Članek
Chrissie Perry: Prenočitev, zbirka: 'dajmo, dekleta' prevod: Tamara Kranjec
Objavljeno Jun 21, 2018

V zbirki 'dajmo, dekleta' je pri založbi Skrivnost izšel prevod iz psihološke literature za otroke prve in druge triade PRENOČITEV, avtorice Chrissie Perry, ilustriral je Aki Fukuoka, prevedla Tamara Kranjec

No automatic alt text available.

Tinkara živi sama z mamo v majhnem stanovanju. Imeli sta vsaka svojo spalnico, dnevno sobo, kjer sta obedovali kar na klubski mizici pred TV, in balkon, kjer sta sušili perilo ter gojili zelišča v lončkih. Vse je bilo natrpano, toda zelo lepo urejeno.

Zadnji dan šole v letu bo prespala pri sošolki Ditki. Sama si je pripravila vso prtljago, ki jo je zložila v šolsko torbo. Škatlo za malico, pižamo, kopalke, nekaj čistih kosov oblačil za naslednji dan, krtačo za lase in majhno škatlo čokoladic kot izraz hvaležnosti za Ditkino mamo.

No automatic alt text available.

Zadnji dan šole se je vedno vlekel kot kurja čreva, saj so morali najprej izprazniti svoje omarice, osnažiti učilnico in zbrati vse svoje umetniške izdelke, ki so jih naredili skozi leto. Končno je zazvonil zvonec. Nekateri so šli peš domov, drugi spet, kot Tinkara in Ditka, so počakali, da jih kdo pobere. Ditka je bila posvojenka, imela je še tri brate, s katerimi si ni bila v ničemer podobna. Gorazda, Danijela in Vinka, ki sploh niso bili tako slabi fantje. Le Tinkara ni natanko vedela, kaj bi počela z njimi.

Image may contain: makeup

Gospa Grošelj, Ditkina mama, je bila učiteljica na šoli, gospod Grošelj pa ravnatelj. Ditkin dom je bil veliko večji od Tinkarinega. V njem so bile štiri spalnice. Ena za gospoda in gospo Grošelj, ena za Gorazda, eno sta si delila Danijel in Vinko, eno pa je imela Ditka.

V hiši sta bili prostorna kuhinja in dnevna soba, zunaj pa veliko dvorišče z drevesi in plavalnim bazenom.

Prostora je bilo tam neizmerno, toda vse je bilo tako neurejeno in razmetano. Knjige in časopisi so bili vsepovsod po tleh, nogometne in teniške žogice ter športna obutev po vsem prostoru in potem še skodelice za kavo, peresnice in žepni računalniki ter igrače in celo grižljaji mrzlega toasta. Kako nepopisen nered je bil to!

No automatic alt text available.

A Tinkari je bilo vse skupaj pri srcu.  Vmes jo je nekajkrat spreletelo, da ideja o prenočitvi v Ditkinem domu le ni bila tako dobra. Preberite si, zakaj!