Članek
Kava
Objavljeno Oct 09, 2014
Nikoli nisem znala pripraviti tako dobre bele kave kot moja stara mama.
Preprosta kmečka ženska, ki je v prav vsako hrano dala svoje veliko srce.
Ta čas, ko sem živela pri njej, sem hodila peš v trgovino, v mali kraj Peče. Približno pol ure v eno smer.
Vsakič mi je narekovala seznam.
Vsakokrat se je na njem znašla tudi kakšna od navadnih kav....
Franck, Seka, Proja, Divka...
Vedno je kombinirala dve ali celo tri od njih. Nisem si zapomnila katere in v kakšnih razmerjih. Tudi mi najbrž ne bi nič pomagalo.
Tej žitni kavi, ki je stala kuhana na kmečkem štedilniku na drva, ki je gorel ves dan (razen poleti) je dodala sveže doma pomolženo mleko. In nekaj sladkorja. Nisem marala preveč sladke, povsem grenke pa tudi ne.
Pogosto smo za zajtrk ali večerjo jedli domač kruh v kavi. To mi je bilo tako dobro. Nikoli se kruh ni kupoval v trgovini.
Prejle sem si pripravila svojo žitno kavo. Dodala sem ji ovseno mleko.
Ni bila slaba, ampak tako dobra kot njena nikoli ne bo.
O bog, kako pogrešam to žensko!

Res je, Marija. Gotovo je kdo, ki mu je moja 'kava' najboljša na svetu.