Članek
POSLUŠALKA KONJEV, Linda Crammond; THE HORSE LISTENER prevod: Tamara Kranjec
Objavljeno Jun 13, 2019

Poslušalka konjev | Dobre knjige

POSLUŠALKA KONJEV (THE HORSE LISTENER) avtorice Linde Crammond (prevedla: Tamara Kranjec, lektura: Mojca Pipan) je v srce segajoč mladinski roman, ki je v juniju 2019 izšel pri založbi Skrivnost iz Maribora.

Knjigo je oblikovala: Manca Švara (Studio Alef)

naklada: 350 kom

Kiri ne preostane po materini smrti dosti več kot samotno bivanje z očetom in občasni obiski njegove nove prijateljice na Wallandovi kmetiji. V svoji razmajani kmečki domačiji sredi močvirnatega področja Romney Marshes na jugovzhodu Anglije se med študijsko odsotnostjo brata Eddieja globoko naveže na njegovega konja Foxyja, ognjeno rdečega lisjaka, s katerim deli oddaljeno luč iz močvirja, zbadanje soli v zraku in udarjanje kopit skozi valove. Toliko bolj, ker je svojega ponija Mousa iz otroštva prerasla, a je dragocen spomin na mater in srečne čase, zato ga obdržijo in ljubeče skrbijo še naprej zanj. Foxfire pa je potomec portugalskega luzitanskega plemenskega žrebca in angleške polnokrvne kobile, kot nalašč ustvarjen za novo tekmovalno disciplino 'eventing'.
Toda oče zapade v finančne težave in nekega dne najde Kiri ob prihodu domov Foxyjevo stajo prazno. Srce ji zatiska žalost in odpravi se na dolgo pot, kjer postane Foxyjeva hlevarka pri tujih lastnikih in v ponižanju in trpljenju čisti staje. Po srečnem naključju zaradi svojega velikega talenta pri delu s konji postane celo gospodarjeva nadomestna tekmovalka v eventingu. Čez drn in strn, med šolo in hlevi, veseljem in žalostjo spozna tudi nove zveste prijatelje, kot je Rominja Roxana in pes Ben, ki ga skupaj rešita iz jarka pred gotovo smrtjo: Čaka pa jo tudi smrtno nevarna pot. Toda pogumno srce in njena dobrota zmagujeta. Najprej po naključju reši Foxyja iz rok konjskega tatu, se poda po njegovih nevarnih sledovih, ter takoj zatem z novim prijateljem iz konjeniškega sveta Samom, ki pokliče na pomoč še svojega brata Roba, osvobodi dragocenega tekmovalnega konja Sun Dancerja, za katerega je razpisana visoka denarna nagrada.
V dresurnem jahanju Kiri ni ravno najbolj blesteča, zato pa ju s Foxyjem pri preskakovanju ovir ni mogoče ustaviti. Zrak je nasičen z galopiranjem, preskakovanjem in adrenalinom. Bosta premagala tudi tigrovo past, trlico in skakalnico ter postala prvaka na mladinskem državnem prvenstvu?

Zalozba Skrivnost - Home | FacebookZaložba skrivnost

Ob izidu knjige so za strokovnost prevoda zaslužni Rebeka Graber s Konjeniške Zveze Slovenije, višji predavatelj katedre za aplikativno botaniko, ekologijo, fiziologijo rastlin in informatiko Tomaž Sinkovič, prof. dr. Zlata Luthar s katedre za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin, prof. dr. Peter Dovč in doc. dr. Jaka Žgajnar z Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter prof. dr. Peter Kruljc z Veterinarske fakultete Univerze v Ljubljani. Še enkrat se vam najlepše zahvaljujem za vso pomoč. Tamara Kranjec