Članek
Zakaj ne bi smeli piti kave, ko je zunaj 39 stopinj?
Objavljeno Aug 04, 2015



Včasih je bila temperatura 39 stopinj Celzija nepojmljivo visoka, danes pa je v času poletnih vročinskih valov že kar običajna. Le redki pa vedo, da je pitje kave v taki vročini močno obremenilo za telo

Pitje kave v skrajni poletni vročini ni dobra ideja. Vpliv kofeina na razgreto telo je namreč tudi do 10-krat močnejši, zato so tudi reakcije očitnejše. Raziskave so pokazale, da se učinki kave začno multiplicirati pri temperaturah nd 32 stopinj Celzija. Zato odvisnikom od kofeina priporočamo, da v vročih poletnih dneh pijejo kavo samo zjutraj.

1. Nespečnost
Poleti že tako in tako slabše in manj spimo, kot pozimi. Kadar nas zebe, se pokrijemo. Ko pa nam je vroče, se v telesu aktivirajo procesi ohlajanja. In če so poletne noči prevroče, se telo v resnici sploh ne umiri. Vse nočne temperature nad 22 stopinj Celzija so že problematične in zmanjšujejo kvaliteto spanca. Veliko ljudi je na lastni koži preizkusilo, da se v planinah poleti bolje spi. Če k temu dodamo še vpliv kofeina, ki nas dela budne, kombinacija z vročimi nočmi zelo obremeni telo.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...