Članek
Dva vrabčka in o tem, ali ptički samo kakajo
Objavljeno Apr 16, 2016

Grem po pločniku in zaslišim cvrčanje. Dva vrabčka se veselo cufata za drobtinico in cvrčita in poplesujeta. Ustavim se in ju opazujem. Kakšen lep prizor! Kar ujela bi ga v spomin.

Korak zastane tudi gospe, ki hiti mimo. Opazim njen izraz, ki si ga ne znam razložiti.

"Kajne, luštna sta. Morda se pa ženita?" pravim.

"Fuj, samo kakajo ti vrabci," pravi. "Veste, mi, ki imamo vrtove ... samo škodo nam delajo ... Soseda mi je rekla, da ji ptiči čebulo ven potegnejo."

"Oja, tudi meni jo, pa jo potem nazaj v zemljo potisnem" pravim. "Pa imam vrt 100 kilometrov daleč, tako da je ne morem sproti dajati nazaj v zemljo. Pa me vseeno ptički preveč ne motijo. Meni se zdita tale dva tukaj tako luštna!"

"Jaz jih pa ne maram, ptičev, vse pokakajo."

Tale vrabček je posedal na robu vodnjaka. Ob tem pogovoru z gospo, ki ne mara ptičkov, nisem prizora ujela v objektiv. Kakšni lepi prizori ostanejo samo v srcu :)

---

Tako je to: na isto stvar lahko gledamo zelo zelo različno. Tudi pri nas ptički ne samo pojejo, pač pa tudi kakajo in naredijo še kakšno drugo škodo ;)  Ko smo imeli pred časom dve skobčeki, so luščine od njune hrane tako letele okrog, da je bil uničen printerer, saj so luščine letele prav v neko špranjo pri tem aparatu.

In zdaj ... že parkrat sem rekla golobom "ne", ko so si začeli spletati gnezdo kar na našem balkonu - v pleteni košari. Namesto velikonočnih pirhov bi bila potem v njej - golobja jajca! Ja, enkrat je ona tako lepo vztrajala notri, sploh ni hotela odleteti, ko sem prišla zraven, medtem ko ji je njen dragi, ki je sedel na balkonski ograji, začel prigovarjati, naj odleti, saj je pri nas preveč prometa na balkonu :)

Poleg tega znajo ptički prileteti kar v kuhinjo na mizo. Oja, jim rečem: "To pa ne, miza je moja!" In jih napodim. Ampak vseeno se mi zdijo lepi! Vseno jih vedno pogledam z veseljem. In : sploh samo ne kakajo, počnejo še marsikaj drugega. In tisto, ko vlečejo čebulček iz zemlje, zakaj neki to počnejo, po moje se to dogaja, ko iščejo razne žuželke v zemlji, pa mogoče mislijo, da je to to - in potegnejo še ne ukoreninjeno čebulco. Res mi naredijo nekaj škode - ampak vseeno se mi zdijo lepi. Res včasih "oberejo" veliko malin in breskev in fig na našem vrtu, ampak ... tudi za nas še kaj ostane :)

In res obrišem balkonsko ograjo, preden dam sušiti cunje, saj so kakci po njej, pa vendar: Brez ptičkov bi bilo kar zeeeelo pusto. Jaz si tudi s ptički delim prostor, z njimi živim v sožitju ...

ornitolog, krasno je, če ptiček spozna, da je nekje doma :)

Sponko, zakaj ne verjameš tega o hroščiš? Saj pravi, da jih razkosajo vrabčki ... Dejstvo je, da je v naravi vse sorta narejeno tako, da bi bilo življenje skupaj nekako usklajeno ...

kolo-rad-ski hrošč, po moje si pameten kmet, če pustiš vrabčke, da ti obirajo hrošče :D

navidezneuporaben, ampak je tako, da vendar največ nas hrepeni po miru - v zakonu, v zvezi; ne o miru sam zase :P

Klavdija in Sponko, ja, jaz sem se namatrala za enega ptička, vsa energija je tedaj šla :) Vsa tovrstna. :))) Najbolje je, da vsak kar sam in vsaka kar sama tičke lovi :) Sponko, najboljša vaba je - ljubezen. Ne ne limanice, nekaj drugega na L. Ljubezen :)

Ana, pol pa tvojmu ptičku namigni, da naj mi pomaga najti kakega ptička. Al pa tigra, leva in ostalo mrcino. Sam da ni kaka mrcinca ali pa ptičica oz skoraj ptičica.

Klavdija, obstajajo krščeni Matički in krščeni tički :D Veš, kar sem si jaz domišljala dobrih zvez, se ni kaj dosti obneslo ... še za svojo ne bom vedela do svoje smrti, če sem uspešno poročena :), moj krščeni tiček jamra o tem, kako umira ujeti ptič v foglovžu, tako da :P :D

Radmila, žal ti moram priznati, da "moj ptiček" zna žvrgoleti navsezagodaj zjutraj ... ampak jaz sem tedaj bolj mrtva kot živa ... in včasih ne vem, da se kaj dogaja, včasih pa ne ločim sanj od realnosti ... In včasih mislim, da so ptički (Ptiček), pa je - budilka :) Saj veš, da je sploh za ptičke rana ura - zlata ura!

Sponko, 16, pa res, tisto toplo v jutranji slani ima lepo dišeče ime: hlebček :) Sama se kar prijetno spominjam tistega občutka, ampak bosa nisem bila zaradi tega, ker bi sploh en imela vsaj sailne obutve, pač pa, ker sem brala v pubertetnih letih Kneippa in se šla knajpanje ... bila bosa v mrzli rosi ... in bila hvaležna za kaj toplega :D

Ana, jaz bi tudi kakega "krščenega" tička, če ga poznaš, kakega primernega zame. ;)

Ana #13 ti imaš pa res srečo....upam samo, da ne žvrgoli navsezgodaj v jutro

Sponko in VinKos, haha, kako bi se dobro slišalo Sponkos :) tako nekam grško :D Dobiti kravji kakec (ki ni kakec, pač pa .... ne zasluži ljubkovalnega imena :D :D) bobiti na glavo res ni kar tako :) Morda pa najdem "avtorja" golobjega kakca :)

Anka, ptičke potrebujemo, in kako! Meni so tudi tako ljubi. Mi mi ravno všeč, ko pridjeo na mizo, ampak marsikaj jim pa privoščim. In ko kdaj kakšen prileti noter in se muči, kako priti ven, mu privoščim rešitev in nisem jezna nanj, češ le kaj dela notri! :)

Radmila, 5, moj "ljudek" pa žvrgoli :D In povem ti, da ravno tako žvrgoli kot pravi ptički. Tako da včasih ne ločim, kdo je kdo :D

Klavdija, ja, kako res. Če nekdo nima na vrtu raznih škodljivcev, ima verjetno kakšne kemikalije - in jaz imam mnogo raje ptičke in miši in še kaj kot kemikalije!

VinKos, dragi ptiček :)

Radmila, morda pa pri meni dobiš pelin. K meni se je priselil od sosede, ga je pogrešila, ampak prišel je res čisto sam k nam :) Sicer pa, tvoji ptički verjetno ne jedo fižola pa ne potrebujejo šetraja, saj naj bi šetraj lajšal prebavo fižola :) Jedo pa mastne črve, da potrebujejo pelin za prebavo? :P :D

Dajana, kajne, najbolje je se ne kregati, pa naj gre za ljudi ali pa za živali! :D So pa ptički nekoliko preveč podjetni, jaz si vendar mislim, da jaz sadim in sejem in naj še jem potem, ne pa da so ptički prvi povsod .... :D razen pri delu :)

Hvala za vse pohvale moje žlahte! Sponko - kdor koli je to zapisal, ne ve, kako blagodejno topel je kravji drek - seveda le tedaj, ko je hladno in si bos - dobiti na glavo ali gvant je pa res preveč!

Ptički so nekaj lepega......ni lepšega kot žvrgolenje v zgodnjem jutru.....pa ne maram zgodnjega vstajanja......pojejo tudi veliko škodljivcev in zato tudi kakajo, s tem pa gnojijo zemljo.....le kakšen bi bil svet brez ptic??

Brez petja ptičkov bi bil svet pust in prazen....razen če ne bi začeli žvrgoleti ljudje......kar pa ne verjamem........saj se ljudje večinoma le jezijo...(jezimo) :(

S tem ko kakajo gnojijo zemljo, raznašajo semena, lovijo muhe in komarje in ostale škodljivce. Raje imam ptičke kot umetne pripravke za zatiranje škodljivcev.

S ptički je za živet v sožitju, ugotavljati njih koristnost - če ne uspeš, trpiš po nepotrebnem . . .

Ana.....jaz imam na balkonski ograji začimbe....in navsezgodaj zjutraj prihajajo vrabčki in jedo pelin.......se zato nič ne jezim...pač pa jih občudujem....ker vedo...kaj je zdravo in dobro......poleg raste šetraj.....a tega pustijo pri miru.......pelina pa skorajda ni več :))

Ana! Fantastično... obožujem ptice! Meni so pa pojedli vse grozdje, pa ga zdaj porežem stran... Da mi ni treba čistit za njimi. Ker je nemogoče imeti grozdje v mestu, tudi se ne bojijo nobenih strašil, niti igrač, ki sem jih naštimala, da ne bi vsega požrli. :D Drugače pa pri meni niso lačni, stalno hodijo okoli in gledajo, če dobijo kaj za pod zob.... pod kljun. :D Kako lepo pojejo.