Članek
Uživanje obroka...
Objavljeno Mar 10, 2014

Zdrav način prehranjevanja je zelo pomemben za naše telo. Ko pripravljamo obrok, ga pripravljajmo v miru, saj vso negativno energijo prenašamo na hrano in če jo še v nemiru pojemo, nam škoduje kljub temu, da je obrok zdrav ter s pravilnimi kombinacijami.

Zato se probajte pomiriti preden začnete kuhati, pripravljajte jedi v miru ter s pozitivnimi mislimi. Naj bo kuhanje obred kot je za Japonce obred pitje čaja. Vem da v današnjem času, ko imamo tako natrpane urnike si komaj vzamemo čas da kaj skuhamo in še najpogosteje skuhamo tisto kar je najhitreje, poleg pa urejamo še tisoč in eno zadevo.

Kljub vsemu si sami organiziramo življenje in tako kot želimo največkrat tudi imamo. Zato tudi če nimate veliko časa si lahko večji del pripravite že v naprej ali pa kar skuhate kosilo že dan prej in ga tisti dan samo pogrejete ter ga v miru pojeste.

Ko sem se začela poglabljati v prehrano in začela uvajati spremembe sva se s partnerjem odločila za redne obede vsak dan ob isti uri. Tako imava vsak dan kosilo od 12 do 13 in če se le da ne prekršiva tega pravila. Ker si za kuhanje vzameva čas, največkrat kuhava sproti. Se pa tudi zgodi da skuhava za dan vnaprej. Pomembno je telo navaditi na red in disciplino. To je pomembno tako pri obedih kot pri iztrebljanju. Ko se telo navadi na red, deluje čisto drugače kot sicer ko smo zbrskani in se lovimo za rep.

Najpomembneješe je to, da se obrok poje v miru. Midva sva takrat največkrat kar tiho in pojeva hrano z dobrimi mislimi. Pred obedom pa seveda hrano tudi blagosloviva. Vse dobre misli so uslišane, ne glede na to na katerem nivoju smo. Hrano pojejte počasi, počasi prežvečite, predvsem jejte z občutkom in ne trpajte hrane vase.

Če ste pod stresom oz. ste napeti se raje pred obrokom umirite popijte vročo vodo – toliko vročo da lahko pijete oz. naj bo toliko topla da vam odgovarja – ker je to odvsino od vsakega posameznika. Enim deluje pomirjajoče vroča voda drugim pa že topla. Poskusite in ugotovili boste kaj vam paše.

Popijte čaj s kardamomom – recept je napisan v prejšnejm članku – Pitje vroče vode. Kardamom pa se kupi v vseh trgovinah z zdravo hrano. Čeprav se pri nas ne more dobiti dobrega kardamoma. Seme pregriznemo in tista zrnca lahko tudi pojemo – tudi večkrat na dan. Ima zelo dobre učinke na prebavo, prav tako tudi pitje tega čaja.

Prav tako je zelo pomembno ne imeti enoličnih obrokov – spreminjajte jih glede na letni čas, potrebe, želje, … probajte tudi kaj novega… enolična hrana nas spravlja potihoma v depresijo.

Poleg hrane, pa še vremenski pogoji in še vse ostalo kar pride čez dan  in smo depresivni, nejevoljni, razdražljivi, napihnjeni,… - vglavnem pod stresom.

Napihnjenost je največkrat posledica stresa,… tudi sama sem bila v obdobju napihnjenosti. Prav zares, bilo je neko obdobje ko si z ničemur nisem mogla pomagati. Povedali so mi za recept z cimetom in medom a to je pomagalo samo za kratek čas. Edino kar je učinkovalo je to, da sem se rešila bremen, strahov,… takrat je šla tudi napihnjenost in vse moje zdravstvene težave ter težave s prekomerno težo…

Zavedajte se, da vse kar se zgodi, da se zgodi z določenim namenom in da je potrebno ugotoviti vzrok ter ta vzrok odpraviti…

Želim vam, da se vam vse težave uredijo…

 

Tatjana, to je vse res. P.S. Sama nikoli ne pojem obroka, če sem slučajno jezna. Niti ne kuham, če se to kdaj zgodi.