Članek
Por ni tako nedolžen, kot bi si mislili
Objavljeno Dec 30, 2014



Por je ena najstarejših vrstnih rastlin, saj so jo poznali že stari Egipčani, Grki in Rimljani. Uporabljali so ga predvsem kot zdravilo!

Por je bližnji sorodnik česna in čebule, užiten pa je njegov podzemni in nadzemni del. Po okusu spominja na čebulo, čeprav je botanično bliže česnu. Poznamo 4 vrste pora: spomladanski, poletni, jesenski in zimski. Spomladanski in poletni imata daljše steblo (zraste do pol metra) ter svetlejše liste. Jesenski in zimski por je malo nižji, temnejši in bolj trpkega okusa.

Je odličen dodatek k juham, solatam, rižotam, pečenim jedem, dober je krompir s porom ... Vsebuje veliko beljakovin, vitaminov A, C, B1 in B6, mangana, železa, folne kisline ... Vsebuje veliko tiosulfinatov in sulfidov, ki delujejo kot naravni antibiotiki, znižujejo krvni pritisk in holesterol, krepijo imunski sistem in preprečujejo nastajanje rakavih celic.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...