Članek
Zakaj si tu?
Objavljeno Aug 19, 2014

Obstajata samo dve vrsti ljudi; Eni, ki so se ta tri vprašanja že vprašali in tisti drugi, ki si teh vprašanj še niso. Ta tri vprašanja so; Od kje sem prišel? Kaj naj tu počnem? Kam bom po smrti odšel?

Obstajajo ljudje, ki se spomnijo svojih prejšnjih življenj, ampak to ti itak nič ne pomaga, da bi ti zaradi tega v tem življenju bilo kaj bolje. Če veš, da si bil v prejšnjem življenju kak kralj, ali kraljica se itak do tebe vsi obnašajo premalo spoštljivo. Skratka, to od kje si prišel za tvoj obstoj ni pomembno, oziroma je pomembno približno toliko, kot kakšne barve bluze je včeraj nosila tvoja soseda.

To, kam boš po smrti odšel, ali odšla je tudi povsem nepomembno, vsekakor tisti kraj tam ne bo v skladu s tvojimi pričakovanji. Za bogaboječe je pozitivno vsaj to, da zaradi strahu pred peklom v življenju ne delajo prevelikih neumnosti. Hecno je to, da nisem srečal še niti enega vernika, ki bi bil prepričan, da bo šel v nebesa, kar nekaj njih pa, da bodo končali v peklu. Občutek krivde zna biti brez potrebe huda božja šiba.

Seveda pa so tu še božji namestniki na zemlji, ki si mislijo, da glede na to, da so božji namestniki lahko počnejo neumnosti, ker bo to njim odpuščeno saj so ja božji namestniki.

Ateisti pa so itak prepričani, da je to življenje samo enkratno, da duh in duša ne obstajata, vse je samo meso, ki misli, dokler misli. Ko umre se itak vse konča in ne ostane nič.

Ta svet pa je vedno bil in bo ena velika iluzija in hvala bogu, da so obstajali in še obstajajo mojstri modrosti, ki človeku kažejo pravo pot. Zanimiva mi je kratka zgodba, ki sem jo slišal od svojega mojstra.

Nek kralj je imel hude sanje v katerih ga je porazila tuja vojska izgubil je svoje kraljestvo in bežal pred sovražniki. taval je skozi gozd žejen in lačen. Znašel se je pred neko kolibo v kateri je živela neka starka. Vprašal jo je če ima kaj za jest. Ženska mu je dala edino kar je imela pest riža in leče in mu rekla naj si to skuha. Zakuril je ogenj in začel kuhati. Medtem je iz gozda pridivjal jelen in prevrnil lonec direkt v ogenj. Kralj je začel neutolažljivo jokati. Zbudil se je v veliki pozlačeni postelji ob njem pa so bili stražarji, ki so ga varovali. Videl je, da je še vedno kralj in da ni izgubil svojega kraljestva, vendar so bile njegove sanje močnejše od realnosti, zato je razpisal nagrado, da kdor mu pravilno odgovori na vprašanje kateri svet je realnejši, oni, ali ta in ga z odgovorom zadovolji mu bo prepustil pol svojega kraljestva. Hodili so razni modreci in ga prepričevali, vendar neuspešno, kralj z njihovimi odgovori ni bil zadovoljen.

Potem pa je prišel pred kralja nek pohabljen deček, kateremu so se vsi zaradi pohabljenosti smejali. Kralju je dejal, da on pozna pravi odgovor in mu rekel;

"Tvoje sanje so imele svoj začetek in svoj konec zato niso pravi svet. Ampak tudi ta svet zate ni pravi svet. Tudi v tem svetu enkrat nisi bil kralj in enkrat ne boš več. Tudi ta svet so samo sanje, ki se bodo končale."

Kralj je po tem vprašal; "Kje pa potem je pravi svet?"

Deček mu je odogovoril; " Ta pravi svet je v tebi nima ne začetka, ne konca, ampak za to potrebuješ pravi način, da boš lahko prišel do tega spoznanja."

Kralj ga je vprašal; "Ali mi lahko ti pokažeš ta pravi način, ki me bo pripeljal do pravega spoznanja?"

Deček mu je odogovoril; "Seveda lahko." in mu tudi je.

Kralj mu je ponudil pol svojega kraljestva, kar pa je deček zavrnil z odgovorom, da on tega ne rabi. Ta deček je bil eden od mojstov modrosti.

In kakšno spoznanje je kralja doletelo, da je dečku zanj ponudil pol kraljestva? To kar potrebuješ tudi ti in o čemer govorijo vse religije, a se jim o tem, o čemer govorijo niti ne sanja.

To spoznanje vsebuje notranji mir, ki ni od tega sveta, vsebuje resnico, ki osovobaja in vsebuje ljubezen brez razloga, skratka vsebuje vse tisto nekaj, čemur nekateri rečejo bog, ki pa v resnici res ne potrebuje prav nobenega imena.  

Vsakemu je, ali bo v tem življenju dana možnost, da to spoznanje doživi v sebi, samo od tebe pa je odvisno, ali boš to možnost izkoristil(a) ali ne. Ampak, če verjameš, ali pa ne je to tista najbistvenejša stvar zaradi katere si tu. Tudi to je del tvojega poslanstva.

Stoyan Svet