Članek
Hren proti gripi in prehladu
Objavljeno Feb 12, 2015



Koren hrena je priljubljen dodatek k jedem, glede na zdravilne učinke pa ga premalo uporabljamo.

Hren je prav nenavadno živilo. Skoraj sezonsko, bi lahko rekli. V času praznikov (zlasti velikonočnih) se poraba močno poveča, ostale dneve pa se tako redko znajde na našem jedilniku, da bi lahko že skoraj pozabili nanj. Pa ne bi smeli, ker ima svež hren ogromno vitamina C, kalcija, kalija, magnezija in eteričnih olj. Še posebej dobrodošel je kot dodatek k masnim jedem, ker stimulira prebavo, predvsem izločanje želodčnih in črevesnih sokov.

Zdravilnost hrena je znana že stoletja. Ljudje so ga uporabljali predvsem pri preprečevanju gripe in prehlade, saj so verjeli, da ima njegova aroma zdravilne učinke. Sodobna znanost je temu pritrdila. Hrena namreč povzroča nastanek sluzi, kar pomirja kašelj in blaži simptome vnetij grla in sinusov.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...