Članek
VRELEC SPOMINOV NA GLASBO NIKOLI NE PRESAHNE
Objavljeno Dec 15, 2022

Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana slavi letos 20 let svojega delovanja. V čast jubileju je uspešno izvedla organizacijo 14. festivala veteranskih godb Slovenije in slavnostni koncert v dvorani Union v Mariboru. 

V sodobni glasbi, ki bolj spominja na igranje etud kot na glasbo preteklosti, napolnjeno s čudovitimi harmonijami in odličnim ritmom, je za izvajalce glasbenih del, ko prsti niso več tako gibčni kot v mladosti, legendarni dirigent Ervin Hartman pred dvajsetimi leti začel uresničevati idejo, da bi za starejše godbenike ustanovil orkester, ki bi združeval glasbenike po dopolnjenem petdesetem letu in bi imeli še željo po muziciranju.  Z njimi bi dosegel vsaj dva cilja; ohranjanje zdravja in socializacijo. Ko se človek postara, mu začnejo usihati mentalne sposobnosti. Mnogi se zatekajo k reševanju križank ali pa se začno učiti tujih jezikov. Pri izvedbi glasbenih del pa mora človek bolj hitro odreagirati enako, kot voznik slaloma, zato je potrebno biti nenehno skoncentriran. Druženje je tudi sestavni del delovanja veteranov. Ob mesečnem sestajanju se veteranom na krajši slovesnosti čestita za rojstni dan in se nato poveselijo s člani, trikrat na leto pa se zberejo s svojimi življenjskimi sopotniki na izletu, kostanjevem pikniku in silvestrovanju. Z leti so ta njihova »druženja« dobila veliko bolj zavzeto in poglobljeno obliko delovanja, saj se lahko pohvalijo s številnimi nastopi, gostovanji in tudi zgoščenkami, ki so jih posneli. Še vedno pa je srebrna nit njihovega delovanja druženje.

Ideja o ustanovitvi veteranske godbe je dobila širok razmah, saj je zaradi njihovega odmeva v javnosti segla do številnih godb na Štajerskem, hkrati pa tudi izven naših meja. V njihovih vrstah so Štajerke in Štajerci iz Slovenije in Avstrije. Kar tretjina glasbenic in glasbenikov prihaja na njihove vaje in nastope tudi iz Avstrije. Tako so postali tudi pomemben preko mejni povezovalec ljudi in kulture. Ob tem pa je nastanek štajerske veteranske godbe spodbudila starejše godbenice in godbenik širom Slovenije, ki so že ustanovile podobne veteranske godbe. Pred tem sta v Sloveniji že delovali dve veteranski godbi, v Ljutomeru in Mengše, a sta bili kot nadgradnja obstoječih godb, med tem ko je Štajerska godb vključila godbenice in godbenike iz širšega območje – trenutno sodelujejo v godbi godbenice in godbeniki, ki prihajajo iz okrog dvajsetih godb in ansamblov.  

V začetku svojega delovanja se je godba imenovala Godba veteranov Štajerske, a je na samostojnem jubilejnem koncertu ob 15-letnici delovanja, 10. novembra 2017, spontano vzniklo in s hvaležnostjo do njenega ustanovitelja, dotedanjemu imenu godbe dodala ime ustanovitelja godbe in se od takrat glasi Godba veteranov Štajerske Ervina Hartmana. 

Eden izmed viškov kulturnega dogajanja za godbo v tem letu, je bil brez dvoma nastop na Dnevu kulturnih društev Maribora v dvorani Union, kjer je izvedla praizvedbo mariborske himne MAR I BOR, v priredbi za moški zbor in pihalni orkester.

Sledile so priprave na slavnostni koncert in vaje za snemanje zgoščenke »Historični marši«.

Kot vrhunec jubilejnega leta pa je bil zagotovo koncert z naslovom ''Cvetje v jeseni'' z gosti in podelitev odlikovanj zaslužnim soustvarjalkam in soustvarjalcem. S svojo prisotnostjo in nagovorom je koncert počastil tudi Boris Selko, predsednik Zveze slovenski godb. 

Posebnost godbe sta tudi dve glasbeni skupini izmed njihovih članov: The Oldies Dixie Band, ki sta ga pred leti ustanovila Rudolf Moge in Branko Smrtnik in se lahko pohvali s številnimi nastopi in svojima zgoščenkam ter narodno - zabavni ansambel Srebrni mladeniči. Oba ansambla sta nastopili tudi na slavnostnem koncertu. Kot gosta sta na koncertu sodelovala tudi dva moška pevska zbora, KUD Slava Klavora in KUD Pošta Maribor. V sklepnem delu koncerta sta se pevska zbora priključila veteranski godbi. Skupaj so izvedli himno mesta Maribora in skladbo V nebesih vinca ni. Pri himni velja omeniti še to, da je bila prvič izvedena pred 160. leti, a takrat jo je zapel samo moški pevski zbor, tokrat pa je dejansko drugič (prvič že štirinajst dni pred tem na prireditvi Dan kulturnih društev Maribora) v priredbi za moški pevski zbor in pihalni orkester. Štajerska veteranska godba je na koncertu izvedla dopadljiv, zanimiv in skrbno pripravljen program, s katerim je navdušila polno dvorano in doživela stoječe ovacije publike.    

Praznovanje okrogle obletnice pa godba ni popestrila samo s slavnostnim koncertom v dvorani Union, izvedla je že prvo snemanje za svoj glasbeni album z delovnim naslovom Historični marši, na katerega bo umestila znamenite koračnice, ki so nastajale v preteklih tristo letih. Ob tem se pripravlja tudi na izvedbo svojega projekta Grajski glasbeni popoldan, saj ugotavlja, da čudoviti ambienti številnih gradov po Sloveniji, pa tudi tujini, nudijo izredne možnosti in priložnosti za kulturno udejstvovanje. Zato se je godba odločila, da ponudijo lastnikom in upraviteljem gradov možnost popestritve življenja na gradovih z novimi vsebinami in tako med njihovo zidovje privabiti čim več ljubiteljev zgodovine, glasbe in plesa.

Ad multos annos!

Rudolf Moge

#Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #božičnonovoletnikoncert #Braslovče #Brda #Brežice #Brezovica #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #delovanjeinaktivnostigodb #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolenjskeToplice #DolpriLjubljani #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #ervinhartman #godba #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #HočeSlivnica #Hodoš #Horjul #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #jubilej #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Kočevje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #kultura #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #ljubljana #Ljubno #Ljutomer #Logatec #LogDragomer #LoškaDolina #LoškiPotok #LovrencNaPohorju #Luče #Lukovica #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #orkester #Zabava #zsg #zvezaslovenskihgodb