Članek
Molitev zdravnika iz 16. stoletja
Objavljeno Apr 28, 2016

To je molitev starajočega se zdravnika iz 16.stoletja. Kako sodobna je pravzaprav. (Vira nimam, avtorja ne vem.)




O Gospod, ti veš bolje od mene, da sem iz dneva v dan starejši in da bom nekega dne star.

Obvaruj me pred prepričanjem, da moram ob vsaki priložnosti in k vsaki temi nekaj povedati. Odreši me velike strasti, da hočem za druge urejati njihove zadeve.

Nauči me, da bom sposoben razmišljati, ampak ne preveč tuhtati; da bom pripravljen pomagati, ampak ne ukazovati. Zdi se mi zares škoda, da ne bi drugim dajal iz velike zbirke svoje modrosti – ampak saj razumeš,
Gospod – rad bi si ohranil nekaj prijateljev.

Ohrani me tako ljubeznivega, kot je mogoče. Nauči me čudovite modrosti, da se lahko motim. Ne bi hotel biti svetnik, z njimi je tako težko živeti, star tečnež pa je mojstrovina hudiča.

Obvaruj me pred dolgoveznim naštevanjem podrobnosti in podari mi sposobnost, da takoj preidem k bistvu.

Nauči me, da molčim o svojih boleznih in težavah. Te iz leta v leto naraščajo, hkrati pa tudi želja, da bi jih opisoval.

Ne upam si prositi za dar, da bi bolezenske opise drugih poslušal z veseljem, ampak nauči me, da jih vsaj potrpežljivo prenašam.

Nauči me, da bom pri drugih ljudeh odkrival nepričakovane talente, in podeli mi dar, da jih bom tudi priznaval.

 

Nekaj tega je tudi http://stres.a.gape.org/svetvid_vs/fotogalerija_nc.htm

Vladislav, hvala za link, bom pregledala tvojo zakladnico :)

Anka <3

Čudovita molitev! Bi tudi jaz želela prejeti te milosti!

Sponko, najlepša hvala :) Zdaj vidim, kako je to. Terezija Avilska torej je sestavila molitev za zdravnike, v imenu njih. Morda ji je kdo naročil ...? Kot recimo skladatelju naročijo skladbo ;)

kajjevrednejše? Imeti nekaj prijateljev ali nič prijateljev? Ta odstavek ni najboljši, ni dovolj jasen. Po moje se nanaša imeti nekaj prijateljev na to, da ne bom preveč ukazoval/a. :)

Radmila, pri nas smo zažgali mizo ... s svečo ... z betlehemsko lučko ... Počilo je steklo in zasmodilo mizo ... Kaj vse se dogaja! Ko je naš benjamim zelo zrasel, smo gazaradi premalo prostora pri nas dali prijateljem - na Vrhniki. :) Sklepam, da ni bil tisti benjamin potem pri tebi :)) papa

Sponko...lepa ideja....morda se da narediti tudi iz mandarine in limone in imeti vse troje....mmmmmm kako opojne arome...... ko pa smo pri kurjenju, se mi je pred 4 tedni zgodila nesreča s srečnim koncem...... sem prižgala dišečo palčko, in jo dala v zemljo v lonec z rastlino benjamin, ki je bila precej suha...... nič posebnega...... to počnem že 20 let....... potem sem šla v center Vrhnike in ko sem prišla domov...... je bilo stanovanje polno dima........ benjamina in zemlje in plastičnega lončka pa nikjer več......le kupček pepela v loncu, ki je bil na srečo iz gline......... če bi zunanji lonček bil prav tako iz plastike (o škrta jaz)......pa bi od stanovanja (ali bloka) lahko ostalo le še pogorišče....... pa naj kdo reče, da te ena dišeča palčka ne more spravit na kant....ali na beraško palico......... benjamin je bil visok......si kar predstavljam plamene...... a na srečo mi je vsaj ta prizor bil prihranjen....drugače bi me poleg vsega še kap

Radmila, ne da mi tedaj mislila na to, sva se z mojim poročila prav na god sv. Terezije Avilske! Njej se pripisuje tale zgodba: Peljala se je v kočiji, ki se je obrnila. Pa je rekla ljubemu Bogu: "Ni čudno, da imaš tako malo prijateljev, ko pa tako delaš z njimi!" :D Sicer pa, Radmila, hvala ti, tako marsikaj zanimivega zvem! :) Transverberatio - prvič za to slišim!

Sponko, iščem po "seniorji.si", pa ne najdem. Zanima me predvsem, če razumem prav: to molitev je zapisala Terezija Avilska. Je tako? Ampak sicer je ta molitev molitev nekega zdravnika?

Terezija Avilska je večino knjige The interior Castle *napisala* tako, da je v celici sedela pred mizo v kontemplaciji, listi papirja pa so se manifestirali pred njo brez njenega pisanja. tega ni nikomur povedala, a to so opazile nune, ki so po naključju vstopile v njeno celico. V ekstazi je tudi levitirala ........prejela pa je eno največjih Milosti Boga, to je prebadanje srca z ognjeno sulico, kar je velika redkost celo pri svetnikih in se imenuje ......***Transverberatio****

Sponko, ooo, hvala ti! Pa naj kdo reče, da je blog brez veze! Povem, da nečesa ne vem, pa že najdem pomoč! (Tako mi je Radmila pomagala raziskati, kaj pomeni 153 (rib)!) In tole z olupkom je krasna ideja ... bio ideja. :)