Članek
Kaj že pomeni "slovenski" trgovec?
Objavljeno Mar 09, 2016

Zanimivo je kako v Sloveniji nekateri gospodarsko politični lobiji uspešno in z lahkoto ignorirajo dejstva in statistiko, kadar jim niso všeč.

Primerov je veliko, enega sem se spomnil sinoči, ko so na nacionalki poročali iz Portoroža, kjer je Zadružna zveza Slovenije podpisala z Mercatorjem dogovor o dolgoročnem sodelovanju in podpori slovenskemu kmetijstvu in zadružništvu. Zanimivo je bilo slišati iz ust predsednika uprave "hrvaškega trgovca" Mercatorja, da na leto odkupijo za pol milijarde evrov izdelkov od slovenskih dobaviteljev. Toliko torej odkupi Mercator. Drugo slovensko trgovsko družbo Engrotuš so še pred kratkim vplivni slovenski politiki med katerimi tudi resorni minister in uslužbenci v kabinetu predsednika vlade, v medijih promovirali kot edinega, največjega in za slovensko živilsko verigo "življenjsko pomembnega" slovenskega trgovca.. Tuš holding je prezadolžen in njegovo preživetje bo ravno čudežu, menijo ugledni slovenski ekonomisti. A to ali bo Tuš čudežno preživel niti ni tako pomembno v tej zgodbi. Bolj pomemben se mi zdi podatek, ki so ga objavili konec lanskega leta v Financah o tem, da je Tuš lani imel vsega skupaj prometa za manj kot pol milijarde evrov. To je sicer neuraden podatek, uradnih podatkov v Tušu nočejo objaviti.  In kaj povedo te številke? Če je celoten Tušev promet bil manjši od 500 milijonov evrov, celotna vrednost izdelkov, ki jih je Tuš odkupil od slovenskih dobaviteljev ne doseže niti tretjine Mercatorjevega prometa s slovenskimi dobavitelji!!!

A to je celo za naše ministre očitno nepomemben podatek, saj v politiki najpogosteje cilj izbira sredstva.

Sponko Ti je že nakazal pravo smer.

Srečko Vse več je že specializiranih manjših trgovcev po svetu..Mestna središča trgovsko izumirajo.Veliki se bodo razbili na manjše enote.Tuš je pobasal Merx,Savinjske magacine in skoraj vse štajerske trgovce.Mercator jr uničil Emono,ABC,Dolenjko NM.Mercaror je imel pred osamosvojitvijo 9 podružničnih trgovcev izven Ljubljane v Ljubljani 6 TOZD ov,ABC skoraj celotno Gorenjsko,Merx Štajersko.Vse to so bile samostojne manjše trgovske verige. Nobena v izgubi. Z osamosvojitvijo so prišli lopovski pohlepni posamezniki in vso to strukturo pokradli centralizirali in uničili.Danes ti uničujejo vso agroživilsko industrijo.Bavčar je zafural Kolinsko,ki je bila v SFRJ pojem kvalitete itd.Kaj se bo butast policaj ukvarjal s trgovino?

@abram1b2: zanimivo razmišljanje, ne vem edino kje si opazil tak trend vračanja dobe manjših trgovskih verig?

Po meni se vrača nazaj doba manjših trgovskih verig.Zakaj? Zato,ker veliki trgovci uničujejo proizvodnji prehrambeni sektor.Če so sami proizvajalci si pa uničujejo svojo finačno stabilnost.V bistvu ni več manipulativnega prostora, ne za proizvajalce- ne za velike trgovce,Prvi tonejo v izgube zaradi nizkocenovnega izseljevanja velikih trgovcev,veliki trgovci,pa se zaradi prevelikih trgovskih centrov in prenormiranih prodajnih kapacitet zopet dušijo v prevelikih stroških.Simpl ko pasulj,če razumeš trgovino.