Članek
Pitje vroče vode...
Objavljeno Mar 10, 2014

 

Ajurvedo omenjam že v prehranski karti.  Z njo želim poudariti pomembnost načina življenja. Ajurveda govori o umetnosti, kako vsak dan živeti v harmoniji z naravnimi zakoni. Govori o življenju, ki zaobjema celoto bivanja ter povezuje življenje posameznika z življenjem vesolja. Kar dejansko pomeni, da se povežemo z vesoljem, ter delamo po energijah. Moramo pa paziti da so telo, um in zavest v stalnem vzajemnem delovanju in hkrati v odnosu z drugimi ljudmi in okoljem.

 

Ajurveda pravi, da je zdravje popolno ravnovesje med tremi osnovnimi telesnimi energijami ter vitalno ravnovesje med telesom, umom in dušo ali zavestjo.

 

Zelo pomembno je paziti na svoje zdravje in če opazite spremembe takoj ukrepajte. Vse je veliko lažje takoj odpraviti. Če pustimo da se zadeva nakopiči in po možnosti še zakomplicira imamo zaradi tega veliko več dela.

Opazujte se, opazujte kako določena hrana vpliva na telo. Opazujte se tudi med stresom, kakšno prebavo imate, ali ste lačni, ali več pojeste ali manj.

Ljudje bi se morali veliko več ukvarjati sami s sabo kot se pa zdrugimi ljudmi. Niso pomembni drugi, prišli smo na zemljo živeti svoje življenje in prav je da poskrbimo da bomo živeli kakovostno.

 

Vsak izmed nas je unikaten in tudi stres drugače vpliva na vsakogar, tudi pri hrani je tako. Zato bodite dosledni in se opazujte…

 

Navajam še en pripomoček za boljše počutje ter urejeno prebavo…

 

Jutranje pitje vroče vode je izjemnega pomena za zdravje. Pripomore, da se energijski kanali postopno odprejo, in čisti prebavni trakt.

Vroč čaj ali kak drug vroč napitek ne deluje tako kot vroča voda, saj ga mora telo prebaviti, medtem ko voda le steče skozi prebavila in pomaga odpreti energijske kanale.

To pomeni, da telo nežno prebudimo, preden ga prisilimo k delovanju, in ga pripravimo, da začne opravljati svoje vsakdanje naloge.

Poleg tega voda, popita na prazen želodec, tudi čisti prebavni trakt, zagotavlja popolno odvajanje in čisti sečila.

Ljudje, ki trpijo zaradi zapeke ali delnega izločanja, lahko ozdravijo s pitjem vroče vode. Ajurveda pripisuje velik pomen rednemu in popolnemu iztrebljanju, kajti nesnaga ali iztrebki, ki ostajajo v telesu, zelo hitro gnije in onesnažuje notranje okolje.

Ljudje, ki trpijo za stalno zapeko ali delnim odvajanjem, imajo tudi težave s spanjem, alergije in kožne izpuščaje. Po ajurvedi sta telo in um celota in onesnažen del telesa vpliva na vse telesno in umsko delovanje.

Onesnaži tudi kri, kar povzroča alergije in kožne izpuščaje. V onesnaženem notranjem okolju postane um nemiren, kar se kaže v motnjah spanja in morečih sanj.

 

Jutranja vroča voda nam torej pomaga, da vzpostavimo umsko in telesno ravnovesje za dan, ki je pred nami.

 

Vročo vodo lahko pijemo tudi čez dan, da se pomirimo. Ne pozabite popiti kozarca vroče vode s kardamomom, kadar se znajdete v naslednjih okoliščinah:

-          kadar se počutite nemirne in se ne morete zbrati,

-          kadar ste utrujeni in zehate,

-          kadar vas boli želodec ali čutite težo v njem,

-          kadar se zbudite sredi noči in ne morete zaspati,

 

Pitje vroče vode

Popijte kozarec vroče vode (kakih 250 ml). Voda naj stoji čez noč, in preden jo popijete, jo segrejte. Najbolje je, da jo skuhate z malce kardamoma, kot je opisano v nadaljevanju. Vodo s kardamomom lahko za nekaj dni shranite.

Če trpite za zapeko ali pomanjkljivim izločanjem, popijte dva kozarca vode.

 

V lonec natočite 2 do 3 litra vode. Oluščite in zdrobite 3 – 4 kardamome in dodajte semena vodi, ki naj vre kake tri minute. Vre naj 15 minut. Vreti mora na nizki temperaturi in pokrita. Počakate, da se ohladi, in jo nalijte v steklenice. Zjutraj vzemite predpisano količino in jo segrejte pred pitjem. Vodo lahko pijete tudi čez dan, da pogasite žejo.

Kardamom je odličen za grlo, glas, prebavo in srce. Je uravnotežena začimba.

 

 

 

Hvala ti. :) Jaz naročim in ti napišeš točno o tem, kar jaz rabim. :) Imam vprašanji... 1. Kako vroča mora biti voda? A je dovolj topla voda iz pipe? 2. Kje se dobi kardamom?