Članek
PSI PASME GREŠNEGA KOZLA, Ross Collins, prevod: Tamara Laganin Kranjec, izdala založba Skrivnost
Objavljeno Feb 07, 2016

PSI PASME GREŠNEGA KOZLA

napisal in ilustriral: ROSS COLLINS, prevedla: TAMARA LAGANIN KRANJEC, izdala založba SKRIVNOST, 2016

 

Duhovita pripoved o psu NORMANU, ki ugotovi, da je njegova življenjska usoda in prava pasma PASMA GREŠNEGA KOZLA. Ne glede na to, kdo spušča nerodne vonjave in dela svinjarijo, vedno je Norman tisti, ki je pri družini Lipar za vse kriv. S svojo pasjo pametjo in najboljšim pasjim prijateljem RINGOM se domisli sijajnega načrta in se dokoplje do bogastva.

Sto prekajenih pasjih klobas! Poslovni načrt gre kot po maslu. Večkrat mora slišati: »Ti grdi pes, ti!«, toda posel mu naravnost cveti, saj ima talent za prevzemanje odgovornosti za dejanja, ki so jih zagrešili drugi.

Nekega dne se z gospo Lipar ne vrne več domov. Z Ringom se odpravita na drugo stran parka, saj je čas, da k poslu pridobita še druge štirinožce. V svoje vrste sprejmeta vse mogoče pasme psov. Pridružijo se jima tako čistokrvne pasme kot cestni produkti. Po vsem mestu prevzemajo odgovornost za tuja dejanja in si prislužijo lepe kupčke denarja. Majhen prdec stane tri evre. Glasen, smrdljiv prdec pri imenitnem kosilu stane le 20 evrov. Razlita tekočina in nesnaga stane 10-15 evrov. Cena požrte domače naloge je 5 evrov, če otroci nimajo pri sebi denarja, so dobri tudi piškoti.

Norman in Ringo se začneta ukvarjati le z organizacijo in vodenjem posla. Tako poiščeta oporišče za pse pasme grešnega kozla. Nastanijo se v starih javnih straniščih v parku. Tam jih zaradi ogabnega smrada nihče ne zmoti. Psom pa so take vonjave domače. Še prenosni računalnik in wifi iz kavarne v parku, pa so vsi zadovoljni.

Psi pasme grešnega kozla postanejo nepojmljiva uspešnica. Kombiji, polni luksuznih pasjih poslastic, vsak dan kar dežujejo z dostavami v pisarni na javnih straniščih parka.

 

Norman in Ringo si priskrbita velika usnjena stola. Razgrizeta jima le naslonjala za roke.

Vse gre kot po maslu.

Nekega dne pa gre psiček Sančo le malo predaleč. Tripova in Banginta sta sosedi, ki se vojskujeta. Vsi si želijo, da bi se vojna končala, vendar ni nikogar, ki bi se za kaj opravičil.

Sančo je mops iz Tripove. To je priložnost zanj. Nekega dne stopi pred orožje – in prevzame vso odgovornost. Orožje potihne, državljani Tripove in Banginte pa so vsi iz sebe od sreče.

Predsednika si slovesno sežeta v roke ter Sanču zažugata s prstom: »Ti grdi kuža, ti!«

Sančo si v duhu že slika mesnico, ki jo bo kupil za svojo junaško potezo, prav takrat pa gre majhna deklica mimo. Zanima jo, kako je lahko tako majhen kuža kriv za vojno?

 Igra se tu konča. Ljudje po vsem svetu se začnejo spraševati, zakaj so vedno psi tsti, ki so za vse krivi. Psi pasme grešnega kozla se vrnejo v oporišče in sklenejo, da jo je bolje podurhati od tod, dokler so razmere še znosne. Sanje Normana in Ringa se razblinijo v nič.