Članek
Michael Rosen: ČAMIL IN ČUDEŽNA ČEBELA, ilustr.: Tony Ross. Prevod: Tamara Kranjec
Objavljeno Jun 12, 2017

MICHAEL ROSEN: ČAMIL IN ČUDEŽNA ČEBELA, ilustr: TONY ROSS, prevod: TAMARA KRANJEC

Pri založbi Skrivnost je nedavno izšla mladinska humoristična pripoved o Čamilu, ki mu nič od razlag učiteljice gospe Podržaj ne ostane v glavi in mu zato preverjanja znanja v šoli pomaga reševati čudežna čebela Činčin. Njegova babica Nana ve, da si Čamil rad izmišlja stvari, zato ne verjame, da tista čudežna čebela zares obstaja.

Image may contain: text

Čudežna čebela Činčin sicer ne zna gledati v prihodnost in povedati česarkoli o stvareh, ki se bodo šele zgodile, toda to je njena edina šibka točka. Drugače pa ji zelo leži odgovarjanje na vprašanja, ko gre za PRAVE odgovore na vprašanja, seveda.

No automatic alt text available.

Tako naredita s čebelo Činčin načrt. Skrije se v njegovo peresnico in mu v šoli pomaga rešiti test preverjanja znanja.

Na prašanje: 'Kaj so imeli rimski vojaki oblečeno pod svojimi malimi usnjenimi ščitniki?' mu Činčin zašepeta: "Male usnjene spodnjice."

Na vprašenje: 'Človek ima 103 pite. Poje 87 pit. Kaj mu ostane?' mu Činčin prišepne: "Bolečine v trebuhu."

Ko ravnateljica gospa Mrak ocenjuje njegov preizkus znanja, se preneha mrščiti. Vsi odgovori so i pravilni. Pri 103 pitah mu pogleda skozi prste, saj jo je spravil v smeh.

No automatic alt text available.

Med gledanjem oddaje LEPO JE BITI MILIJONAR zna Čamil s pomočjo čebele odgovoriti na vsa vprašanja. Njegova Nana je tako navdušena nad njegovim znanjem, da ga spravi do udeležbe na kvizu. Nagrade so mikavne, na zmagovalca čakajo cele vreče zlatih cekinov in kupi digitalnih stvari. Oddajo v živo vodi Srečko zadel. Mu bo uspelo pravilno odgovoriti na vsa vprašanja, ki jih je 101 vseh skupaj? Oddajo spremljajo gledalci po vsem svetu, kar je skoraj štiri milijarde ljudi. Vse se kar trese od razburjenja in pričakovanja.

No automatic alt text available.

V isti zbirki avtorja Michaela Rosena, ki jo je ilustriral Tony Ross, so izšli še naslednji naslovi:

Rigajoča Berta

Puhec in prdeča ribica

Krheljček bo moj!

Ne pozabi tigra!