Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Prijatelji (13)
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Geza Grabar
REVIJA O KONJIH
KMEČKI GLAS
Ziliute88edita Edita
Darja Zemljič KMEČKI GLAS
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Kaj naredimo iz skuhanega krompirja, ki nam je ostal
Zamrzovanje sliv
Sladice iz domačih sliv
Torte s sadjem
Slaščice iz prvih svežih jabolk in hrušk
Težave z zdravjem: zamaščena jetra
Sladice iz kakija
Ročno narejeni ravioli
Krušne dobrote brez kvasa
Ureditev groba
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
advent
( 1 )
afte
( 1 )
ajda
( 1 )
ajvar
( 1 )
Alkohol
( 1 )
anemija
( 1 )
astma
( 1 )
avokado
( 1 )
Beremo
( 1 )
bezeg
( 1 )
biftek
( 2 )
bleki
( 1 )
bobići
( 1 )
boranja
( 1 )
bovla
( 1 )
branje
( 5 )
buče
( 1 )
bučke
( 1 )
buhtlji
( 1 )
burek
( 1 )
čaji
( 1 )
čemaž
( 2 )
chutney
( 1 )
Cimet
( 1 )
čipke
( 1 )
cmoki
( 2 )
covid
( 1 )
covid19
( 3 )
črtica
( 1 )
demenca
( 3 )
Dr
( 1 )
džemi
( 1 )
februar
( 1 )
filmi
( 1 )
fokača
( 2 )
frtalja
( 1 )
gin
( 1 )
gluten
( 1 )
golaž
( 4 )
gripa
( 1 )
hobi
( 2 )
hobiji
( 1 )
HPV
( 1 )
hren
( 1 )
humus
( 1 )
imunost
( 1 )
Izleti
( 1 )
jabolka
( 2 )
jeglič
( 1 )
juhe
( 11 )
jurjevo
( 1 )
kap
( 1 )
kape
( 1 )
kaša
( 1 )
kaše
( 1 )
kečap
( 1 )
klopi
( 1 )
kolači
( 1 )
kolagen
( 1 )
koline
( 1 )
kosilo
( 1 )
kostanj
( 1 )
krača
( 1 )
kresnik
( 2 )
krofi
( 1 )
kroketi
( 1 )
kruh
( 1 )
lazanja
( 2 )
lignji
( 1 )
limone
( 1 )
Lokvica
( 1 )
lovor
( 1 )
mango
( 1 )
melanom
( 1 )
Metlika
( 1 )
moke
( 1 )
Muriša
( 2 )
njoki
( 1 )
noma
( 1 )
oamke
( 1 )
obara
( 1 )
ocena
( 1 )
ograje
( 1 )
omlete
( 1 )
paelja
( 1 )
pašjon
( 1 )
pasta
( 1 )
pasulj
( 1 )
peka
( 1 )
pesto
( 1 )
pik ose
( 1 )
pire
( 1 )
pite
( 1 )
pohod
( 1 )
polpete
( 2 )
pomlad
( 1 )
postrvi
( 1 )
potice
( 2 )
prelivi
( 1 )
primule
( 1 )
pust
( 2 )
putika
( 1 )
ramstek
( 1 )
ravioli
( 2 )
rebrca
( 1 )
recepti
( 1 )
regrat
( 1 )
repa
( 1 )
rez
( 1 )
rezanci
( 1 )
rezine
( 1 )
rižote
( 2 )
romani
( 1 )
romesco
( 1 )
rosti
( 1 )
rulada
( 2 )
rulade
( 1 )
shramba
( 1 )
shranki
( 6 )
sirij
( 1 )
sirup
( 1 )
Sivka
( 2 )
škarje
( 1 )
sladice
( 10 )
slamnik
( 1 )
slive
( 1 )
solata
( 1 )
solate
( 2 )
Solzice
( 1 )
sorbet
( 1 )
Sternen
( 1 )
stres
( 1 )
strije
( 1 )
sufle
( 1 )
tartini
( 1 )
tetanus
( 1 )
torta
( 1 )
torte
( 3 )
trata
( 1 )
udarci
( 1 )
v
( 1 )
varice
( 1 )
vitkost
( 1 )
voda
( 1 )
vrata
( 3 )
Vraže
( 1 )
Vrba
( 1 )
Vrt
( 5 )
zakuhe
( 1 )
žar
( 2 )
zaseka
( 1 )
zavitki
( 1 )
zdravje
( 1 )
zelje
( 1 )
žetev
( 1 )
žganci
( 1 )
zgodba
( 1 )
zgodbe
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
September 2022
PTSČPSN
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Ročno narejeni ravioli

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
23.09.2022 15:10 (pred 3 dnevi)

Iz olepotičenega testa, v katerega bomo odtisnili lističe rož ali zelišč, lahko naredimo preprosto široke rezance ali pa slastne raviole, polnjene s hruškovim nadevom. Kombinacij je veliko, pripravimo lahko razne vrste testa, testenin in nadevov. Vse polno idej boste našli v knjigi Saše Drobnič Škrjanec Ta domače testenine.

Hruškovi ravioli
Potrebujemo: 300 g olepotičenega testa; za nadev: 400 g zrelih hrušk, 80 g bele čokolade, 50 g masla, ščepec soli
Vsako hruško olupimo, očistimo pečk in jo narežemo na kocke. Na maslu jo prepražimo, da svetlo porjavi, solimo in odstavimo z ognja. Z vilicami večje koščke nekoliko pretlačimo in pustimo, da se počasi ohlajajo. Tik preden se popolnoma ohladijo, hruške osladimo z belo čokolado, ki jo lahko naribamo ali zelo na drobno nasekljamo. Naredimo raviole.

za zabelo: 150 g masla, 2 vejici žajblja, 1 čajno žličko sezama
Maslo, sezam in osmukane lističe žajblja prepražimo, da listi lepo zadišijo. V maslo stresemo raviole. Ponvico na rahlo stresemo, da

Prigrizki in slaščice iz grozdja

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
23.09.2022 14:58 (pred 3 dnevi)

Grozdne kroglice, z ovojem iz kremnega sira in posute s pistacijami, mandlji ali orehi so preproste za pripravo in obenem idealna začetna jed. Zanje uporabimo belo grozdje, ker je nežnejšega okusa kot črno in se lepo ujame z okusom sira in oreščkov. In potem sta tu še dve slaščici, ki vas bosta navdušili s svojo svežino.

Grozdni kolač

Sestavine: 250 g moke, 500 g belega grozdja, 3 srednje velika jajca, 150 g masla, 120 g sladkorja, 1 vrečka pecilnega praška, naribana lupinica ene biolimone, sladkor v prahu

Z grozda potrgamo jagode, jih temeljito operemo in osušimo. Lahko pustimo cele ali pa jih prerežemo na pol in odstranimo pečke. V skledi penasto umešamo jajca s sladkorjem in naribano limonino lupinico, dodamo ohlajeno stopljeno maslo. Dodamo še presejano moko s pecilnim praškom in mešamo, dokler ne dobimo gladke zmesi. Na koncu dodamo polovico grozdja.

Pekač premera 26 cm namastimo in potresemo z malo moke ali obložimo s papirjem za peko. Vanj vlijemo testo, površino poravnamo z lop

Težave z zdravjem: zamaščena jetra

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.09.2022 16:23 (pred 5 dnevi)

»Zdrava jetra so ključ do zdravega telesa, bolna pa lahko porušijo ravnovesje celotnega organizma,« pravi avtorica priročnika Razstrupimo in okrepimo jetra in žolč medicinska novinarka Nicole Schaenzler, ki je skupaj z zdravilko Ulrike Arlt (založba Mladinska knjiga) napisala ta zanimivi priročnik. V njem boste med drugim našli nasvete in navodila za uporabo zdravilnih rastlin, homeopatskih zdravil in soli za naravno krepitev jeter ter jetrno dieto, preprosto metodo, s katero učinkovito razstrupimo telo.

Dobra stran vsega je, da so jetra organ, ki se obnavlja, in da lahko sami veliko storimo za to. Za odpravljanje zamaščenosti jeter ni namreč nobenih zdravil, ki bi jih lahko predpisal zdravnik, toda če dobimo pri zdravniku diagnozo zamaščena jetra, lahko že po nekaj tednih dosežemo, da se ta skrčijo na normalno velikost. To lahko naredimo, priporoča avtorica Nicole Schaenzler, v petih korakih.

Pet korakov za zdrava jetra

ZNEBIMO SE MAŠČOBNIH BLAZINIC – To pa moramo narediti postopoma,

Krušne dobrote brez kvasa

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.09.2022 16:14 (pred 5 dnevi)

V kuharski knjigi pa boste našli tudi recepte, kako lahko porabimo star kruh. Iz njega lahko pripravimo zares marsikaj dobrega, kot je na primer malinov kolač.

Toast s sodo in vinskim kamnom
Sestavine: 360 g gladke bele moke, 50 g sladkorja, 1 žlica kisa, 1 zavitek vinskega kamna, ½ žličke sode, 240 g mleka (Mogoče ga boste potrebovali 260 g, odvisno od moke.), 2 žlici olja; za premaz: 1 žlica sladke smetane

Naredite toplo kopel iz sode in vinskega kamna ter pustite 5 minut.

Vse sestavine dajte v posodo in premešajte s kuhalnico. Po potrebi dodajte še mleko. Testo zgnetite in oblikujte štručko ter jo prestavite v pomaščen pekač. Pokrijte in pustite počivati vsaj pol ure. Boljše je, če jo boste pustili malo dlje.

Pečico vključite na 180 stopinj. Pekač prestavite v ogreto pečico in pecite od 35 do 40 minut.

To je najhitrejši toast in svetujem vam, da ga vedno popečete.

 

Žemljice iz testa za toast
Sestavine: testo za toast, ki mu odvzamemo polovico sladkorja (Glejte prejšnji recept.)

Slaščice iz prvih svežih jabolk in hrušk

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.09.2022 15:29 (Sep 16, 2022)

Zdaj na začetku jesenih se znova veselimo svežih jabolk in hrušk, slaščicam, pripravljenim z njimi, lahko dodamo sladoled ali pa že bolj jesenske dodatke, kot so orehi in med. Recept za jesensko pito je izbran iz knjižice Mine Lavtižar Minini cukri, v njej boste našli tudi recepte za krasne domače jesenske sladice.

Jesenska pita

Sestavine: za testo: 200 g polnozrnate moke, 180 g masla, 90 g kokosovega sladkorja, 1 jajce; za nadev: 2 srednje veliki jabolki, 2 hruški, sok polovice limone, 1 žlica medu, 50 g orehovih jedrc

Iz polnozrnate moke, masla, kokosovega sladkorja in jajca ugnetemo testo, ga zavijemo v folijo za ohranjanje svežine in pustimo, da počiva.

Jabolka in hruške olupimo ter narežemo na kocke, pokapamo z limonovim sokom in v kozici podušimo, da se rahlo razpustijo. Dodamo med in previdno premešamo. Testo razporedimo po pekaču za pito in ga obložimo s sadjem in orehi. Pečemo v pečici, segreti na 180 stopinj, od 45 do 50 minut.

 

Jabolka z jagodovim sladoledom in čokolado

S

Zgodba za kratek odmor

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.09.2022 15:20 (Sep 16, 2022)

Ko se tam nekje v zrelem poletju sence podaljšajo in kmalu zatem sonce izgublja svojo moč, prevzame ozračje rahla otožnost. Z naravo smo vpeti v neustavljivo kroženje letnih časov in dolgi jesenski večeri vedno znova prebujajo spomine. Včasih so sladko-grenki in nam privabijo na ustnice nasmešek. V zgodbi Minke M. Likar se ti spomini tkejo v prijazno tkanje – zdaj so prijazni, zdaj postanejo grenkejši, vsi skupaj pa ustvarijo razkošno tkanino nekega življenja.

V. K.

Malo starejša mladost

Kmečkim otrokom včasih ni bilo z rožicami postlano, sploh tistim iz odročnih krajev. Ni bilo obilja, razen kakšne lesene, doma izdelane igračke. Za fante leseni voziček, za deklice punčka iz cunj. Starejši so dobili nove čevlje, tudi hlače, ki jih je sešila priučena šivilja, mlajši so ponosili oblačila za njimi, malo zakrpana in ponošena, a da so le bila oprana! Deklice niso nosile hlač, ker so bile deklice.

»Deklina naj ima kiklo in dolge lase, da se ve, da je deklina!« Tako je bilo! In če je bila de

Kolagen

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
16.09.2022 15:06 (Sep 16, 2022)

Kolagen je glavna beljakovina našega telesa, saj predstavlja kar tretjino vseh telesnih beljakovin. Zasledimo ga v številnih kozmetičnih izdelkih in v obliki prehranskih dodatkov. Kdaj je uporaba kolagena smiselna in učinkovita? Ga je priporočljivo uživati tudi, če nas gubice na obrazu niti ne motijo?

Beseda kolagen izvira iz grške besede kolla, ki pomeni lepilo, in priponke -gen, ki označuje produkcijo. Najdemo ga v kosteh, mišicah, kitah, koži, je sestavni del vezivnih tkiv. To je v resnici snov, ki drži telo skupaj, pomeni osnovo za njegovo čvrstost in sestavo. Verige kolagena sestavljajo kolagenska vlakna, ki se med sabo prepletajo. Je gradnik in temeljna sestavina čvrste, prožne kože.

Kaj povzroča izgubo kolagena

Kolagen izločajo predvsem celice vezivnega tkiva, v telesu je prisoten v nehidrolizirani obliki. Telo ga lahko tvori samo, za njegovo sintezo pa so potrebne velike količine specifičnih aminokislin. Pri sintezi kolagena je nujno potreben tudi vitamin C. Po dvajsetem letu z

Svilnata paradižnikova juha

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.09.2022 15:49 (Sep 15, 2022)

Takole lahko uporabite verjetno še zadnje letošnje češnjeve paradižnike in tale žareča juhica bo lepo slovo od vročega poletja.

Zanjo potrebujemo tele sestavine: 550 g češnjevih paradižnikov, 150 g rdeče paprike, 1 manjšo čebulo, 35 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žličko sladkorja, 3/4 žličke soli, 350 ml zelenjavne jušne osnove, 100 ml sladke smetane, ščep suhega origana, 1/4 žličke česna v prahu; za okras: sveža bazilika in žlička sladke smetane na krožnik

Pečico segrejemo na 220 stopinj.

Češnjeve paradižnike speremo in razpolovimo, papriko očistimo semen in narežemo na večje kose, čebulo olupimo in narežemo na štiri dele. Vse razporedimo po pekaču, prelijemo z oljčnim oljem, posolimo in potresemo sladkor. Damo v ogreto pečico za 50 minut.

Pečeno zelenjavo zmeljemo v blenderju do gladkega. Če nimamo zmogljivega blenderja, uporabimo palični mešalnik.

V mešalniku zmleto zelenjavo vlijemo v kozico, prilijemo zelenjavno jušno osnovo, sladko smetano in začimbe: origano in česen v pra

Kaj naredimo iz skuhanega krompirja, ki nam je ostal

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.09.2022 15:39 (Sep 15, 2022)

Pogosto nam pri pripravljanju kosila ostane kaj skuhanega krompirja. Seveda ga je škoda zavreči, saj lahko iz njega pripravimo marsikaj slastnega. Vojvodinjin krompir (pommes duchesse) pripravimo hitro in preprosto. Majhni kosmiči krompirjevega pireja, obogateni s parmezanom, jajci, maslom in ščepcem muškatnega oreščka, so odlična priloga, narejena z malo sestavinami, preprosta in poceni. Krompirjevi kruhki z rožmarinom so zelo mehki in enostavni za pripravo, lahko jih ponudimo k narezkom ali namesto kruha.

Vojvodinjin krompir

Sestavine: 600 g  mokastega rumenega krompirja, 50 g parmezana, 60 g masla, 2 jajci,  ščepec muškatnega oreščka, sol

Krompir operemo, olupimo, narežemo na četrtine, skuhamo v osoljeni vodi in odcedimo. Pustimo, da se  nekaj  minut hladi. Pretlačimo ga skozi tlačilko, mu dodamo maslo. Ko se to raztopi, dodamo še rumenjaka, naribani parmezan, malo soli in muškatni orešček ter vse skupaj dobro premešamo, tako da dobimo enotno zmes.

Pekač prekrijemo s papirjem za pek

Zamrzovanje sliv

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.09.2022 15:26 (Sep 15, 2022)

Zamrzujejo se dobro, v okusu zrelih poletnih sliv bomo tako lahko uživali pozneje v letu. Če imamo v zamrzovalni omari ali skrinji veliko prostora, lahko z zamrzovanjem odložimo pripravo shrankov in slive vkuhavamo pozneje, ko bo vreme hladnejše in bo toplota iz štedilnika ali pečice prijetno ogrevala prostore. Sicer pa lahko zamrznjene slive uporabimo za razne kolače, kompote, smutije.

Zamrzovanje sliv je zelo preprosto. Operemo jih in osušimo. Potem jih razpolovimo in izkoščičimo. Narežemo jih na polovice, krhlje ali koščke, razporedimo v eni plasti po pekaču ali pladnju in zamrznemo. Pladenj postavimo v zamrzovalnik, dokler slive ne zamrznejo. Zamrznjene slive pospravimo v plastične vrečke, ki jih je mogoče znova zapreti. Shranke označimo in skrbno spravimo v zamrzovalnik.

Zamrznjene slive lahko hranimo v zamrzovalniku približno 6 do 10 mesecev.

 

Sladice iz domačih sliv

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
14.09.2022 17:14 (Sep 14, 2022)

Slive lahko uporabimo za pripravo raznih kolačev. Poleg klasičnega svetlega kolača, ki ga dopolnjuje sočnost sliv, lahko spečete tudi kakavov kolač s slivami. Kakav in slive so čudovita kombinacija. Priprave tega kolača se lahko lotite tudi takrat, kadar nimate veliko časa za peko. Mehak aromatični kolač je lahko pika na i dobrega obroka, lahko pa ga ponudimo tudi za zajtrk. Za odrasle pa še sladica v kozarčku, v rdečem vinu namočene slive s smetano.


Klasični slivov kolač

Sestavine: 500 g sliv, 200 g sladkorja, 3 jajca, 100 ml ekstra deviškega oljčnega olja, 300 g moke, 100 ml mandljevega mleka, 1 vrečka pecilnega praška, rjavi sladkor za posip
Slive dobro operemo, nato pa osušenim odstranimo koščico in jih narežemo na manjše koščke. Dodamo jajca in sladkor, stepamo, dokler ne nastane rahla zmes. Dodamo olje in mandljevo mleko, nato še moko s pecilnim praškom. Zmes vlijemo v pekač, obložen s papirjem za peko. Koščke sliv v korgih razporedimo po testu. Po vrhu potresemo malo rjavega slad

Kako porabimo zelenjavo s poznopoletnega vrta

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
14.09.2022 16:54 (Sep 14, 2022)

Vrt nam ponuja toliko vsega: v tem času lahko iz gomoljnic in korenovk pripravimo marsikaj dobrega, tudi sladice. Odlične sezonske recepte iz teh vrtnin boste našli v knjigi Barbare Remec Slastno iz korenin.

Pita s pesno-malinovo kremo

Sestavine: za masleno testo: 155 g zmehčanega masla, 60 g sladkorja v prahu, 1 žlička nastrgane lupinice, biopomaranče, 1 veliko jajce, 225 g pšenične bele moke, ščep soli; za pesno-malinovo kremo: 1 ½ lončka (lonček meri 250 ml) sladke smetane, ½ lončka sladkorja, ¼ lončka koruznega škroba, 4 rumenjaki, 1 kuhana pesa, ⅔ lončka svežih malin

Priprava testa: V električnem mešalniku z nastavkom za testo stepemo maslo, sladkor v prahu in pomarančno lupinico v masleno kremo. Stepamo približno 3 minute, nato dodamo jajce in sol, po delih pa še presejano moko. Mešamo le toliko, da testo odstopi od stene posode. Testo zavijemo v prosojno folijo in shranimo v hladilnik za najmanj 2 uri.

Testo razvaljamo in z njim obložimo izbrani pekač za pite, dno in robove. Odv

Nespečnost

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
14.09.2022 16:50 (Sep 14, 2022)

Najpomembnejše je poiskati vzrok nespečnosti, bistvo zdravljenja je zagotovitev ustrezne kakovosti in normalnega ritma spanja.

Odrasla oseba potrebuje od 7 do 9 ur spanja na dan za normalno delovanje. O pravi nespečnosti lahko govorimo, ko se pojavljajo težave najmanj mesec dni vsaj trikrat na teden. Pogosta prebujanja, težave pri uspavanju, zgodnje jutranje zbujanje vodijo v utrujenost podnevi in dnevno zaspanost. Hujša nespečnost se lahko kaže z glavobolom, utrujenostjo, bolečinami v mišicah, razdražljivostjo, motnjami koncentracije pa tudi s težavami pri dihanju. Za nespečnostjo pogosteje trpijo ženske in starostniki, kot najpogostejša motnja spanja naj bi na leto prizadela od 10 do 30 odstotkov odraslih.

Vzroki nespečnosti so številni

Nespečnost lahko povzročajo različne telesne in duševne bolezni, nezdrave spalne navade, nekatere učinkovine in biološki dejavniki. Nekatere bolezni same povzročajo nespečnost, spet druge pa povzročijo nelagodje, ki lahko moti spanje. Nespečnost povzr

Slani ali sladki štruklji iz pečice

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.09.2022 15:39 (Sep 12, 2022)

Štruklji po mariborsko

Sestavine: vlečeno testo; za nadev: 300 g skute, 60 g margarine, 200 g jabolk, 8 dl mleka, 2 dl kisle smetane, 4 jajca, sol, poper

Skuto pretlačimo, vmešamo margarino, dodamo rumenjaka in kislo smetano. Iz dveh beljakov stepemo sneg, dodamo skuto in stepena beljaka. Nadev začinimo in rahlo premešamo.

Razvlečeno testo premažemo z nadevom do dveh tretjin. Testo zvijemo v štrukelj. V pekač nalijemo mleko, dodamo 2 jajci in zvit štrukelj, mleko tudi posolimo in popopramo. Mleka mora biti v pekaču toliko, da so štruklji pokriti. Štruklje počasi pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj, 40 minut.

Nadevu za štruklje lahko dodamo sladkor (brez popra) in jih ponudimo kot sladico.

Zapečeni štruklji z bučkami

Sestavine: vlečeno testo; za nadev: 400 g bučk, 40 g maščobe, 60 g čebule, 2 stroka česna, 2 jajci, 50 g parmezana, 2 dl kisle smetane, sol, poper

Bučke olupimo, narežemo na tanke lističe, čebulo in česen drobno sesekljamo in vse skupaj nekoliko prepražimo na segreti

Z vrta v zamrzovalnik

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.09.2022 15:31 (Sep 12, 2022)

Dobro se na primer zamrzujejo jajčevci. Izberemo sveže, nepoškodovane, podolgovate (ne okrogle) plodove. Operemo jih, olupimo in jim odstranimo semenje ter narežemo, kot če bi jih uporabili takoj – na 1 cm debele rezine, rezance ali kocke. Blanširamo jih 2 minuti v vodi, ki smo ji dodali kis ali limonov sok. Nato jih ohladimo pod tekočo mrzlo vodo. Zamrzujemo lahko tudi neblanširane. V zamrzovalni omari jih hranimo od 6 do 8 mesecev. Za vse jedi pripravljamo zamrznjene. Med rezine, ki smo jih namenili za paniranje, pred embaliranjem vložimo liste celofana, da se pri zamrzovanju ne sprimejo.

Bučke se ne zamrzujejo posebno dobro, saj izgubijo narezane na kocke ali kolesca svoj prijetni okus. Zelo uporabne pa so, če jih naribamo na srednje velike luknjice strgalnika, porazdelimo v vrečke in zamrznemo. Hranimo jih od 6 do 8 mesecev. Uporabili jih bomo lahko za bučne polpete, gostitev zelenjavnih juh ali pripravo pite s skuto, feto in bučkami.

Zelo dobro se zamrzuje paprika. Uporabimo močno

Iz grške kuhinje: pita s feto

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.09.2022 15:08 (Sep 12, 2022)

Če obožujete gužvare in burek in podobne slane pite, je tale prava za vas! Vse skupaj je narejeno v manj kot 5 minutah in spečeno v 40 minutah.

Sestavine: 225 g pšenične bele moke, 1 kavna žlička soli, 2 jajci (1 in 1), 330 ml polnomastnega mleka, 60 ml vode, 280 g sira feta, 35 g masla, 2 žlički ekstra deviškega, oljčnega olja; za namastitev pekača: košček masla in žlica oljčnega olja

Ker je masa za pito tako hitro pripravljena, najprej vključimo pečico na 200 stopinj. Nato s koščkom masla namastimo okrogel pekač (od 28 do 30 cm) in dodamo še žlico oljčnega olja. Ko se pečica segreje, damo vanjo pekač za 3 minute. Pazimo, da pekača ne pustimo predolgo v pečici!

Medtem v srednje veliko skledo presejemo moko in dodamo sol. Mleko odmerimo v drugo posodico in v njem razžvrkljamo eno jajce, nato prilijemo k moki. Premešamo z metlico, da ni vidnih grudic.

Iz pečice vzamemo vroč pekač in vanj vlijemo dve tretjini mase. Po vrhu enakomerno nadrobimo feto.

V preostalo testo dodamo drugo jajce i

Dunajska kuhinja: klasika s kancem sodobnosti

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.09.2022 15:04 (Sep 12, 2022)

Kateri koli recept boste preskusili iz odlične kuharske knjige Dunajčanke Susanne Zimmel z naslovom Dunajska kuhinja – klasika in sodobni recepti, vam ne bo žal. Pa naj bo to klasični recept za goveje rulade, za pripravo katerih imajo dunajske gospodinje čisto natanko določena pravila, ali pa zeljne krpice s poletnim zeljem, pripravljene nekoliko sodobneje, vendar, pravi avtorica, teknejo tako, kot morajo tekniti: so nekoliko sladke, malce kiselkaste, rahlo pekoče in mastne.

NOVODOBNE ZELJNE KRPICE NA NAČIN GOSPE ZII

Sestavine: 50 g olupljenih lešnikov, 2–3 stebla peteršilja, 1 zelo majhna ali pol večje glavice mladega zelja z nežnimi lističi, 250 g svežih krpic ali 200 g posušenih, sol, 1 drobna čebula, arašidovo olje ali kuhano maslo za praženje, 1 za palec debel kos ingverja, 2 stroka česna, 1 žlica blagega jabolčnega kisa, 1 žlica javorovega sirupa, grobo mleti črni poper, sveže nastrgan parmezan, najbolj kakovostno lešnikovo olje za postrežbo

PREDPRIPRAVA. Lešnike grobo nasekljamo

Kako zmanjšamo stres po dopustu

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
07.09.2022 16:20 (Sep 07, 2022)

Stres je naraven odziv telesa na dogodke, ki nas ogrožajo ali spravijo iz ustaljenih tirnic. Ko zaznamo nevarnost (lahko je realna ali namišljena), se naše telo samodejno odzove in nas želi pripraviti na soočenje z določeno nevarnostjo. Namen stresnega odziva je, da nas zavaruje pred nevarnostmi.

V normalnih okoliščinah stres omogoča, da smo osredotočeni, motivirani, pozorni. V nevarnosti pa omogoča, da se hitro odzovemo na dražljaj ali se branimo. Stresni odziv tudi pomaga pri uspešnem soočanju z dnevnimi obveznostmi. Po določenem času pa se lahko zgodi, da stres ne pomaga več, temveč postane grožnja našemu zdravju, počutju, produktivnosti, odnosom z drugimi in nasploh poslabša kakovost življenja.

Tudi dopust je lahko stresen

Dopust je čas, ko se končno lahko sprostimo, se prepustimo trenutku in preprosto uživamo. Strokovnjaki priporočajo tri tedne nepretrganega dopusta, najmanj pa vsaj 14 dni hkrati. Možgani takrat sproščajo več serotonina in dopamina, hormonov sreče.  Kljub temu pa

Žolčni kamni in druge težave z žolčem

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
07.09.2022 16:15 (Sep 07, 2022)

Žolčnik in jetra povezuje skupni žolčevod, ki je kot nekakšna cevka med njima in tankim črevesom. Po mastnem obroku se žolčnik krči in začne izločati žolč, ki lajša prebavo maščob v nadaljnjem poteku prebave po črevesju.

Težave z žolčnikom se pokažejo, če se pojavi ovira v iztoku žolča po žolčevodu, ki jo najpogosteje povzročata žolčni kamen ali vnetje žolčnika. Žolčnik je na srečo tak organ, da je življenje brez njega mogoče, in jetra izločajo dovolj žolča za normalno prebavo. Če je žolčnik z operacijo odstranjen, izteka žolč iz jeter naravnost v tanko črevo.

Žolčni kamni

Žolčne kamne naj bi imela kar do petina odraslih. So ena najpogostejših bolezenskih nadlog. To so skupki kristalov v žolčniku (holecistolitiaza) ali žolčevodih (holedoholitiaza). Kamni so različnih velikosti, merijo lahko tudi do nekaj centimetrov. Pogostejši so s starostjo, pomembna je tudi dednost. Lahko se pojavijo tudi pri otrocih in nosečnicah. Debeli ljudje imajo žolčne kamne kar trikrat pogosteje kot tisti z n

Krasna pomaka ali namaz: humus s peso

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
06.09.2022 16:14 (Sep 06, 2022)

Potrebujemo (za večjo skledico): 4–5 surovih pes, 1 žlico oljčnega olja na peso, sol in poper, 450 g kuhane čičerike, sok 1 limone, 2 stroka česna (ali česen v prahu), 2 žlici mandljevega masla, 60 ml oljčnega olja, sol in poper; za posip: sezamovo seme

Peso očistimo, vendar je ne olupimo. Vsak gomolj damo na kos aluminijeve folije, ga naoljimo z žlico oljčnega olja, posolimo, popopramo in zavijemo vanjo. Razvrstimo jih po plitvem pekaču in pečemo približno eno uro v pečici, ogreti na 200 stopinj. Pečeno peso vzamemo iz pečice in počakamo pol ure, da se nekoliko ohladi. Nato ga odvijemo iz aluminijeve folije, olupimo in narežemo na manjše kose.

V blenderju na hitro zmeljemo narezano peso z mandljevim maslom in limoninim sokom, nato dodamo kuhano čičeriko, sesekljan česen in še približno 60 ml oljčnega olja. Zmeljemo do gladkega. Po okusu posolimo in popopramo. Po vrhu potresemo še pražena sezamova semena. Humus ponudimo kot namaz ali pomako.

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj