Članek
Okrogla mizo z naslovom „Zaščiteni proizvodi kot priložnost Slovenije“
Objavljeno Apr 28, 2015

Urad Vlade RS za komuniciranje in
Ministrstvo RS za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
vas v Tednu Evrope 2015 vabita na okroglo mizo z naslovom


„Zaščiteni proizvodi kot priložnost Slovenije“

v četrtek, 7. maja 2015, ob 11. uri
v atriju ZRC SAZU na Novem trgu 2 v Ljubljani.


Slovenija je po običajih in tradiciji zelo raznolika dežela, kar se odraža tudi v bogati gastronomski dediščini in pestrosti ponudbe lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil. Da bi pridelke in živila ohranili za prihodnje generacije in z njimi navduševali ljubitelje dobre hrane po vsej Evropski uniji, smo nekatere izmed njih zaščiti z nacionalnimi in evropskimi shemami kakovosti.

Kakšno je stanje na področju shem kakovosti v Sloveniji in Evropski uniji? Ali zaščita slovenskih živil in jedi zagotavlja večjo prepoznavnost in uveljavljenost proizvodov na trgih Evropske unije? Kako jih domači in tuji kupci prepoznajo? Kako naj se organizirajo slovenski proizvajalci zaščitenih živil in jedi? Kako bo prostotrgovinski sporazum (TTIP), če bo sprejet, vplival na pomen zaščitenih izdelkov?

Na zgornja vprašanja bodo poskušali odgovoriti gostje okrogle mize:

· mag. Tanja Strniša, državna sekretarka, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
· dr. Janez Bogataj, etnolog
· dr. Aleš Kuhar, agrarni ekonomist
· Andrej Gnezda, Umanotera, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj
· Janko Kodila, Društvo za promocijo in zaščito prekmurskih dobrot
· dr. Stanislav Renčelj, poznavalec gastronomije slovenskih regij

Dogodek bo povezovala Vida Petrovčič.
Vsebino pogovora in svoj pogled na zaščitene kmetijske pridelke in živila bo na poseben način »beležil« karikaturist Ciril Horjak – dr. Horowitz. Karikature bodo po končanem uradnem delu razprave tudi na ogled.

Da pa o hrani ne bomo samo govorili, se bo dogodka udeležila tudi skupina mladih kuharskih navdušencev iz Osnovne šole Simona Jenka v Kranju, ki sodeluje v projektu KUHNA PA TO. Za udeležence posveta bodo pripravili okusne prigrizke iz nekaterih slovenskih zaščitenih pridelkov.

Vljudno vabljeni!
PRIJAVA NA DOGODEK
Udeležba na dogodku je brezplačna, vendar je potrebna prijava na telefonski številki 040-234-197 ali na naslov matjaz_stefancic@t-2.net



#UradVladeRS #ZaščiteniProizvodi #GastronomskaDediščina #KakovostnaŽivila #ProstotrgovinskiSporazum #KuhnaPaTo #OkroglaMiza #visokasolagrm #grmnovomesto #Novomesto #aktualno #Trebnje #Črnomelj #DolenjskeToplice #Kočevje #Kostel #LoškiPotok #Metlika #Mirna #MirnaPeč #MokronogTrebelno #Osilnica #Ribnica #Semič #Sodražica #Straža #Šentjernej #Šentrupert #Škocjan #ŠmarješkeToplice #Žužemberk