Nikoli ne boš pogrešala ljubezni! (pogovor z avtorico knjige Dva koraka po mokri mivki)

Objavil/a Ana Kos, dne 2015-06-01 ob 11:11:14
Ganil me je intervju s francosko novinarko Anne-Dauphine Julliand, avtorico knjige Dva koraka po mokri mivki.

 
V linku je celoten pogovor, jaz sem malo skrajšala in poudarila nekatere misli, ki se meni zdijo še posebej veliko vredne!
 
Priporočam v branje!
... sva z možem srečna. Mogoče se zdi, da to ni zadosten razlog za pisanje knjige, pa vendar. Naju je sreča doletela popolnoma nepričakovano. Srečna sva bila seveda že, ko sva se spoznala, se poročila in dobila prvega sina Gasparda, potem čez dve leti še hčerko Thaďs – takrat sem se čutila popolnoma izpolnjeno. Avgusta 2005 smo se sprehajali po plaži, midva z roko v roki, otroka sta poskakovala po mivki. Z možem sva se pogovarjala, kako srečna družina smo, rada se imava, imava krasna otroka, oba sva zadovoljna s službo, ravno sva kupila stanovanje ... Komaj sem izgovorila misel: »Le kaj sploh lahko skali našo srečo?«, sem opazila, da Thaďs nekoliko nenavadno stopa. Ni se mi sicer zdelo nič resnega, nobene slutnje nisem imela, začutila sem le lahno senco, ki je legla na našo popolno srečo. Nisva hotela, da najina ljubka Thaďs ne bi hodila tako kot drugi otroci. Nepopolnost naju je vznemirjala. Zato sva šla septembra na posvet k ortopedu. Nič ni ugotovil. Odpravila sva se še k nevrologu in 1. marca 2006, na Thaďsin drugi rojstni dan, sva izvedela nekaj nepredstavljivega, nepojmljivega in nesprejemljivega: Thaďs ima zelo hudo redko gensko bolezen, ostaja ji le še nekaj mesecev življenja.

Najina sreča, načrti, prihodnost, vse se nama je sesulo. Nisva vedela, kako naj se izkopljeva iz tega. Ko sva tisti dan, oba popolnoma pretresena, odhajala iz bolnišnice, sva se odločila, da bova živela to življenje, da bova naredila vse, da bo Thaďs ljubljena in srečna.

Na novico o hčerini bolezni ste se odzvali nenavadno, rekli ste: »To ničesar ne spremeni.« Kaj je to pomenilo?

Seveda se vsakdanje življenje obrne na glavo, a z vidika starševstva to ničesar ne spremeni. Ko sem zvedela za Thaďsino bolezen, nisem bila nič »manj« ali »bolj« mati. Še vedno sem imela enak odnos do svojega otroka: ljubila sem ga in ga poskušala osrečevati. Saj nismo matere bolnega ali zdravega otroka, smo kratko malo matere.

Ko ste izvedeli za Thaďsino bolezen, ste pričakovali tretjega otroka ...

Bila sem v šestem mesecu nosečnosti. Možnost, da bo tudi ta otrok prizadet, je bila ena proti štiri. Tako zelo mi je bilo težko, da sem zadrževala ljubezen do prihajajočega dojenčka.

Ob rojstvu je vsa do tedaj zadržana ljubezen ušla izpod nadzora, ljubko Azylis sva od prvega trenutka popolnoma vzljubila. Sklonila sva se nad njo in ji zašepetala: »Vedno te bova imela rada, ne glede na to, kaj se bo zgodilo.«
Kmalu po rojstvu so tudi pri njej potrdili bolezen. Opravili so presaditev kostnega mozga, ki ji je rešila življenje, ni je pa ozdravila. Danes, pri petih letih in pol, kar je že zelo veliko, precej stvari ne more početi sama: ne hodi, ne govori, a ima neverjetno ljubezen do življenja.

Velikokrat pravimo, da starši »zrastejo« ob otrocih. Ste ob Thaďs zrasli na poseben način?

Seveda. Mati sem postala ob Gaspardu, on me je prvi pripravil na materinstvo. Thaďs pa me je naučila biti mati. Ob njej sem odkrivala svoje močne in šibke točke. Ob njej sem popolnoma spremenila pogled na življenje, zdaj lahko rečem: Ni pomembno, koliko dni šteje življenje.

Ali ste imeli občutek, da ste ob Thaďsini bolezni ostali brez moči?

Že tisti dan, ko sem izvedela, da je Thaďs bolna, sem dojela, da je ne bom mogla pozdraviti. Kljub temu nikoli nisem imela občutka, da ne morem ničesar storiti. Nisem ostala brez moči! V vsakdanjem življenju sem lahko naredila zanjo veliko stvari. Nikoli doslej se nisem počutila tako koristno.

Ob tem se neizogibno zastavi vprašanje »zakaj«. Vas je kaj omajalo?

Ne. Sploh si ga nisem nikoli zastavljala. Je bila to samoobramba, da ne bi izgubila glave? Mogoče … Toda treba je bilo urediti toliko drugega. Toliko lepih, zelo oprijemljivih stvari. Thaďsino življenje se ni ustavilo tisti dan, ko smo izvedeli za bolezen! Živela je še dobro leto in pol. In mi smo ta čas polno živeli.

150.000 prodanih izvodov v Franciji vendarle ni kar tako! Gotovo je kak razlog …

Za uspeh knjige? Mogoče razlog tiči v strahu pred preizkušnjo. Danes se vsega bojimo. Ljudje se v življenju poskušajo prebijati med kapljicami. To je šele stresno! Knjiga govori o nasprotnem. Pravi, da lahko doživljamo preizkušnjo, ne da bi nas ta uničila. Preizkušnja, naj bo še tako velika ali tako dramatična, kot je naša, ne zaobjema življenja v celoti. Je samo obdobje v življenju.

To je knjiga, v kateri pravzaprav nesreča pripoveduje o sreči …

Knjiga govori o najhujšem, o smrti otroka, bralci pa jo berejo kot hvalnico ljubezni in življenju. Kot bi zgodba prebujala nekaj resničnega. Mislimo, da se poznamo, primerjamo zaslužek drug drugega, sposobnosti, nadarjenost svojih otrok … V resnici pa nikoli ne vemo, kaj se zares dogaja v nekem življenju, tudi v trenutkih najglobljega uboštva. Ob Thaďs sva se usmerila predvsem na njeno osebnost, takšno, kot je bila, z vsemi njenimi zmogljivostmi in omejenostmi.

»Živeti sedanji trenutek«, težave premagovati drugo za drugo: to je zelo močna nit vaše zgodbe …

Saj je to edini mogoč izhod! Takšen način življenja prinaša mir. Ne gre za »carpe diem« ali še manj za prepuščanje usodi. Temveč pomeni: »Današnji dan mi je prinesel nekatere stvari, da jih preživim, ne bom se pa prepuščala skrbem za stvari, ki ne sodijo v današnji dan.«

Čeprav ste pri Thaďs prešteli samo do »tri leta in devet mesecev«, ima njeno življenje kljub vsemu vrednost.

Če verujemo v večno življenje, potem ima vsako življenje smisel. Thaďs ni vsega spoznala, a saj tudi pri osemdesetih letih ne dosežemo vseh spoznanj! Razliko med osemdesetletnim življenjem in triletnim življenjem lahko ponazorimo s pestjo mivke in zrnom mivke. V primerjavi s celotno peščeno plažo skoraj ni razlike …

Thaďs je imela od vseh iger najraje skrivalnice ...

Ko je bolezen napredovala, nama je bilo hudo ob misli, da se ne bo mogla več igrati skrivalnic, igre, ki ji je bila od vseh najljubša in se je ni nikoli naveličala.

Proti koncu življenja je bila Thaďs slepa, gluha, nema in priklenjena na posteljo. Zdravniki so rekli, da je samo še »srce, ki bije«. Ostal ji je le še šesti čut, intuicija, s katero je zaznala, da je nekdo vstopil v sobo. Vselej je obrnila glavo proti obiskovalcu. Razen enkrat. Ko sem pristopila k njeni postelji, je obrnila glavo v drugo stran. Ko sem stopila na drugo stran postelje, je spet obrnila glavo stran od mene. Njeno vedenje me je nekoliko vznemirilo, potem pa sem zaslišala tiho predenje – Thaďsin najglasnejši smeh. Našla je način, kako se lahko igra skrivalnice! Ni si pustila odvzeti otroške razigranosti.

V knjigi je čutiti močno navzočnost vašega moža. Ni vedno tako, kadar huda bolezen otroka pretrese zakonca ...

Vsak zakonski par ima svojo zgodbo. Bolezen otroka zares lahko privede do ločitve. Še zlasti, kadar gre za gensko bolezen, ki jo sproži združitev zakoncev. Dovolj bi bilo imeti otroka z drugim, pa bi bila »težava odpravljena« ... Skušnjavo popolnoma razumem. Čeprav sva se midva odzvala popolnoma drugače. Rada sva se imela in morala sva premagati težko preizkušnjo, a ji nisva hotela dodati še nove. Seveda imava tudi midva še zdaj manjše zakonske težave! A sva se odločila, da bova vse to živela skupaj.

Kdaj sta tudi skupaj jokala. Kako to vpliva na zakonsko življenje?

Predvsem se stke tesna vez … Drug drugemu sva se pokazala takšna, kot sva, brez pretvarjanja. Stopnja globine odnosa preseže vse naše predstave. A pri joku solze niso nujno potrebne. Obstaja vrsta joka, ki je mnogo globlji in mnogo bolj boleč kot solze ... Vseeno bi rekla, da so solze dobro znamenje.

Trpljenju otroka se navadno upiramo ...

(Tišina.) Thaďs je zelo trpela … Lahko se sicer sprašujemo: »Zakaj?«, vendar odgovora ni. Na trpljenje se vedno lahko odzovemo. Zgodilo se mi je, da so me dogodki popolnoma presegli, toda čim bolj je Thaďs trpela, tem bolj sem si prizadevala, da bi ji pomagala. Nisem imela potrebe, da bi se spraševala: »Zakaj ona?« Niti nisem prepričana, ali bi mi to sploh kaj pomagalo. Pravi odgovor je, da ima Thaďsino življenje smisel. Imela sem majhno dekletce, bila sem ponosna, da sem jo lahko gledala rasti in jo sprejela v najino družino. To zadostuje.

Kako pristopiti do bližnjih, ki so v preizkušnji, ki trpijo?

Najhuje, kar se lahko trpečemu zgodi, je, da v preizkušnji ostane sam. To je preizkušnja v preizkušnji.

Navadno se bojimo, da bi s svojimi odzivi bolečino le še podvajali. Zato najprej postanemo previdni, kaj drugim povemo in česa ne. »Nisem ti mogla povedati za najino ločitev, ker to ni nič v primerjavi s tem, kar doživljaš ti,« mi je rekla najboljša prijateljica, s katero sva si bili zelo zaupni. Preizkušenj vendar ne moremo primerjati med seboj! In s tem, ko si povemo težke stvari, ne podvajamo bolečine drugega, temveč mu omogočamo, da je sočuten z nami.
Naslednji korak je, da nehamo trpečim pripovedovati o dobrih stvareh. To le še poglablja trpljenje. Kljub vsemu moramo zaupati, da se je človek kljub svojemu težkemu položaju sposoben veseliti z drugimi. Če ne takoj, se bo pa kasneje, ko bo bolečina malo popustila. Tudi ko trpimo, moramo slišati dobre novice in lepe stvari.

Potrebovali ste določen čas, da ste sprejeli, da Thaďs ne bo mogla več sama jesti. Potrebno je bilo, da je Loďc to jasno izrekel …
O težkih stvareh molčimo, ker mislimo, da bomo s tem zavarovali drugega. Toda koga ščitimo? Mar ne sami sebe? Pri sinu Gaspardu sem bila v skušnjavi, da bi ga zavarovala in mu ničesar ne bi povedala. S tem bi se izognila njegovi bolečini. A sva se odločila, da mu zaupava, poveva resnico in tako ne uničiva otrokovega zaupanja v naju. Pri petih letih je pokazal največjo modrost od nas vseh.

Ko sem zvedela, da je Thaďs bolna in bo kmalu umrla, sem po več kot tridesetih letih vikanja začela Boga tikati. Bog nama je postal blizu. Ne verjamem, da je Bog tisti, ki pošilja preizkušnje. Trpljenje je. In tudi Bog je, ob nas, če ga hočemo sprejeti.

Preizkušnja je bila tu in lahko sva izbrala le način, kako se bova nanjo odzvala. Odločila sva se, da jo bova živela z Bogom, da mu bova dovolila, da naju spremlja in vodi. S tem, ko Boga tikam, mu priznavam vlogo očeta, v katerega lahko popolnoma zaupam. Danes mu v veri, polni zaupanja in ljubezni, vsak dan izrečem svoj »da«. Po Thaďsini zaslugi sem našla otroško zaupanje v Boga.

»Nikoli ne boš pogrešala ljubezni«

Pogovor z avtorico knjige Dva koraka po mokri mivki, francosko novinarko Anne-Dauphine Julliand

profileimage
Všeč mi je
1
Komentarji
9
Ana Kos
0
Jun 05, 2015
P.J., ja!
Primerjave so pogoste in dokaj razumljive, ampak včasih naredijo več slabega kot dobrega ...
Včasih pa so za vzpodbudo. Recimo v skupini žalujočih je lahko nekdo, ki je že malo ven, v vzpodbudo tistim, ki se jim zdi, da nikoli ne bodo prišli ven iz hudeha zaradi izgube ljubljene osebe.

Črke s pikicami ... No, pikice znam narisati, ampak akcenta ne.

ä, ë, ¨i, ö, ü - s tem, da vem, katere tipke moram pritisniti, ampak naglasa ne znam narisat ...

Pozdravček v Nemčijo!
#9
P. J.
1
Jun 02, 2015
Spoštovati svoje življenje in enako življenja drugih in ob tem ne primerjati življenja drugih po svojih merilih, pač pa ga spoznavati - nekako tako, kakor spoznavamo knjigo, poleg pa razmišljati, kako bomo vnesli kakovost v (svoje) življenje namesto tega, kaj nam bo življenje prineslo in kaj nam bodo naklonili bogovi.

---

P.S.: V pomoč, ker imam ravno priročno tipkovnico za take reči... ;-)

Ï - ï
Ü - ü
Ö - ö
Ä -ä
ß
#8
VinKos
0
Jun 02, 2015
Ne, pikici sta simetrično nad količkom,
pri tebi pa so kar tri in prevagujejo v levo . . .
Iz pogovora pa je slutiti, da je knjiga - krepilna!
#7
Ana Kos
0
Jun 01, 2015
VinKos, a morda takole: ¨i?

Tudi jaz si želim prebrati to dragoceno knjigo.
#6
VinKos
0
Jun 01, 2015
V knjigi ima Thais nad i-jem dve pikici, kot ju imajo preglašeni a, o in u.
Najbolj domače nam je to pri nemščini, tam rečejo umlaut. Tudi Loic
ima enako okrašen "i". Bomo stopili po tej mivki, še ne bral.
#5
Ana Kos
0
Jun 01, 2015
Alenka!
Thais? Ne Thaďs?
Jaz knjige nisem brala, brala sem le intervju. In sem ga skopirala, kot sem napisala, in malo okrajšala sicer, ampak na ime nisem bila nič posebej pozorna ...
Najlepša hvala za opozorilo, moram zdaj tole narediti tako, da bo pravilno.

Noro dobra knjiga ... čeprav žalostna.

Noro dobra knjiga, kajne, ker je resnično iz življenja! Iz vrednega življenja!
#4
Ana Kos
0
Jun 01, 2015
Anka,
mož in žena v tej "zgodbi" sta ostala skupaj in se imata rada. Take hude preizkušnje lahko dejansko naredijo strašno opustošenje v družinah, ne znajo se potolažiti, ne sebe, ne drug drugega ...
Če pa umre sozakonec, pa sploh ostane drugi sam ... Enostavno druge možnosti ni ... (Ne mislim sam za vedno, pač pa tedaj, v tistem ... Ni tistega, ki naj bi bil najbolj "moj", najbližji ...)

Objem <3
#3
Alenka
0
Jun 01, 2015
Ana, en lapsus se ti je "zgodil": Thais je bilo ime mali ljubljenki... Drugače pa noro dobra knjiga, čeprav žalostna.
#2
Anka Klemenčič
1
Jun 01, 2015
Ana.....hvala ti za to predstavitev........
"Najhuje, kar se lahko trpečemu zgodi, je, da v preizkušnji ostane sam. To je preizkušnja v preizkušnji. " tako sem zgoraj prebrala .....in vem in še kako občutim, da je res tako.......
"Čeprav ste pri Thaďs prešteli samo do »tri leta in devet mesecev«, ima njeno življenje kljub vsemu vrednost.".....tudi to je res..........moja Jernejka je imela pa dve leti in pet dni..........
#1
Ana Kos
Ana Kos
Objavil/a 2015-06-01 11:11:14 (Jun 01, 2015)
Starejša objava Novejša objava
»Nikoli ne boš pogrešala ljubezni«

Pogovor z avtorico knjige Dva koraka po mokri mivki, francosko novinarko Anne-Dauphine Julliand

KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Punčka
Sredi noči
Zakaj je breza bela?
Jezus je vstal - a še ni?
Mrhovinarji na kosovcu
Pod plazom
Sveta glava
Ryanova hči
Povodni mož v Svetem pismu
Anketa o uporabi mobitela
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
Biseri
(169)
Tanka
(89)
Zaveza
(89)
Hospic
(21)
Psalm
(17)
Rožce
(13)
Film
(3)
IŠČI PO ARHIVU
Januar 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj