Članek
Novosti!!!
Objavljeno Jun 23, 2016

Pozdravljeni bralci!

Že kar nekaj časa se nisem oglasila. V tem času sem potovala in raziskovala - predvsem hrano, se učila in prihajala do novih spoznanj.

Veliko mojih tez je bilo skozi medije že potrjenih in še več jih bo. A vsak sam mora priti do spoznanja in si zaželeti zdravja - poiskati pomoč in nekaj spremeniti. Velik ključ zdravja je zdrava in pravila prehrana ter odprava stresa.

Ena izmed tez, ki je bila potrjena je tudi škodljivost smutijev predvsem v kombinaciji sadje in zelenjava - kar je totalno zgrešeno, saj vemo, da se ti dve vrsti živil ne mešata med seboj, sploh pa ne v tekoči obliki.

Nato so prišli na trg tako imenovani "zdravi zeleni smutiji" in vsak, ki vsaj malo uporablja kmečko pamet ve, da ne potrebujemo na prazen želodec takšno količino beljakovin. Zelenjava vsebuje veliko beljakovin, še več pa kalčki, stročnice. Hrano, ki jo uživamo jo moramo prežvečiti, da vemo kaj jemo, da naši možgani zaznajo vnos hrane, le tako se bomo najedli, drugače bomo imeli še kar potrebo po hrani, kljub temu da smo siti.

Zavedati se moramo, da zelenjava, kalčki, stročnice vsebujejo veliko več beljakovin od samega mesa, seveda je tudi odvisno od vaše krvne skupine - koliko jo telo vsrka vase.

Jaz kar lepi čas ne jem mesa - samo zelenjavo. Moje telo največ beljakovin črpa prav iz zelenjave, saj imam tudi tako krvno skupino. Sem telesno aktivna tudi po 18 km na dan prehodim - hitra hoja in nimam nobenih težav in tudi zelo dobro se počutim. Tako, da ni potrebno pretiravati z vnosom OH, beljakovin kot nekateri trdijo, poslušajte svoje telo.

Telo ne potrebuje prevelike količine hrane. Manj je več....

Kot je napisano je odvisno od krvne skupine koliko beljakovin črpa telo iz hrane in pa tudi od samega načina obdelave živil.

Zato si vzemite čas za hrano in ne pretiravajte s toplotno obdelavo.

Vsebnost beljakovin v posamezni zelenjavi se razlikuje glede na sam način priprave:

-          Praženje 1 – 5 =5           Stanje kvalitete: +75%

-          Kuhanje 1 – 5 = 4,4       Stanje kvalitete: -95%

-          Soparjenje 1 – 5 = 4,2   Stanje kvalitete: +100%

 

Kot je razvidno je najboljši način uživanje zelenjave v naravni obliki – surova zelenjava. V obdelani obliki pa  kuhanje na sopari. Zelenjava ohrani največ hranljivih snovi, potem je tudi praženje seveda na zmerni temperaturi in zelo kratek čas tako da je zelenjava še al dente. S takim načinom obdelave ohranimo kar 75% hranljivih snovi. Najslabši način obdelave zelenjave je kuhanje, saj vse hranljive snovi ostanejo v juhi. Če kuhamo juho, je še dobro, ampak se ne sme zelenjava prekuhati, še vedno mora biti čvrsta na ugriz. Če pa poberemo samo zelenjavo in to vodo odlijemo, je ta zelenjava zelo oslabljena. 

 Vsebnost OH v sadju se razlikuje glede na sam način priprave:

Bolj vodeno sadje:

-          Kuhano: 1 – 5 = 3,5 Stanje kvalitete: +25%

-          Pečeno: 1 – 5 = 5     Stanje kvalitete: +40%

-          Soparno: 1 – 5 = 5   Stanje kvalitete: +100%

Bolj mesnato sadje:

-          Kuhano: 1 – 5 =  5  Stanje kvalitete: +60%

-          Pečeno: 1 – 5 = 4,5 Stanje kvalitete: +100%

-          Soparno: 1 – 5 = 4  Stanje kvalitete: +100%

Bolj mestno in tropsko sadje:

-          Kuhano: 1 – 5 = 4,5  Stanje kvalitete: 100%

-          Pečeno: 1 – 5 = 3      Stanje kvalitete: +100%

-          Soparno: 1 – 5 = 4,5 Stanje kvalitete: +100%

 

Kot je razvidno je najboljši način uživanje sadja v naravni obliki se pravi sveže sadje in čim manj toplotno obdelano če pa že, je najboljši način soparjenje ter kuhanje, a sadje mora biti še zmeraj al dente, se pravi čvrsto na ugriz. Nikoli in nikdar ne prekuhavamo hrane, da že skoraj razpade. Hrano moramo prežvečiti, da vemo kaj jemo ter da naši možgani zaznajo vnos hrane, le tako se bomo najedli, drugače bomo imeli še kar potrebo po hrani, kljub temu da smo siti.

 

Vsebnost beljakovin v kalčkih se razlikuje glede na način priprave:

-          Praženje 1 – 5 =5           Stanje kvalitete: +100%

-          Kuhanje 1 – 5 = 4,2       Stanje kvalitete: +100%

-          Soparjenje 1 – 5 = 5      Stanje kvalitete: +100%

 

Kot je razvidno je najboljši način uživanje kalčkov v njihovi naravni obliki, se pravi kot priloga – v obliki solate, ali malo popražena ter kuhana na sopari, a še vedno al dente oz. ne sme biti razmočena.

 

Vsebnost beljakovin v stročnicah se razlikuje glede na način priprave:

-          Praženje 1 – 5 =4,5        Stanje kvalitete: -50%

-          Kuhanje 1 – 5 = 5          Stanje kvalitete: +75%

-          Soparjenje 1 – 5 = 4,5   Stanje kvalitete: +100%

 

Kot je razvidno je najboljši način uživanje stročnic, če jih skuhamo v dvakratni količini vode ter nato popražimo – npr. fižol,… ali pa kuhanje na sopari – npr. stročji fižol. Seveda morajo biti tudi stročnice še vedno čvrste na ugriz in ne razkuhane, kot imajo nekateri  navado.

 

Vsebnost OH v žitaricah se razlikuje glede na način pripravo:

-          Kuhano: 1 – 5 = 5 Stanje kvalitete: +95%

-          Pečeno: 1 – 5 = 5 Stanje kvalitete: +50%

-          Soparno: 1 – 5 = 5 Stanje kvalitete: +95%

 

Kot je razvidno je najboljši način uživanje žitaric, če jih skuhamo v dvakratni količini vode,… ali pa kuhanje na sopari. Seveda morajo biti tudi žitarice še vedno čvrste na ugriz in ne razkuhane.

Lp, Tatjana :-)))))