Članek
ROBIN HOOD, avtor: DAVID CALCUTT, ilustr.: GRAHAME BAKER-SMITH, prevedla Tamara Laganin Kranjec, izd
Objavljeno Feb 04, 2016

TO JE zgodba o tem, kako je Robin Hood postal izobčenec - najslavnejši izobčenec v vsej Angliji. Začelo se je s sejemskim dnem v Nottinghamu, kjer se je še mladoleten na poziv šerifovih gozdnikov moral z njimi pomeriti v lokostrelstvu. Robinove puščice so zadevale v črno.

Poveljnik gozdnikov pa mu je dal novo nalogo in z njo past. Zadeti je moral nepremično tarčo. Zvabili so ga v gozd, na srnjad, čeprav je bilo to protizakonito. To je bila past, po uspešnem lovu so ga obkolili, toda Robin se je rešil na drevo in njihove puščice ga niso več dosegle. Njegove pa so se kot plaz usule po njih, da so se na vekomaj stegnili na gozdnih tleh. Šerif je za storjeno razpisal nagrado zanj, a Robinu ni bilo mar. Postal je izobčenec. S svojo družbo vedno večji strah in trepet za sprijence ter vir sovraštva. 

Poglavij je devet. 

 Vsako poglavje se začne z dvema kiticama verzov.

Za izobčence je bil Robin kralj Zelenega gozda. Med njimi sta bila Much, Mlinarjev sin ter Will Škrlatni. Pridruži se jim tudi Mali John. 

Malega Johna so sprejeli v bratovščino, Will Škrlatni ga je v ta namen preimenoval iz Johna Malega v Malega Johna!

Robin je uspel rešiti iz šerifovih krempljev tudi tri vdovine sinove, ki so bili zaradi divjega lova obsojeni na obglavljenje. 

Vsi trije so ostali v Robinovem taboru. 

Bratovščini se je pridružil tudi menih oče Tuck

ter potujoči pevec Alan-a-Dale z Eleno, ki sta jo skupaj z izobčenci pred nosom odpeljala gospodu Guyu Gisbornskemu, šerifovemu pajdašu. 

Kmalu je napočil čas, ko sta se srečala Robin in Marijana. Pošteno sta se spoprijela z meči. 

Kdo od njiju bi zmagal, če ne bi sklenila premirja? Marijana se je tako pridružila izobčencem. Prizanesla je Guyu Gisbornskemu, ki jo je moral prositi za milost ter sramotno zapustil prizorišče, kjer ga je premagala ženska. 

Tudi poglavje o ZLATI PUŠČICI, kjer zmaga preoblečeni Robin, je zmagoslavno. Konča se sicer v ječi, odkoder ga rešijo njegovi prijatelji. 

Reševanju iz zapora je sledila poslednja Robinova bitka.

V njej je bila ranjena Marijana, dobila je vročino in umrla, Robin pa je zapustil Zeleni gozd in živa duša ga ni videla nikoli več. 

Ena zgodba pripoveduje o tem, da je skupaj z Malim Johnom odpotoval v Kirleeški samostan v Jorkširu, kjer je bila tamkajšnja opatinja znana kot velika zdravilka. Bila je Robinova sestrična in ga je z veseljem sprejela. Toda naskrivaj ga je v srcu sovražila in namesto, da bi mu rano zdravila, ga je zastrupila. Robin, ki je čutil, da umira, je poklical Malega Johna k sebi in ga prosil za svoj lok. Namestil je puščico na tetivo in naročil svojemu prijatelju: "Pokoplji me na tistem mestu, kamor bo padla ta puščica."

Puščica je padla na tla v bližini vratarjeve hišice opatije in na tistem mestu so ga pokopali. Do današnjega dne je tam grob, na katerem je napisano njegovo ime.