenik
15.07.2022 11:47 (Jul 15, 2022)

Z Zdravljico in nagovorom župana Marka Ruparja se je na Taboru začel že 23. poletni večer, tradicionalna prireditev, ki jo na predvečer Dneva državnosti soorganizirata KD Godba Cerknica in Občina Cerknica s sponzorjem, podjetjem EBM Papst.

Godbeniki so v tokratni koncertni program uvrstili tudi skladbe, ki kar vabijo k spontanemu plesu, od argentinskega tanga do izraelskih ljudskih plesov, ki smo jih slišali najprej. Nekoliko melanholična občutja so nam pričarale štiri plesne suite iz leta 1986. Dela belgijskega skladatelja Jana van der Roosta, brez dvoma enega izmed pomembnejših sodobnih skladateljev, so v zadnjih desetletjih s svojimi izvirnimi deli obogatila repertoarje pihalnih orkestrov, tokrat tudi cerkniškega z delom, naslovljenim Rikudim, hebrejskim izrazom za plese.

Poletni večer so zaznamovali tudi latino ritmi, ki jih je v venček znanih skladb zbral Jože Privšek, za Godbo Cerknica pa priredil dirigent Mitja Dragolič. Po aplavzu sodeč je zbrano publiko na Taboru najbolj na

POLETNA SEZONA PIHALNEGA ORKESTRA MAREZIGE

Slovenski Godbenik
08.07.2022 11:31 (Jul 08, 2022)

Leto 2022 je za Pihalni orkester Marezige še posebej pestro, saj smo po dveh sezonah omejenega delovanja zaradi epidemije koronavirusa končno prišli nazaj na stare tirnice. Prav tako so prejšnje vodstvo orkestra zamenjali mlajši člani, ki so že dokazali, da na mladih svet stoji!

Prvi večji koncert, ki ga je orkester v letošnjem letu organiziral, je bil koncert Mamma mia, posvečen materinskemu dnevu. Z orkestrom so sodelovali učenci Osnovne šole Ivana Babiča - Jagra Marezige in Glasbene šole Koper – oddelek Marezige, harmonikarska skupina pod vodstvom Žige Babiča in pevka Manca Kozlovič. Skupaj smo z raznolikim programom očarali publiko, ki je ob koncu koncerta napolnila dvorano Krajevne skupnosti Marezige z bučnim aplavzom.

 

Koncert ob materinskem dnevu

Še en večji koncert, ki smo ga organizirali skupaj s Pihalnim orkestrom Koper, je potekal 9. 4. v Avditoriju Portorož. Na ta tradicionalni spomladanski koncert smo povabili tudi KD Pihalni orkester Piran in skupaj uživali v večeru pr

TUDI GODBENIŠTVO IN MATEMATIKA IMATA SKUPNO TOČKO

Slovenski Godbenik
24.06.2022 11:59 (Jun 24, 2022)

V soboto, 18. junija 2022 je v Dolskem pri Ljubljani potekal prvi godbeni festival, poimenovan po slavnem baronu Juriju Vegi, matematiku, fiziku, geodetu.

Na festival, ki je bil tekmovalnega značaja so tokrat nastopili 4 slovenske godbe (Veteranska sekcija Mengeške godbe, Godba ljubljanskih veteranov, Pihalni orkester Ljubljana in KD Godba Domžale).


							 

Glasbena tematika vseh nastopov na tem festivalu zajema izvedbo koračnic in valčkov, torej glasbe, ki je posebnost godbeništva in godbenih nastopov skozi zgodovino, kajti godbe so bile namenjene igranju ob posebnih slavnostnih ter na druženjih, kjer so prav z takim programom skrbela, da je vsak dogodek omogočil publiki doživetje, kot so ga v danem trenutku potrebovali. Ker je festival bil tekmovalnega značaja, so vse godbe izvajale tudi obvezno koračnico, ki jo je tokrat napisal klarinetist in skladatelj Primož Kosec. Primož Kosec je eden najvidnejših slovenskih glasbenikov. Igral in prepeval je pri mnogih glasbenih sestavih, sedem l

ERVIN HARTMAN PREJEMNIK MEDALJE ZA ZASLUGE

Slovenski Godbenik
14.06.2022 12:45 (Jun 14, 2022)

Predsednik republike Borut Pahor je 14. junija 2022 podelili odlikovanja trem kulturnikom. Srebrni red za zasluge sta prejela pesnica in šansonjerka Elza Budau ter koreograf in plesalec Edward Clug. Medaljo za zasluge pa je prejel častni predsednik Zveze slovenskih godb in dirigent Ervin Hartman.

Ervin Hartman je državno odlikovanje prejel za delo in zasluge pri razvoju godbeništva in glasbene kulture na Slovenskem.

 

Študiral je rog in tolkala. Svoje znanje dirigiranja je poglobil pri raznih dirigentih v Sloveniji, drugih evropskih državah in ZDA. Poleg glasbenega izobraževanja je diplomiral na Ekonomski fakulteti v Mariboru. Kot dirigent je aktiven od leta 1967. Bil je ravnatelj ljubiteljske glasbene šole v Mariboru, ki jo je ustanovil 1976. Pihalni orkester KUD Pošta Maribor je vodil do leta 2019. Trenutno vodi Godbo veteranov Štajerske Ervina Hartmana ter mednarodni Rotary orkester. Prav tako je bil tudi dirigent prvega brass banda v Sloveniji Brass Banda Maribor. Kot dirigent

OBČINSKI PIHALNI ORKESTER TREBNJE NA TEKMOVANJU V NEMČIJI

Slovenski Godbenik
06.06.2022 12:41 (Jun 06, 2022)

Občinski pihalni orkester Trebnje in Trebanjske mažorete smo se udeležili 21. evropskega prvenstva godb v igranju polk in valčkov bohemsko-moravske zvrsti. Potekalo je od 26. do 29. maja v nemškem mestu Lüchtringen.


				Nastop na promenadnem koncertu			Nastop na promenadnem koncertu


				Orkester med tekmovalnim nastopom			Orkester med tekmovalnim nastopom

Dosegli smo 80,93 točk od 100 možnih. To je dober rezultat, glede na to, da ta zvrst glasbe ni v našem običajnem programu. Izvedli smo tudi samostojni koncert, kjer smo predstavili program slovenske glasbe. Na tem koncertu so občinstvo še posebej navdušile Trebanjske mažorete.


				Razglasitev priznanj in nagrad			Razglasitev priznanj in nagrad

tekst: Borut Kolenc

foto: Tina Dolenšek, Tanja Vrčkovnik, Miha Götz

TRDNO SKUPAJ ŽE 70 LET – PIHALNI ORKESTER SALONIT ANHOVO

Slovenski Godbenik
25.05.2022 09:06 (May 25, 2022)

ZGODOVINA PIHALNEGA ORKESTRA SALONIT ANHOVO

Pihalni orkester Salonit Anhovo je bil ustanovljen leta 1952 kot sekcija DPD “Svoboda” Anhovo. Pod vodstvom dirigenta Franca Žižmonda je orkester hitro premostil začetne ovire in v dobrem letu dni izpopolnil dovolj skladb za izvedbo prvega samostojnega koncerta 17. septembra 1953. Po izgradnji Delavskega doma v Desklah leta 1959, v katerem je tudi glasbena učilnica, je orkester pridobil odlične pogoje za delo.

Pod taktirko dirigenta Franca Žižmonda je orkester rasel, zorel in v nekaj letih dosegel zavidljivo kvaliteto. Postal je pomemben sestavni del kulturnega dogajanja, pravzaprav del življenja domačega kraja in širše okolice doma ter med rojaki v zamejstvu. Kulturnega utripa, ki so ga godbeniki ustvarjali v domačem kraju ter bližnji in širši okolici s prvomajsko budnico, prirejanjem samostojnih koncertov, z nastopi na proslavah, kulturnih srečanjih gradbenih delavcev ter revijah pihalnih orkestrov, ne gre prezreti. Po upokojitvi dirigen

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
24.05.2022 13:57 (May 24, 2022)

Pihalni orkester Glasbene šole Ljubljana Moste-Polje, dirigent Mladen Jakšić

ŽLAHTEN IN ŽIVAHEN ZAČETEK TEDNA LJUBITELJSKE KULTURE 2022

Slovenski Godbenik
24.05.2022 13:37 (May 24, 2022)

V nedeljo, 22. maja 2020 se je v veliki dvorani Kulturnega doma v Krškem s tekmovanji slovenskih godb, 10. tekmovanje mladinskih godb in 40. tekmovanje slovenskih godb na 3. in 1. težavnostni stopnji, začel vseslovenski teden ljubiteljske kulture, v športni dvorani Brežice pa je v soboto, 21. maja 202 potekalo tekmovanje slovenskih godb in mažoretnih skupin v korakanju.

Na vseh štirih tekmovanjih je nastopilo po težkih časih, ko so bile vaje onemogočene in so nekatere slovenske godbe ostale brez prostorov za delovanja, skupno 6 slovenskih godb, z okoli 3000 godbenic in godbenikov. Tekmovanja so potekala v organizaciji Zveze slovenskih godb, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Mažoretne zveze Slovenije, Občine Krško, Občine Brežice in Pihalnega orkestra Krško.


				Godba Dobrova - Polhov Gradec			Godba Dobrova - Polhov Gradec

Godbeni program, na katere so tekmovali mladinski in odrasli pihalni orkestri (KD Mengeška godba, Postojnska godba 1808, Pihalni orkester Divača, Godba Dobrova – Polhov Gradec in Pihalni or

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
19.05.2022 13:39 (May 19, 2022)

40. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB 3. in 1. težavnostna stopnja in 10. TEKMOVANJE MLADINSKIH GODBKrško, 22.5 2022

POMLADNO DOGAJANJE V PIHALNEM ORKESTRU DIVAČA

Slovenski Godbenik
17.05.2022 13:50 (May 17, 2022)

Prvi konec tedna v marcu je Pihalni orkester Divača gostil Dirigentsko šolo, ki je bila predvidena že konec leta 2021, a je bila zaradi epidemioloških razmer prestavljena. Dirigentska šola je namenjena dirigentom godb in pihalnih orkestrov, šolskih orkestrov in orkestrov glasbenih šol, ki bi radi izpopolnili in poglobili svoje teoretično in praktično znanje iz dirigiranja, poteka pod mentorstvom Mira Sajeta.

Dirigentske šole v Divači se je udeležilo 6 dirigentov, ki se je v petek v prostorih godbenega doma izpopolnjevalo v teoretičnem poznavanju tehničnih prvin dirigiranja, v soboto dopoldan pa so novoosvojeno znanje že prenašali v prakso na praktičnem delu. Popoldan so sledile analize dirigentskih naastopov in napotki za izboljšave. Sobotni program izobraževanja se je ponovil tudi v nedeljo. Na praktičnem delu je sodelovalo 45 godbenikov. V intenzivnem glasbenem vikendu smo se vsi ogromno naučili – tako člani orkestra, ki so se hitro prilagajali novim prijemom, kot tudi sodelujoči

LETNI KONCERT GODBE ZGORNJE SAVINJSKE DOLINE

Slovenski Godbenik
04.05.2022 10:33 (May 04, 2022)

Kot veleva tradicija je tretja sobota v januarju rezervirana za letni koncert Godbe Zgornje savinjske doline. Pol enoletnem premoru zopet v živo, v športni dvorani Mozirje.

Zaradi omejitve števila obiskovalcev je bilo le-teh mnogo manj, vendar so bili skupaj z godbeniki veseli, da so zopet deležni bogate glasbene izkušnje.

Za godbenike, ki jih vodi prof. Tomaž Podlesnik, je bil ta koncert še posebej svečan, saj so se predstavili v novih uniformah. Prvi del koncerta je bil obarvan solistično. V delih Carmen suita, Il Trielo ter Tam kjer murke cveto so se predstavili solisti, flavtistka Larisa Kotnik, trobentač Miklavž Pintar ter pianistka Kristina Golob.

Posebno mesto v programu ima tudi sprejem novih članov. Ta večer je so medse sprejel kar 7 mladih glasbenikov, na katerih bo orkester gradil svojo prihodnost.

Drugi del je zajemal koncertne priredbe Slavka in Vina Avsenika in Braneta Prešerna.

V zadnjem delu pa se je kot gost predstavil pevec skupine Smooth band, Klemen Finkšt. Odpel

FOTO TEDNA

Slovenski Godbenik
15.04.2022 10:51 (Apr 15, 2022)

SKUPNI NASTOP KORAČNIC,

25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB V ZABAVNEM PROGRAMU ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA,

Foto: Matej Maček

25. TEKMOVANJE SLOVENSKIH GODB ZA POKAL VINKA ŠTRUCLA

Slovenski Godbenik
14.04.2022 16:49 (Apr 14, 2022)

Na cvetno nedeljo, 10. aprila 2022 je v Ormožu potekalo 25. tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla je bilo prestavljeno na mesec april iz »Martinovega« novembra 2021 in je potekalo v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Zveze slovenskih godb, Občine Ormož in Glasbene šole Ormož.


				KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA			KULTURNO DRUŠTVO PIHALNI ORKESTER IZOLA

Na tekmovanju, ki spodbuja kvaliteto izvajanja programov zabavne glasbe za pihalne orkestre/godbe, je nastopilo 8 slovenskih godb s preko 400 godbeniki. V okviru tekmovanja je bil izpeljan tudi skupni nastop sodelujočih godb na ploščadi pred Grajsko pristavo, kjer je sočasno v mestu zadonelo večje število glasbenikov in naredilo vrhunsko predtekmovalno vzdušje.

GORIŠKI PIHALNI ORKESTER GORIŠKI PIHALNI ORKESTER

Na prireditvenem prostoru za Grajsko pristavo, kjer je potekalo tekmovanje, pa so poslušalci ter tekmujoči godbeniki v treh tekmovalnih kategorijah, ki so zastavljen

GLASBA KOT VZGOJNI MOMENT

Slovenski Godbenik
17.03.2022 10:23 (Mar 17, 2022)

Si danes lahko predstavljate kako je izgledalo pred stotimi leti igrati v društvenih inštrumentalnih skupinah, ko ni bilo organiziranega izobraževanja in so morali vodje sami poskrbeti, da so iz posameznega prebivalca, ki se je želel pridružiti društvu narediti pravega glasbenika, veščega inštrumenta in muziciranja. Takrat in tudi danes so med takimi društvenimi skupinami prednjačile godbe. Vsi, ki so želeli postati godbeniki, so se v tistem času počutili »poklicane« za vršitev kulturnega poslanstva. Repertoar in igranje takratne godbe se z današnjim umetniškim ustvarjanjem ne more primerjati, saj so se prek godbenega izobraževanja razvile današnje glasbene šole, ki so prevzele pedagoški del izobraževanja glasbenikov. Tisti, umetniški, del pa je v določenem deležu ostal še naprej dirigentu godbe in organizacijam kot sta Javni sklad RS za kulturne dejavnosti in Zveza slovenskih godb.

Zakaj se vključiti v glasbo že v mladosti? Ker glasba….

• razvija spretnosti, ki jih človeštvo potrebuje

BUDNICI 2020-2021

Slovenski Godbenik
17.03.2022 10:18 (Mar 17, 2022)

Z aktivnim godbeništvom je v Sloveniji povezanih velik delež prebivalstva in tudi v zgodovinskem razvoju Slovencev je godbeništvo igralo pomembno narodno-buditeljsko in kulturno vlogo. Na kratko lahko rečemo, da je slovensko peti v zboru, biti gasilec, zagotovo pa je slovensko biti tudi godbenik. Idrijska godba je s slabih 350 let skoraj nepretrganega delovanja uradno priznana kot najstarejša na svetu, sledijo pa ji še 250 letna vaška godba iz Prvačine ter še pol ducata tistih, ki se že bližajo uradni dvestoletnici.

Da imamo Slovenci glasbo v krvi, dokazuje tudi število godbenikov, ki jih imamo po okvirnih ocenah kar preko deset tisoč! Res da smo jih v zgodovini kot publika slišali bolj pogosto, saj so bile »zvezda stalnica« delavskega ljudstva, danes jih - lahko rečemo, da po krivici -, slišimo redkeje, kar pa nikakor ne pomeni, da jih ni in da niso kakovostne. Daleč od tega! Veliko jih imamo, tudi mladi se vse raje vključujejo vanje, ne igrajo le koračnic, pač pa vse mogoče zvrsti gl

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj