Članek
Up & Down
Objavljeno Sep 15, 2016

Pred kratkim sem gledala balet Up & Down.

Gor in dol.

... Življenje ...

Balet je ustvarjen po romanu Nežna je noč F. Scotta Fitzgeneralda.

Rezultat iskanja slik za up and down balletRezultat iskanja slik za up and down ballet
Rezultat iskanja slik za up and down ballet
-

Zgodba se začne na psihiatrični kliniki, kjer dela mlad zdravnik Dick Diver, ki se res posveča bolnikom. Na oddelek je sprejeta nova bolnica Nicole Warren, hči milijonarja; zdravnik bolnici pomaga, hkrati pa med njima vzklije simpatija. Pacienti na kliniki praznujejo njuno poroko.

Ampak potem ni več tako, kot je bilo. Nicole hoče Dicka samo zase, noče si ga "deliti" z bolniki. Sprva se Dick upira, vendar ga razkošje, v katero je prišel s poroko, premami ... Še nekaj ljubezenskih zapletov, Dickov zakon razpade, Dick se zlomi. Spozna, da je uničil svojo nadarjenost za zdravnika, izgubi vso voljo do življenja, um se mu zavije v meglo norosti. Dick se vrne na psihiatrično kliniko, tokrat kot bolnik.

Pretresljiva zgodba.

Na nek način pa tako vsakdanja.

Denar ne osreči. Osreči samo ljubezen. Tista pristna, resnična, iskrena.

Ljubezen ni posestvovanje. Resnična ljubezen v človeku ne uniči najlepših stvari in nadarjenosti.

Boris Eifman s plesalci pripravlja mojstrsko poustvaritev dobe svobode, čutnosti in hedonizma, pri tem pa izpostavlja temeljno sporočilo: »Kdor pozabi na svoje poslanstvo in izniči lasten talent, je pogubljen, uničuje ga kompromis z zahrbtnim svetom, polnim skušnjav. Balet Up & Down želi opomniti na usodne posledice, ki si jih človek lahko povzroči, ko sam sebe izda.«

karieristnavzdol :)