19. junij 2014 10 receptov iz vašega vrta za lepo kožo in lase Avtor: Anja Jurko Kumare proti temnim kolobarjem: kumare so uspešne v boju proti otekan
Jun 06, 2014
Dajana in VinKos lepo, da sta se oglasila, Vesela sem vprašanja... Že kot otrok sem bila rada med gredicami. Zato sem tudi sama vedno razmišljala v tej smeri. Moj dedek je imel vrtnarijo sredi Ljubljane. Sadje in zelenjava je imela povsem drugačen okus, vonj kot ga lahko kupimo danes v trgovinah in oddelkih s sadjem in zelenjavo in tudi na trgu. Zato sem se odločila, da bom poizkusila dobiti stara semena in imeti delček vrta, kot ga je imel moj dedek. Biodinamika. O tem razmišljam že dolgo, poučujem se o tem tri leta in zdaj letos je prišel čas, ko to, tudi izvajam. Zelo sem navdušena. Moj vrt je moj učitelj. Narava nam da vedno več, kakor nam vzame. In tako bi morali delovati tudi ljudje med seboj. Učimo se iz narave. Spoštujmo jo. Nikoli ne špricam rastlin ali zemlje s pripravki iz trgovine in ne uporabljam umetnih gnojil ali strupov ki pobijajo živali, ker pobijejo tudi deževnike in mikroorganizme, ki so nujni za zdravje zemlje če ni mikroorganizmov v vrt pride plesen in bolezen. Zemlja je mrtva in takšna je tudi zelenjava, ki zraste navidez polna pesticidov v njej pa ni vitaminov in namesto, da bi pojedli vitamine, pojemo gnojivo, ki plesni in gnije v našem telesu in nam dela raka. (Grdo in laično povedano ampak tako je.) Jaz skrbim za moje rastline z čaji iz preslice, koprive, kamelice in žajblja. itd. Narava v naravo. Da bomo bolje razumeli o čem govorim pa pripenjam link in besedilo, ki opisuje kaj biodinamika je in HVALA društvu Ajda katero izdaja tako odlične knjige, ki mi dajejo neprecenljivo znanje in radost. _______________________________________________________ Biološko-dinamična metoda je najodličneši način pridelovanja zdrave hrane na svetu. Pridelovanja živil, ki nam dajejo zdravje in veselje do življenja ter obenem ohranjajo našo zemljo plodno, da bo ta lahko preživljala tudi naše vnuke, pa se moramo najprej naučiti. Za to potrebujemo nasvete in ustrezno strokovno literaturo. Poleg rednega vsakoletnega Setvenega koledarja (nanj se lahko tudi abonirate), ki je pomemben vodnik pri vsakem delu z živo naravo, izdajamo tudi strokovno literaturo. Setveni priročnik 2014 Vzemimo z biodinamiko zdravje v svoje roke! »Hrana ni najvišje, je pa tisto, na čemer se najvišje v življenju lahko razvije ali propade« (Bircher-Benner) Ni revije, ki ne bi posvečala zdravi hrani pomembnega mesta. Žal pa ob vrsti vabljivih fotografij in receptov v njih pravzaprav ni nasvetov, ki bi bili v pomoč pri odbiri hrane, ki si zasluži ime zdrava hrana. Prehranski strokovnjaki se v svojih obravnavah osredotočajo le na snovi in skoraj dosledno ignorirajo problematiko ostankov strupov iz pridelave in aditivov iz predelave. O tistem, kar mora hrana dajati, in kar od nje v resnici potrebujemo, o energijah vitalnosti in reproduktivnosti, ne govori nihče. Tega se ne da meriti, predstav o tem, kaj to je, naša znanost nima. In kaj o zdravi hrani pravijo biodinamiki? V naših očeh je zdrava hrana tista, ki vsebuje visokovredne in zrele substance, v katerih ni strupov iz pridelave ali predelave, substance pa so v obilju nosilec vitalnih energij. Naše izhodišče je, da so substance živila eno, energije zdravja pa so na te lahko vezane ali ne. In to nam pove naše telo. Naše izhodišče tudi pravi, da je zdrava hrana lahko le substanca rastlin ali živali, ki je prežeta z energijami zdravja in reproduktivnosti. če rastlina ali žival zboleva pomeni, da nima zdravja; zato tudi hrana ne more biti zdrava, ne glede na to, v katero skupino hranil sodi. Biodinamiki pridelujemo zdravo hrano. Kako to dosegamo? Tako, da skrbimo za zdravje rastlin, ter da z dodajanjem biodinamičnih preparatov dodatno krepimo zdravje zemlje in rastlin. Uporaba mineralnih gnojil in strupov je v naših očeh sramotna in popolnoma nepotrebna. Naša metoda tako ohranja ekološko ravnotežje, plodnost tal, zdravje rastlin, živali in človeka. Z njo ohranjamo potenciale preživetja, kar je za vse nas najsvetejša dolžnost. Dosežemo pa tudi, da nam hrana daje tisto, kar potrebujemo: zdravje, moč, veselje in pogum. Potrošnik, odvisen od trgovine ne ve, kako in s kakšnimi strupi je pridelana njegova hrana. Hrana brez ekološke blagovne znamke je postala najzanesljivejši vir bolezni. Za hrano prodajajo to, česar kmet, zaradi slabe kaljivosti, ne more več sejati; prodajajo tisto, kar je tako slabotno, da ni zmoglo oblikovati niti semena, prodajajo tisto, kar so morali kdo ve kolikokrat zdraviti in je po uporabi strupov obremenjeno še s temi. Da o tragiki aditivov, od katerih niti eden ne koristi človeku, naši prehranski strokovnjaki pa jih kar počez dovoljujejo, molčimo. Rudolf Steiner je pojav, ki smo mu priča, napovedal: »Moderno kmetijstvo vodi vse živo na pot degeneracije in utegne pripeljati do popolnega odmiranja živega.« In že leta 1924 je rekel tudi: »če hočemo, da se bo življenje na Zemlji tudi v fizičnem smislu sploh lahko nadaljevalo, nimamo pravzaprav nobene druge izbire kot biodinamiko« (Kmetijski tečaj, str. 10). Slaba šala je, če tega ne vzamemo zares. Naredimo vendar konec uničevanju in zastrupljanju. Vzemimo z biodinamiko skrb za zdravje v svoje roke. Imamo prekrasno zemljo. Spoštujmo in čuvajmo jo! Sprejmimo njeno ponujeno roko in na njej, ki je naša, pridelujmo sami svojo zdravo hrano. Zdravje za vse. Najbližje društvo Ajda vam pri prvih korakih k praktični biodinamiki lahko veliko pomaga. Založba Ajda pa pri poglabljanju novega, tako zelo potrebnega znanja. Vaša Meta Vrhunc link: http://www.ajda-vrzdenec.si/l2.asp?L1_ID=7&L2_ID=12&LANG=slo
uuuu Demeter poznam, moja dva tamala sta pila ječmenovo mleko od Demetra :)
Jun 06, 2014
0
Koliko časa že vrtnariš po teh načelih, s temi pripomočki? Pozdrav!
Jun 04, 2014
Jun 06, 2014
1
Denar, če se bo prikazal, bo vsekakor (prijetno=za prijet) presenetil . . .
Najbolj obiskano