Članek
Angleški ljubimec
Objavljeno Jul 15, 2016

Tako. Omislila sem si ljubimca! In to angleškega! Krasen je, okusen, v ustih se kar raztopi, in - premalo ga je, prehitro ga zmanjka :) :)

Govorim o stročjem grahu! Ja, tudi stročji obstaja - in zelo je okusen.

Grah velja za zelo zdravo hrano, izvor ima tudi na našem področju in je med prvo hrano, ki so jo naši predniki udomačili in začeli gojiti.

Dodajam slikco "mojega ljubimca" (2. 8. 2016):

----
Od tu o vrednosti graha:
Spomin na sladek okus mladega graha sega v rano otroštvo. S kakšno zagnanostjo smo iskali rahlo odebeljene stroke! Ni boljše zelenjavne sladkarije od mladega graha. Nasploh je najbolj zdravo jesti presen, svež grah. Le tako ostane hranljiv, z vsem bogastvom, ki mu ga je mati narava podarila. Po grahu bodo z veseljem segli vsi, ki se fižolu zaradi prebavnih posledic v velikem krogu izogibajo. Grah naj redno uživajo vsi, ki ne uživajo mesa, saj je bogat z beljakovinami. Zanimivo je, da pri grahu lahko jemo mlade liste, stroke in seme. A vse ob svojem času. Zdaj je za vse nas čas za grah!

Mlad grah je hranljiva zelenjava, bogata z rudninami in vitamini, klorofilom, flavonoidi, karotenoidi in drugimi bioaktivnimi snovmi. Vsebuje 6 % beljakovin in približno 12 % sladkorjev. Čim bolj je strok debel in zrel, tem več škroba in manj sladkorja vsebuje.

Prav nobena druga zelenjava, razen soje, ne vsebuje tako enkratne kombinacije beljakovin in nukleinskih kislin. Telesna in duševna svežina je vedno pogojena z vzajemnim delovanjem teh dveh vrst bioloških snovi. Zeleni grah vsebuje nadpovprečno veliko vitamina A, železa, vitaminov B skupine; tiamina B1 in riboflavina B2 in niacina B3. Tiamin je snov, ki jo naši možgani za delovanje nujno potrebujejo. Riboflavin nas oskrbi s celično energijo, ki pospešuje rast las in krepi našo kožo. Niacin krepi srce, obtočila in izboljšuje razpoloženje.

Grah je odličen za prebavo, učinkovitejšo presnovo in za graditev bolj zdravega telesa. Velja pravilo: čim pogosteje uživamo stročnice, tem boljša je njihova presnova. Poleg tega jih ni priporočljivo uživati skupaj z mesom, ampak raje z drugo zelenjavo.
Od tu o izvoru:

Zelena zrna, polna beljakovin

Grah je nezahtevna vrtnina, ki spominja na skromno in pridno Pepelko. Podobno kot pravljično princesko, ga pogosto neupravičeno prezremo. Spoznamo njegove koristne lastnosti in mu namenimo zasluženo vlogo v vrtu. Grah izvira iz Evrope in Azije. Strokovnjaki menijo, da ima štiri rojstne pokrajine. Prva je Srednja Azija z Indijo, Pakistanom, Kašmirjem in Afganistanom. Drugi center njegovega izvora je Bližnji vzhod z Malo Azijo, Iranom in Transkavkazijo, tretji naše Sredozemlje in zadnji Abesinija. Zanimivo je, da so vsi ti kraji topli, grah pa je ljubitelj hladne zemlje in hladnih dni. Čeprav je danes široko razširjen v prehrani mnogih narodov, ga v divji obliki v naravi ne najdemo več.Mnogi znanstveniki so prepričani, da je ravno grah prva rastlina, ki so jo naši predniki udomačili in namerno gojili. Njegova zrna so našli v izkopaninah kamene dobe v Švici in Španiji, med ostanki v starogrških grobovih, omenjen je kot hrana sužnjev, delavcev in gladiatorjev v starem Rimu in tako n...
Naprej lahko bere pa samo naročnik :) Jaz nisem.

Anka, a maš francoskega ljubimca? ;) Prvič vidim tak grah!

engrd, dej slikca, de vidma, kašn si in sami ucinma :D Sicer je pa lepota tudi v rodovitnosti ... tako scelega itd :)

Babica, no, meni se zdi zelo zelo dober ... ti mladi stroki ... Boš povedala menje, ko boš poskusila, kajne! :) Pozdrav tudi tebi!

Jaz pa provansalca, ki sem ga že pobrala, zdaj pa mi cveti Blauwshokner - z vijoličnimi stroki, menda sorta še iz starih časov, imam ga prvič letos

hehe, kot kitajsko ime :) če-seng recimo ;) ja, kakor razumem, se je "srov" :)