Članek
Jajčne lupine
Objavljeno Mar 14, 2017

Ni vseeno, kakšna jajca jemo. Sin mi je pred kratkim rekel, da je bral, da Hofer sploh ne bo več prodajal jajc baterijske reje! Krasno. Pri baterijski reji so kokoši dobesedno samo stroji za proizvodnjo jajc.

Sicer je res, da tudi pri talni ali hlevski reji marsikdaj nimajo veliko prostora, več pa vendar od baterijskih.

Kokoši bi morale imeti svoj življenjski prostor, rastočo travo, nebo nad seboj!

Jajčne lupine lahko spremenite v ljubke in razgradljive lončke.

Tako je bilo s kokošmi iz mojiih otroških let! Takrat sem bila skorajda kurja pastirica :) Dajala sem jim jest, jih nosila v naročju!

Poleg zrnja in kakšnih ostankov hrane sem jim dajala tudi posušene in zdrobljene jajčne lupine, s kladivom pa sem drobila kuhane kosti.

Tako sem od malega vedela, da so jajčne lupine uporabne! Z njimi se je čistilo tudi kakšno steklenico, posodo je mama drgnila kdaj tudi s pepelom.

Mešanico jajčnih lupin in limoninega soka nalijte v vazo, ki jo želite očistiti, in pustite stati nekaj dni. Vmes malo premešajte. Limonska kislina bo razjedla maščobo, abrazivni učinek zdrobljenih lupin pa bo odstranil plesen. Po nekaj dneh vazo izpraznite, preprosto splaknite z vodo in pustite, da se posuši, piše Daily Mail.

No, jajčnih lupin tudi jaz ne zavržem, dajem jih v kompost, večkrat jih pa sušim posebej, saj nam pomagajo v "borbi" proti polžem. Posušene zbrobljene lupine potresemo okrog rastlin in čeznje polži ne morejo - bi jih preveč pikalo v trebušček :)

Poleg že navedenega sem odkrila še nekaj dobrih novic, kako lahko koristno uporabimo jajčne lupine. Meni je posebej zanimiva ta, kako lahko pobelim belo perilo! Vsekakor bom poizkusila ob prvi priložnosti!

Jajčne lupine so porozne in enostavno vpijajo madeže. Za beljenje perila dajte razbite jajčne lupinice v svileno vrečico in dajte med perilo v stroj. Pazite, da boste vrečico dobro zaprli, da se lupine ne bi raztresle po pralnem stroju. Medtem ko topla voda odstranjuje umazanijo, jo lupinice vlečejo nase in tako preprečujejo, da bi belo perilo postalo sivo.

Pa tole za blaženje pikov je tudi zanimivo, po moje se splača poskusiti:

Za nekaj dni potopite jajčne lupine v jabolčni kis in dobili boste “zdravilo” za blaženje srbečice pri pikih insektov. Pripravljeno mešanico, s katero namažete direktno mesto pika, lahko v hladilniku hranite tudi do nekaj mesecev.

Za zdrave rastline:

Dajte pest zdrobljenih jajčnih lupin v jamico v zemlji tik preden v njo posadite sadike paradižnikov. Lupine bodo v zemljo spustile kalcij, ki hrani korenine paradižnikov. Enak postopek lahko ponovite tudi pred sajenjem paprik, bučk, kumar in dinij.

Ja, pravijo, da jajčne lupine lahko tudi jemo :)

Kavno žličko zdrobljenih jajčnih lupin zmešajte med mleto kavo pred kuhanjem. Kalcijev karbonat iz lupinic bo nevtraliziral kislost in kava bo bolj okusna.

-

Pecite jajčne lupine deset minut v pečici na 180 stopinj. Potem pustite, da se ohladijo in jih fino zdrobite v prah. Dobljen prašek lahko dnevno dodajate v juhe ali napitke in tako povečate vnos kalcija v svoj organizem, kar je zelo koristno za naše kosti.

In v jajčne lupine lahko posejemo seme (kot kaže prva fotka), jih uporabimo kot svečnike ...

Rezultat iskanja slik za jajčne lupine

Še več nasvetov v zvezi s koristno uporabo jajčnih lupin:

- Če čistilom dodamo jajčne lupine, so ta veliko bolj učinkovita, predvsem pri čiščenju najbolj trdovratnih madežev, kot je vodni kamen.

- Uporabite jih še za odmaševanje odtokov. Lupine dajte v mrežico za odtok, vsi trdni koščki, ki bodo zašli v korito, pa se bodo nanje prijeli. Jajčne lupine jih bodo počasi razgradile, težav z zamašenimi odtoki pa v vašem domu ne bo več. - Lupine so odlične tudi za odmaševanje odtokov. Preprosto vstavite v mrežico za odtok v pomivalnem koritu nekaj strtih lupin, kjer se bodo postopoma razgradile in na naraven način očistile odtok.

- Tanka membrana, ki se drži notranjega dela jajčne lupine, je bogata s kalcijem, celi rane, npr. vreznine, in vraščene nohte - če membrano prenesete na obolelo mesto, vam bo lažje že po nekaj urah.

- Če pa želite vašo kožo temeljito očistiti, si naredite čistilno obrazno masko iz strtih lupin in beljaka. Nanesite jo na obraz, počakajte, da se posuši in sperite z vodo.

- Jajčna lupina pomaga tudi pri razdraženi ali srbeči koži, tako da jo potopite v manjši kozarec napolnjen z jabolčnim kisom. Vse skupaj pustite približno dva dni, da se raztopi, ter mešanico nanesite na razdraženo kožo.

- Če radi pečete sladice, polovice jajčnih lupin uporabite kot modelčke. Preprosto jih očistite in napolnite z maso za mafine ter specite. Postrezite gostom in zagotovo bodo presenečeni.

- Pozno v jeseni, ko boste vrt pripravljali na počitek, po njem namečite nekaj zdrobljenih jajčnih lupin ter zemljo prekopljite. Spomladi vam bodo na novo posajene rastline hvaležne.

- V dno polovice lupine zvrtajte luknjico, napolnite z zemljo in vanjo posejte seme. Tako napolnjene lupine položite v embalažo za jajca. .... Vzklilo bo seme, in ko bo rastlina dovolj močna, jo presadite v večji lonček ali na vrt. Lupine ni treba odstraniti, preprosto jo posadite v zemljo. Sčasoma se bo razgradila in rastlini zagotovila potrebno gnojilo.

- Zemljo okoli sobnih rastlin pokrijte z lepo opranimi in nekoliko zdrobljenimi jajčnimi lupinami. Zagotavljale bodo lep okras, hkrati pa boste z zalivanjem čez lupine spirali hranila, ki jih bo rastlina zlahka posrkala ...

- Polovico jajčne lupine napolnite s staljenim voskom, ki ste ga oplemenitili z dišečim eteričnim oljem, na sredino dajte gorilno vrvico in dobili boste prav posebne svečke.

http://zenska.hudo.com/zanimivo/zanimivosti/takoj-prenehajte-metati-stran-jajcne-lupine/

http://www.publishwall.si/solzemlje/post/97092/jajca-od-0-do-3-in-se-kaj-o-njih

http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/bivanje/jajcne-lupine-niso-le-odpadek

http://www.pomurec.com/vsebina/29475/Za_kaj_vse_lahko_uporabimo_jajcne_lupine?

http://dobranovica.si/vsestranske-jajcne-lupine/

Obe fotografiji sta s strani, ki sta tudi uporabljeni in navedeni kot vir.

Super, Ika! Kaj vse je mogoče doma narediti na čisto preprost način!

Ana. Hvala za idejo. Bom naredila. Svečke za okras... različne barve voska, vonja...

Anka! :) Enkos, res, vse je uporabno! Od Eskimov do orehov :)

lep zapis Ana, tudi zame so domača jajčka najboljša