Članek
Zakaj so pomembni prebavni encimi in kakšno vlogo ima pri tem trebušna slinavka
Objavljeno Jul 03, 2017



Dolgo je veljalo, da je hrana ključnega pomena za zdravje, vendar pa sta prebava in absorbcija hranljivih snovi v resnici pomembnejša. To pa je odvisno od prebavnih encimov.

Prebavni encimi so proteini, ki pospešujejo razgradnjo hrane, njihova naloga pa se začne že v ustih, ko žvečimo hrano in jo s tem pomagamo razgraditi. Številni drugi encimi se sprostijo skozi prebavni proces. Prebavni encimi razgrajujejo beljakovine, aminokisline in ogljikove hidrate vse tja do enostavnih sladkorjev (primer: saharoza vedno razpade na glukozo in fruktozo).

Ker pa večina prebavnih encimov nastane v trebušni slinavki, je to izredno pomemben organ v telesu brez katerega bi s polnim želodcem hrane dobesedno umrli od lakote. Samo če vam slinavka dobro deluje in imate dovolj encimov, lahko telo absorbira hranilne in zdravilne snovi. Če vam encimi ne delujejo dobro, ali vam jih primanjkuje, ob tem pa se brez razloga redite, imate povišan sladkor, povišan pritisk, ob tem pa ste neprestano lačni in utrujeni, potem morate hitro ukrepati. Razlogov za pomanjkanje encimov je lahko več, najpogostejši pa sta starost, pa tudi nezadostno delovanje trebušne slinavke.
... ...

Preberite več na Vemkajjem.si ...