Članek
Bitje ni stroj
Objavljeno Sep 10, 2019

Življenje je proces - neprestanih sprememb!

Resnico lahko ubiješ samo z lažjo, a laž lahko za vedno odpraviš le z resnico!

Zakaj in v čem je razlika med bitjem in strojem ali tehnologijo oz. tehnološkim sistemo in t. i. družbenim sistemom, kajti to sta dva različna sistema, zato imata tudi različno delovanje in učinke!

Tehnologija deluje po tehničnih zakonitostih, ki so eksaktne ali točno določene (samo tako in nič drugače)!

Človek ali bitje pa ni tehnični sistem, ampak simbioza materije in energije (ali telesa in duha), zato se bitje ali človek ne ravna in obnaša v skladu z lastnostmi tehničnega sistema ali stroja, ampak stalnega procesa sprememb, ki mu pravimo življenje.

Prav za to je vse nematerialnega v življenju vsebina družboslovja ali kulturnega izražanja človeka, in dominanten sistem, ki opredljuje vrednote obnašanja in ravnanja človeka, je družben sistem, ki je namenjeni človeku in prav ta povezuje ljudi v človeško skupnost!

Znano je, da nobeno bitje brez življenja (procesa sprememb) ne obstaja!
V čem je bistvena razlika med bitjem in strojem?

Pri stroju (le materija) ni duše, zato se sam po sebi ne spreminja! Stroj spreminja lahko le človek ali bitje (ki ima dušo). Tudi narava se spreminja, saj so bitja sestavina narave!
V naravi obstaja naravni zakon "univerzalno naravno dinamično ravnovesje" ali po domače "vse se spreminja in je v stalnem ravnovesju"!
Zato (zaradi bitja ali konkretno duše) obstaja poleg točno določenega ali eksaktnega (ki ga definira statika) tudi spreminjajoče ali relativno, ki ga določa dinamika - ali proces sprememb!
Le človek loči laž od resnice ali obratno, zato je mogoče oboje!
Pri stroju tega ni, zato stroj ne pozna, ne resnice, ne laži, ampak le tisto, kar mu človek določi!

Zaradi statike stroj ali tehnologija ne pozna procesa, zato za tehnični sistem, ki je v celoti določen - ni sprememb. Pri človeku, bitju in naravi, pa gre za procese, kar pomeni, da se vse vsak trenutek spreminja!

Torej gre med algoritmičnem sistemu za tehnologijo ali statiko in pri Bio-humanizmu primarno za proces, kjer se lastnosti in sposobnosti človeka razvijajo na pozitivnih vrednotah (od slabšega na boljše)!

Ker je človek bitje, ne stroj, ga je mogoče spreminjati v dobro ali slabo in to se praviloma dogaja z določenim družbenim sistemom (ali procesom), ki je osnovna gibalna sila razvoja. Če se ta ne spreminja (blokira ali fiksira, kot danes preko pravnih norm - pravil), potem nastopi negativni proces razvoja, kot imamo danes (od slabšega na slabše).

Prav zato je kreativna ustvarjalna ali svobodna misel bistvo razvojnega procesa v Bio-humanizmu in humanizem sistem pozitivni vrednot, ki določajo pozitivni razvojno proces!

Če se ne upošteva pozitivne vrednote razvoja, potem to ni humanizem, kot nimamo demokracije, če se ne upošteva osnovne naravne človekove pravice po sodelovanju in soodločanja v skupnosti v kateri živi!

Resnico lahko ubiješ samo z lažjo, zato tudi laž lahko odpraviš le z resnico!

Torej je za rešitev za človeka le Bio-humanizem, ki je namenjen pozitivnemu razvojnemu procesu človeka in njegove družbene skupnosti!

Noben stroj ne bo pozitivno spremenil človeka, ta ga običajno celo pokvari, kajti stroj ne loči kaj je laž in kaj resnica, zato tudi ne more odpraviti duhovne turbolence ali pozitivno spreminjati človeka.

Za konec le vprašanje, ali je kakšen stroj že spremenil verovanje (v boga ali bogove) ali izkoriščevalsko obnašanje egoistov na oblasti, oziroma razredno družbo!

Stroj je stroj in človek je bitje, ki se bistveno razlikuje od stroja ali tehnologije!

Človek, ki je vse življenje tehnično usmerjen bo zato razmišljal le tehnično (samo tako in nič drugače), saj je tako naučen, kar pomeni, da ne upošteva relativnosti (spremembe) ali procese, zato tudi dela strateško napako (kot primer, želi spreminjati druge namesto sebe)! Stroj ne pozna suženjstva ali svobode, saj je vse določeno s tehničnimi parametri ali s tehničnim sistemom v katerem je vsak element sistema točno določen oz. je statičen in (so njegovoe vrednosti vedno iste) se ne spreminjajo

Človek (in ostala bitja) pa se razvija od semena do ploda v odvisnosti od sprememb v naravnem okolju kjer živi in prebiva, zato se v procesu razvoja (ali življenja) nepretstano spremenja. Na tej osnovi je vsak proces dinamični pojav, ki ima določeno začetno stanje ali obliko (seme) in končno stanje ali obliko procesa (plod), ki v sebi nosi novo seme in ta omogoča nadaljno razmnoževanje. 

Od potrebe, ideje in definiranja cilja do spremembe in rezultata ali željenega cilja!

Bio-humanizem, kot razvojni proces upošteva obe komponenti "statično in dinamično" in jih vkčljučuje ter kombinira v pozitivni razvojni proces za vse v skladu z naravnimi zakoni življenja!

Na osnovi teh spoznaj je za tehnično izobraženega človeka vse absolutno ali točno določeno (samo tako in nič drugače) in za človeka z družboslovno izobrazbo vse relativno (ali vse se neprestano spreminja)!

Kdor upošteva oboje (naravne zakonitosti in stalne spremembe) je na pravi poti, da najde objektivne rešitve, ustvari realne pogoje in doseže željene cilje! Zato stroj v primerjavi s človekom nima opravilne sposobnosti in lahko deluje le po novadilu človeka in svojih kvalitet, ali svojih lastnosti sam po sebi ne spremnija. Z uporabo se stroj izrablja in skozi čas izgublja na kvaliteti (ali lastnosti) saj se skozi uporabo izrabi ter ne služi več svojemu namenu (podpora človeku).

Obratno od stroja se človek od rojstva do smrti razvija, spreminja, kot velja za vsako živo bitje, zato s tem spreminja tudi svoje ustvarjalne sposobnosti (postaja sposobnejši) in lahko premaguje različne ovire ter opravi različna dela, ki so usmerjena za dosega določenega cilja! 

Zato so vsi cilji in potrebe, ki jih človek skozi življenje uresničuje za lažje in boljše življenje, možne le zaradi bitja ali človeka! 

Prav, zaradi razvojenga procesa človeka - ta lahko doseže vse cilje ki si jih zastavi, kar pomeni, da velja razvojno pravilo (v skaldu z nararvnimi zakoni), kar je danes nemogoče bo jutri mogoče, le odpraviti se je potrebno na pot do določenega zastavljenega cilja! 

Kar danes ni mogoče - bo jutri mogoče !!!

Stroj je lahko človeku le v pomoč - ne more pa postati bitje!

Brez ideje in izboljšave ni spremembe ali družbene oz. socialne inovacije!

Kdaj in kako nastane pozitivni razvoj -

kaže model razvoja inovacije!?


							 

"OPTIMIZEM + REALIZEM + MODROST = BIO-HUMANIZEM !!!" 

Stroj ni bitje in zato ne more menjati nobenega človeka! Več na videu! https://www.facebook.com/watchparty/392355501647705/?entry_source=FEED

Stroj ni bitje in zato ne more menjati nobenega človeka! Več na videu! blob:https://www.facebook.com/0e50cbf2-4a04-48ab-8170-4f6c53a3b915

https://www.youtube.com/watch?v=LCP6N2_w9qw

https://www.youtube.com/watch?v=ZbbHf6UauHc

Spoštovani! Več tehnologije-IKT imamo in jo uporabljamo, bolj neumni ali umsko in čustveno primitivni postajamo, zato le svobodna komunikacija med ljudmi v Bio-humanizmu je tista, ki omogoča človeku največji napredek in razvoj in ga ne more zamenjati nobena tehnologija! https://www.facebook.com/klepetobkavi/videos/487524771404861/

https://www.facebook.com/klepetobkavi/videos/487524771404861/

Ugotovi kaj delaš narobe in spremeni v svojo in skupno korist! Ali zastavi si realen cilj ki ga želiš doseči in se aktiviraj z delovanjem da ga v določenem času tudi dosežeš. S prijatelji ter najdražjimi ali v skupnosti v kjer delaš in živiš si skupaj zastavi cilje ter se organiziraj v aktivno sodelovanje, ki bo usmerjeno k želenemu cilju! Če ti manjka znanje, ga poišči v knjigah, pri prijateljih ali išči rešitev in ko jo najdeš jo uresniči na enak način kot si uresničil cilj, ki si si zastavil za razvojno spremembo! Vsak lahko naredi le tisto kar je sposoben narediti in tudi skupnost ljudi lahko naredi le tisto kar je sposobna narediti. Za to pa so potrebni znanje, pogum in volja!

Raziskovalci vzroke za nesrečnost ameriške mladine iščejo v tehnologiji. REUTERS Čeprav so se po letu 2009 gospodarske razmere v ZDA izboljšale, se zadovoljstvo z življenjem tam že od leta 2000 zmanjšuje! Raziskovalci vzroke za nesrečnost ameriške mladine iščejo v tehnologiji. Stalna dejavnost na internetu je mlade oropala socialnih stikov, manj berejo, manj hodijo v cerkev in se manj gibljejo. Pravzaprav zaradi nenehne uporabe interneta trpijo skoraj vsi drugi vidiki življenja. Poročilo navaja, da je pri tistih, ki porabijo za družbena omrežja pet ali več ur, trikrat večje tveganje za depresivnost, kot pri abstinentih od njih. Nazadovanje pri občutju sreče in psihološkem zdravju je po mnenju poročila paradoksalno. Po vseh indikatorjih bi morali biti Američani zdaj srečnejši kot kadarkoli prej. Stopnja kriminala je najnižja v vsej zgodovini, prihodki prebivalcev rastejo, prav tako je nizka stopnja brezposelnosti. Gre za Easterlinov paradoks: z izboljšanjem življenjskega standarda bi se moralo povečati občutje sreče, a se na žalost ne. Easterlinov paradoks je teorija, ki jo je v letu 1974 razvil profesor ekonomije Richard Easterlin in pravi, da sreča v določenem času narašča skupaj s povečevanjem dohodka tako med državami kot znotraj njih, potem pa sčasoma sreča ne narašča več, čeprav dohodek še naprej raste. V ZDA zbirajo podatke o sreči že od leta 1973 v okviru splošne ankete o socialnem življenju in ti kažejo, da Američani padajo v vedno večjo depresijo, čeprav je BDP na prebivalca eden najvišjih. Ker so raziskovalci v mednarodnih raziskavah doslej trdili, da so tam, kjer vlada blaginja, ljudje najbolj srečni, jih najnovejše dogajanje postavlja v neprijeten položaj. Sreča in zadovoljstvo med mladimi v ZDA sta rasla med letoma 1991 in 2011 in nenadoma upadla leta 2012, v letih 2016 in 2017 pa sta se močno poslabšala tako med mladimi kot odraslimi Američani. Slabo psihološko stanje, depresija, samomorilne misli in samopoškodbe so po letu 2010 vse pogostejši predvsem med dekleti in mlajšimi ženskami. Enako se je zgodilo v Veliki Britaniji. Psihološko stanje rojenih po letu 1995 je opazno slabše kot v generaciji milenijcev (rojeni med 1980 in 1994) pri enaki starosti