Članek
Kam gre brezdomec na stranišče?
Objavljeno Sep 20, 2016

S sinom se zvečer v mraku vračava proti domu, ko opaziva od robu pločnika vreče in torbe; pomislim, čigavo neki to je. V vreči vidim krompir.

Malo pogledam okrog in vidim, da nekdo postava tam zadaj za grmi, ob drugi manjši cesti, tam, kjer so cvetlična korita. Le kaj dela, pomislim. Potrebuje pomoč? No, ko avto odpelje mimo njega, po tisti majhni cestici, s sinom vidiva, da si slači hlače.

»Oh, kar tam bo šel na stranišče,« pravim. »Kar sedel je med rože … ali pa morda sedla … moški je, kajne?«

Bi revežu zatežila? Res, ubogi brezdomci, le kam gredo lahko na stranišče …

»Ja, moški,« pravi sin. »Vrečko je nastavil …«

»Pameten človek. Obziren. Kot pri našem psu, ko pobiramo kakce …On pa kar sam pobere ...«

»Ni isto,« pravi sin.

»Naš pes gre ven lulat in kakat in se sprehodit, ampak potem gre noter, ima dom. Ta človek tukaj pa, kaže, nima doma.«

Kasneje ugotavljam, kako se me je vse to dotaknilo. Nehote razmišljam o tem, da pravzaprav komaj kaj vem o čisto praktičnih straneh življenja brezdomcev. Kje se umivajo, kam hodijo na stranišče, kje kaj operejo?

No, saj vem, da so nekatere točke v mestu, kjer brezdomci dobijo kaj za pod zob in novo oz. čisto obleko. Poznam tudi gospo, ki brezdomce brije in striže. Ponekod jim nudijo prenočišča …

Konkretni mož, ki sva ga s sinom opazila, je dokazal, da so tudi brezdomci ne le ljudje kot bitja, pač pa imajo svoje dostojanstvo. Za seboj je konkretni mož pustil čisto … (Česar pa ne morem reči, da velja za vse pasje gospodarje. Nekateri "gospodje" pustijo kakce svojih ljubljenčkov ležati, kjer so jih psi odložili. - Na srečo se pa je "kultura pobiranja pasjih kakcev" zelo dvignila v zadnjih 15 ali 20 letih!)

Pomislim, da je ta brezdomec gospod. Četudi brez strehe nad glavo.

Andrej, 15, kajne, kako res je to!! Glede brezvodnih pisoarjev pa to, da si enostavno ne morem predstavljati, da je nekaj čisto - brez vode ali čistila. Predvsem pa brez vode. In ja, varovati vodo. Marsikje bi bilo mogoče uporabiti deževnico; jaz sem sanjala (no, razmišljala), da bi pri obnovi naše stare bajte speljali deževnico tako, da bi jo uporabljali, ampak vse zahteva neke sisteme cevi in prostor za shranjevanje vode in morebiti možnost kombiniranja deževnice in vode iz pipe, če deževnice zmanjka ... Tako da ... žal, le nekoliko zalivamo z deževnico, drugega nič ... Še ne ... V Lj. pa še manj. Edino vodo od solate ipd uporabim za zalivanje rož in drugih rastlin (kar spravlja kakšnega mojih v slabo voljo - zaradi prostora).

Mislil sem samo na pisoar brez vode.Ne dvomim v današnjo današnjo tehnologijo, nano materjali bi znali naredit da kakec, zdrsne po ceveh brez upora, brez uporabe vode daleč stran od nosu. Za najprej bi morali vodo katero uporabljamo za pitje čuvat. Splahovali bi lahko z deževnico.

Ana, 14 po njegovih mislih sem povzel besede. Z svojim obnašanjem lahko dokažem resnico njegovih besed.

Andrej, 11, pa smo pri tisti misli (Jezusovi), da človeka bolj omadežuje tisto, kar pride iz njega (grde besede itd) kot to, kar gre skozi usta vanj (kar poje).

Radmila, pomembno je zaporedje, kaj je prej, kaj potem :P

Andrej, fruc wc? :) Spominjam se, da je en naš znanec, ki je bil mornar, imel neko nesrečo v Afriki in pristal v tamkajšnji bolnišnici, mislim, da v Angoli. Za "račko" so mu dali konzervno škatlo - še dobro, da so jo imeli :) Da so pa wc lahko brez vode, mi pa ne gre v glavo ... no, sekreti (na morem reči WC-ji) na štrbunk so pa tudi brez vode :D

Da, je treba malo pazit kaj ješ, ko imaš kam za it. Sam verjetno nebi jedel pasulja preden bi imel kašen sestanek ali prvi zmenek z dekletom. Drugače je za sranje katero pride ven iz naših ust, po kakšni izrečeni neumnosti, smrad lahko ostane za zmerom.

turej je plastenka Fruc večnamenska :-)......kemični WC tudi.... brezvodni pisoarji pa so očitno le za malo potrebo?

Ana, tej pisoarji so na večini benzinzkih črpalk po Nemčiji, po videnem ter ovohanem ni neprijetnih vonjav. Kako deluje je opisano v predstavitvi proizvajalca. Nisem želel delat reklame. Podjetje se imenuje urimat in deluje brez vode. Želel sem samo povedat za alternativo kemičnih stranišč. Ker feministke poudarjajo enakost med spoli, se boste morale temu prilagodit. V resnici se moški priilagajamo ženskam. Veliko jih poznam, kateri doma malo potrebo opravljajo sede. Da ne umažejo školjke in da ne razburjajo žena. Za večjo potrebo so v uporabi WC školjke. Čeprav je bolj zdrav naravni položaj v počepu, čučavac kateri je skoraj odšel iz uporabe. Kot se brezdomec znajde in opravil potrebo v vrečko. Zamolčano dejstvo, tabu tema, vozniki tovornjakov zaradi raznih okoliščin. Malo potrebo opravimo kdaj v plastenko. Najbolj se prilega plastenka od pijače Fruc.

Andrej, hm, tega pa ne poznam. Ampak - pisoarji ... kako bodo pa to uporabile ženske? ;) Se spominjam ene majhne deklice, kakšnih tri ali štirih let stare, ki je na ulici sklenila lulati kot moški ... hlače je dala dol in se trudila "usmeriti" v odtočni jašek, tako kot je videla svojega očeta ... ampak rezultat je bil predvidljiv: imela je mokre hlače ... Hehe, in enkrat sem bila ob nekom, ki ga je "stisnilo" in je ponoči šel za en avto ... na kar je ugotovil, da je avto "obljuden". :)) Vsi ti primeri dokazujejo, da imamo lahko tovrstne težave svi, ne le brezdomci :D To, kar ti predlagaš, pa tudi ne bo zadostovalo, ko potreba ne bo "mala". :D Še to: brezvodni pisoarji ... meni se pa zdi, da malo vode pa vendar mora biti, da je čisto ... Hm?

Oj, niti ne rabimo kemičnih wcjev. Brezvodni pisoarji U..... so idelana alternativna pisoarjem, ki se splakujejo z vodo, saj ne zahtevajo vode, elektrike ali kemikalij. Osnova U.....tehnologije je poseben patentiran sifonski vložek z posebno drenažno plastjo, ki spelje urin v kanalizacijski system (brez uporabe vode) in posebnim hidrostatičnim plovcem, ki neprodušno zapre sifon (brez zaporne tekočine ali olj) in tako preprečuje razvoj neprijetnih vonjav. Za to inovativno rešitve in zaradi svojega prispevka k ohranjanju naravnega okolja je prejel več svetovnih priznanj..... Časa nazaj smo proti jutranim urah sedeli v avtu prijatelji pred lokalom v katerega smo zahajali. Pred avtom se je počepnilo dekle in počelo malo potrebo. Malo smo bili zlobni in smo prižgali luči.;))) Še vedno me nasmeji spomin na ta prizor.

Sponko, hehe, to so pa stvari, o katerih verjetno večina ne govori javno :) Enkrat mi je povedala ena znanka, da je bila nekje v hribih, bolj v samoti, ampak je v tisti hrib vozil avtobus. No, in ona je morala "nekam" iti, pa je šla pod cesto ... Bilo je vse belo, na sveže zasneženo. No, in ko ej ona čepela v tistem belem snegu, je pripeljal avtobus in potniki so opazovali v snegu čepeče bitje. Rekla je, da se je - vsa rdeča - delala, da nabira jagode :D :)

Radmila! To o javnih kemičnih wc-jih se mi zdi pa dobra ideja! Res je, da ima država denar za vse sorta, mnogokratr pa špara pri najbolj ubogih.

Šedomec, ja, ubogi ljudje. In neverjetno, kako so lahko ljudje iznajdljivi ...

Občine vsako leto porabijo več sto tisoč EUR za novoletno razsvetljavo. Zato imajo vedno denar. Zakaj ne zmanjšajo ta strošek in del denarja porabijo za izboljšanje pogojev življenja (životarenja) ljudi, ki nimajo doma. Lahko bi na primer postavili kemične wc, ki so čisto v redu, če se redno vzdržujejo....javnih wc -jev je premalo, tudi za vse ostale ljudi.