Članek
Razmislek ob pandemiji virusa Korona
Objavljeno Mar 25, 2020

Spoštovani,

v teh dneh, ko smo zaradi epidemije COVID-2019 ostali v domovih, odmaknjeni od ljudi, s katerimi smo dnevno soustvarjali najrazličnejše vsebine in sooblikovali družbeni prostor ter dogajanje v njem, razmišljamo tudi o tem, kako povečati kakovost prehrane, odličnost bivanja in življenja, pristne medčloveške vrednote in odnose, varnost, družbeno blaginjo, prodorno gospodarstvo ter tako zagotoviti lepšo prihodnost vsakega od nas.

O tovrstnih vsebinah še kako razmišljamo na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma, kjer izobražujemo mlade na Srednji šoli za gostinstvo in turizem, Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji, Višji strokovni šoli ter Visoki šoli za upravljanje podeželja GRM Novo mesto, katere soustanovitelji smo. Če kdaj, potem je v tem obdobju potrebno prisluhniti izobraževalni instituciji, ki odgovarja na ključna in pereča vprašanja prihodnosti, in sicer: Kaj bomo jedli?, Kaj bomo pili?, V kakšnem okolju bomo živeli?, Kako bomo čim bolj kakovostno izkoristili svoj prosti čas? in nenazadnje, Kako bomo varni? Pa ne le v teoretičnem, pač pa tudi v praktičnem smislu, in sicer na bogatem poligonu praktičnih vsebin Medpodjetniškega izobraževalnega centra, Gostišča na trgu, Hiše kulinarike in turizma, Podeželsko izobraževalnega centra, Butične tržnice, Učilne okusov in naše druge učne infrastrukture.

Direktor Tone Hrovat in sodelavka Angelca Hrovat sta v imenu Grma Novo mesto – centra biotehnike in turizma ter Konzorcija biotehniških šol Slovenije pripravila zapisa (v prilogi), ki naj bi bila izhodišče za promocijo naših panog in naših poklicev, tudi s ciljem aktualnega vpisa v kmetijsko - živilske ter gostinsko – turistične šole. Napočil je čas, ko še kako potrebujemo strokovna, aplikativna, razvojna, raziskovalna in znanstvena znanja iz teh tematskih področij.

Spoštovani, želimo ustvariti gibanje za promocijo kmetijsko - živilskih in gostinsko – turističnih poklicev in strok ter s tem naših izobraževalnih programov in šol, ki so ključne za našo prihodnost, prihodnost naše družbe ter okolja, v katerem živimo. Vabljeni, da se pridružite našemu gibanju in pripomorete k promociji predstavljenih vsebin – za naš lepši in boljši jutri …

Bodite varni in zdravi,

#koronapandemija #covid #visokasolagrm #grmnovomesto #Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk