Vlasta Kunej KMEČKI GLAS

Prijatelji (13)
Kristijan Hrastar KMEČKI GLAS
KMEČKI GLAS Franc Fortuna
Dragica Heric KMEČKI GLAS
Ziliute88edita Edita
REVIJA O KONJIH
KMEČKI GLAS
Plavec Joz
Marinka Marinčič KMEČKI GLAS
Spremljevalci (4)
Katja Rebolj
Marja Mavse
NAJBOLJ OBISKANO
Najbolj obiskane objave v zadnjem tednu. Osveži se vsako nedeljo.

Torte s sadjem
Sladice iz kakija
Ureditev skalnjaka
Slana ocvirkovka
Ledene sladice
Prava grška musaka
Hibiskus ali oslez
Fižolova torta
Skalnjak na vrtu
Kratka zgodba za prosti čas
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
advent
( 1 )
afte
( 1 )
ajda
( 1 )
ajvar
( 1 )
Alkohol
( 1 )
anemija
( 1 )
astma
( 1 )
avokado
( 1 )
Beremo
( 1 )
bezeg
( 1 )
biftek
( 2 )
bleki
( 1 )
bobići
( 1 )
boranja
( 1 )
bovla
( 1 )
branje
( 5 )
buče
( 1 )
bučke
( 1 )
buhtlji
( 1 )
burek
( 1 )
čaji
( 1 )
čemaž
( 2 )
chutney
( 1 )
Cimet
( 1 )
čipke
( 1 )
cmoki
( 2 )
covid
( 1 )
covid19
( 3 )
črtica
( 1 )
demenca
( 3 )
Dr
( 1 )
džemi
( 1 )
februar
( 1 )
filmi
( 1 )
fokača
( 1 )
frtalja
( 1 )
gin
( 1 )
gluten
( 1 )
golaž
( 4 )
gripa
( 1 )
hobi
( 2 )
hobiji
( 1 )
HPV
( 1 )
hren
( 1 )
imunost
( 1 )
Izleti
( 1 )
jabolka
( 2 )
jeglič
( 1 )
juhe
( 11 )
jurjevo
( 1 )
kap
( 1 )
kape
( 1 )
kaša
( 1 )
kaše
( 1 )
kečap
( 1 )
kolači
( 1 )
koline
( 1 )
kosilo
( 1 )
kostanj
( 1 )
krača
( 1 )
kresnik
( 2 )
krofi
( 1 )
kroketi
( 1 )
kruh
( 1 )
lazanja
( 2 )
lignji
( 1 )
limone
( 1 )
Lokvica
( 1 )
lovor
( 1 )
mango
( 1 )
Metlika
( 1 )
moke
( 1 )
Muriša
( 1 )
njoki
( 1 )
noma
( 1 )
oamke
( 1 )
obara
( 1 )
ocena
( 1 )
ograje
( 1 )
omlete
( 1 )
pašjon
( 1 )
pasta
( 1 )
pasulj
( 1 )
peka
( 1 )
pesto
( 1 )
pire
( 1 )
pite
( 1 )
pohod
( 1 )
polpete
( 2 )
pomlad
( 1 )
postrvi
( 1 )
potice
( 2 )
prelivi
( 1 )
primule
( 1 )
pust
( 2 )
putika
( 1 )
ravioli
( 2 )
rebrca
( 1 )
recepti
( 1 )
regrat
( 1 )
repa
( 1 )
rez
( 1 )
rezanci
( 1 )
rezine
( 1 )
rižote
( 2 )
romani
( 1 )
romesco
( 1 )
rosti
( 1 )
rulada
( 2 )
rulade
( 1 )
shramba
( 1 )
shranki
( 5 )
sirup
( 1 )
Sivka
( 2 )
škarje
( 1 )
sladice
( 10 )
slamnik
( 1 )
slive
( 1 )
solata
( 1 )
solate
( 2 )
Solzice
( 1 )
sorbet
( 1 )
Sternen
( 1 )
strije
( 1 )
sufle
( 1 )
tetanus
( 1 )
torta
( 1 )
torte
( 3 )
trata
( 1 )
udarci
( 1 )
v
( 1 )
vitkost
( 1 )
voda
( 1 )
vrata
( 3 )
Vraže
( 1 )
Vrba
( 1 )
Vrt
( 5 )
zakuhe
( 1 )
žar
( 2 )
zaseka
( 1 )
zavitki
( 1 )
zdravje
( 1 )
zelje
( 1 )
žetev
( 1 )
žganci
( 1 )
zgodba
( 1 )
zgodbe
( 3 )
IŠČI PO ARHIVU
Maj 2022
PTSČPSN
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Pehtranovi trgančki

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
18.05.2022 16:05 (pred 23 urami)

Takole gre: kvašeno testo narežemo na pravokotnike, da gredo lepo v pekač v pekač, jih premažemo s pehtranovo-skutnim nadevom in dala v pečico. Med peko lepo zacvetijo! Pečeni se lahkotno trgajo drug od drugega, od tod ime za sladico – trgančki.

Potrebujemo: za kvasec: 100 ml mleka, 21 g svežega kvasa, 1 žličko sladkorja; za testo: 500 g pšenične bele moke, 200 ml mleka, 25 g stopljenega masla, 2 rumenjaka, 25 g sladkorja v prahu, žličko soli; za premaz testa pred nadevom: 25 g stopljenega masla; za nadev: 250 g pretlačene skute, 50 g sladkorja v prahu , 15 g svežega pehtrana; za premaz pred peko: 3 žlice sladke smetane; za premaz pekača: košček masla

Najprej pripravimo kvasec: Mleko segrejemo do mlačnega, vanj nadrobimo sveži kvas, dodamo žličko sladkorja ter premešamo. Počakamo 10 minut, da kvas oživi.

V posodo kuhinjskega robota vlijemo mleko, narasli kvasec, stopljeno maslo, rumenjaka ter suhe sestavine: sol in sladkor v prahu. Z nastavkom za mešanje premešamo vse sestavine, nato p

Kratka zgodba za prosti čas

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
13.05.2022 16:39 (pred 6 dnevi)

Človek, ki je povezan z zemljo, najbolje čuti ta njen utrip. Pripoved se začenja s prizorom, v katerem Jožica sadi sadike zelja na vrtu, in te jo vedno spominjajo na to, kako jih je z veliko ljubeznijo iz semena vzgajala in sadila že njena mama … Tako se v zgodbi nenehno prepletajo življenje in minevanje, začetek in konec, sedanjost in spomini. Ob branju bodite pozorni na to, kako lepo je izpeljana dinamika menjavanja vseh teh dvojic.

V. K.

 

Zelje

Nestalno aprilsko vreme se je z vetrovnimi dnevi končalo in začeli so se prvomajski dnevi z močnejšim soncem, cvetočo naravo. Košate »bele neveste«, ki so zaljšale pokrajino s svojo lepoto, so dan za dnem izginjale v bujno rastoče zelene krošnje. Trajnice so razkošno dehtele. Postajalo je vse topleje. In gospodinje so ena drugo že spraševale, koliko ima katera že posajeno po vrtovih.

Od zime se marsikdo naveliča stalnega dela v hiši in prvi spomladanski žarki pritegnejo na vrtove in gredice. Kako prijetno je rahljati z motiko komaj posušeno

Skodelica manga na dan

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.05.2022 14:57 (May 12, 2022)

Če ga še niste pokusili, se le opogumite: nagrajeni boste s čudovitim okusom. Poleg tega je mango zelo zdrav sadež, vsebuje veliko antioksidantov, vitaminov A, B-kompleksa, C in E ter beta karotena, pa to še ni vse. V njem je tudi veliko magnezija in kalija, kalcija, železa, aminokislin, če omenimo le to, česar vsebuje največ. Ker vsebuje veliko vlaknin in hranil, je tudi odličen za izgubo kilogramov, seveda pa ga zaradi vsebnosti sladkorja smemo uživati le v zmernih količinah.

Zaradi številnih vitaminov in mineralov redno uživanje koristi lasem in polepša kožo, poleg tega pa naravno uravnava povišan krvni tlak in s tem je dolgoročno pomemben tudi za preprečevanje različnih srčnih bolezni. Ker vsebuje veliko vlaknin, pektin in vitamin C, redno uživanje znižuje raven škodljivega holesterola. Zaradi visoke vsebnosti vlaknin in encimov je mango tudi sadež za dobro prebavo, v tradicionalnem zdravilstvu pa so ga uporabljali tudi za pomiritev razdraženega želodca.

Kdaj je mango pravi za uživ

Sorbet s smrekovimi vrščki

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.05.2022 14:54 (May 12, 2022)

Sestavine: 500 ml smrekovih vršičkov, 1 l vode, 80 ml medu, 3 žlice limonovega soka, 2 beljaka

Vodo s smrekovimi vršički zavremo, pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo, in s cedilom odstranimo smrekove vršičke. Primešamo med in limonov sok. Sirup mešamo toliko časa, da se med stopi. Nato ga prelijemo v zamrzovalno posodo in ga za dve uri postavimo v zamrzovalnik. Zamrznjeno zmes nato stresemo v večjo skledo ter z metlico stepamo, da zdrobimo večje kristale.

Iz beljakov stepemo trd sneg ter ga počasi in previdno zamešamo v zmrzlino. Zmes znova prelijemo v zamrzovalno posodo in jo damo nazaj v zamrzovalnik, da se zmrzlina popolnoma strdi.

Pol ure pred serviranjem postavimo zamrzovalno posodo v hladilnik. Iz zmrzline oblikujemo kroglice in jih ponudimo v kozarcih ali skodelicah.

 

Akacijevi cvetovi z medom

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
11.05.2022 16:55 (May 11, 2022)

Sestavine (za 4–5 oseb): 20 akacijevih cvetov v grozdih, 1 skodelica (150 g) moke, 1½ skodelice ledeno hladne gazirane vode (po potrebi), ščepec soli, arašidovo olje za cvrenje; in še: morska sol (slana različica), akacijev med, mleti sladkor (sladka različica)

Sveže nabrane akcijeve cvetov v grozdih pregledamo, ali se morda v njih ne skriva kakšna žuželka. V skledi zmešamo moko in sol. Počasi dodajamo gazirano vodo in mešamo z metlico, tako da postane masa gladka, brez grudic.

V široko ponev nalijemo nekaj več kot centimeter arašidovega olja in ga segrejemo na 175 stopinj. Vsak akacijev cvetni grozd primemo za steblo in ga pomočimo v testo. Potem ga rahlo otresemo, da se odvečno testo odcedi z njega.

V ponev ne smemo dati preveč grozdnih cvetov naenkrat, imeti morajo dovolj prostora. Vsak cvetni grozd rahlo zlato rumeno ocvremo na eni in potem še na drugi strani. Ko je na eni strani pečen, ga z žlico obrnemo. Ocvrte cvetove vzamemo iz olja in jih položimo na krožnik, prekrit s papirna

Skutni ravioli s kozicami in pehtranom

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
11.05.2022 16:39 (May 11, 2022)

»Domača jajčka ali pa tista od prijazne sosedove grahaste kokoši, sveže mleta moka iz bližnjega mlina, nekaj žlic naše bistre vode. Sprehod po zeliščnem vrtu za hišo in navdih letnega časa. Zares je dragoceno in neprecenljivo, da lahko v naši mali deželi najdemo izvrstne sestavine na svojem vrtu, sosednji kmetiji ali bližnji tržnici. Zato je vredno poskusiti narediti domače testenine,« pravi Saša Drobnič Škrjanec v svoji odlični kuharski knjigi Ta domače testenine. V njej vas bo po korakih vpeljala v umetnost izdelovanja raznih vrst testa pa tudi testenin, kot so rezanci, špecli, metuljčki, svedrci, ravioli, mošnjički in še kaj tega bi se našlo.

Za skutne raviole potrebujemo: 300 g žafranikinega testa; za nadev: 200 g sirarske skute, 100 g parmezana, 80 ml sladke smetane, 1 žlička naribanega muškatnega oreščka, sol, poper

Vse sestavine za nadev dobro premešamo. Žafranikino testo razvaljamo na 2 mm debeline in izrežemo kvadrate velikosti 8 krat 8 cm. Na vsak kvadrat nanesemo malo nadeva

Mesne polpete z ajdovo kašo

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
06.05.2022 14:11 (May 06, 2022)

Potrebujemo: 500 g mletega mešanega mesa, 85 g ajdove kaše, 1 čebulo , 2 korenčka (ali 1 večjega), 2 jajci, 1 žličko suhe začimbne mešanice (lahko je domača ali pa začinka, provansalska, italijanska), sol in poper (po okusu), 1/2 žličke česna v prahu, 1 žličko sladke paprike v prahu (lahko je dimljena); in še: vodo za kuhanje ajdove kaše, olje za preženje čebule in peko polpet

Najprej skuhamo ajdovo kašo v osoljenem kropu. Na merico ajde damo dve merici vode.

Čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Korenček ostrgamo in naribamo. Oboje prepražimo na malo olja. Pražimo pri nizki temperaturi 10 do 15 minut, da čebula postekleni in se korenček zmehča.

V večjo skledo damo mleto meso, skuhano ajdovo kašo, prepraženo čebulo in korenček, jajci in vse začimbe ter peteršilj. Maso pustimo vsaj dve uri, da se okusi povežejo.

Nato oblikujemo polpete: če so vam všeč manjše, natehtajte – vsaka polpeta naj tehta 50 g. Oblikujemo jih med dlanmi.

Pečemo jih v ponvi na malce olja, po nekaj minut na vsaki

Lovor je zdravilo in začimba

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
05.05.2022 15:36 (May 05, 2022)

To je ena redkih začimb, ki je posušena bolj aromatična kot sveža. Lovorovi listi se danes uporabljajo kot začimba za mesne in ribje marinade, pasulj, krompirjevo juho, kislo zelje, joto, golaž, obare in divjačino. Podajo se k zelenjavni in fižolovi juhi ter enolončnicam; nepogrešljivi pa so tudi pri vlaganju gob in kumaric. Z lovorovimi listi lahko začinimo tudi ovčetino, saj dobro prekrijejo njen svojevrstni vonj.

Lovor pa je znan tudi po svojih zdravilnih učinkih. V aromaterapiji je namreč eterično olje lovorja cenjeno zaradi širokega spektra delovanja, saj pomaga ublažiti simptome kronične utrujenosti, raztresenosti in preobremenjenosti.

Lovor si vsekakor zasluži pomembno mesto v naši domači zeliščni lekarni, saj lovorovi listi delujejo protivnetno in antiseptično ter so še posebej koristni v zimskem času, ko imamo običajno pogosteje težave s kašljem. Poleg čreslovin, lavrina in miristicina lovorovi listi vsebujejo tudi do 3 % eteričnega olja, ki ga sestavlja predvsem cineol (do 70

Puhasti oblački

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
04.05.2022 16:06 (May 04, 2022)

Potem se vedno izkaže, da nihče ne pogreša nobenega dodatka, ker so tako puhasti in slastni, da zginejo prej, preden se komu ljubi iti do hladilnika po nutello ali marmelado.

Za kvasec potrebujemo: 60 ml mlačnega mleka, 21 g svežega kvasa, 1 žličko sladkorja, in še 200 ml mlačnega mleka, 1 jajce, 1 rumenjak, 60 g zmehčanega masla, 50 g sladkorja (sladkosnedi ga lahko dodajo več), 1 žličko soli, 450 g bele pšenične moke, 2 brizga vaniljeve paste; za premaz: nekaj žlic sladke smetane; za posip pred peko in po njej: 20 g sladkorja v prahu, 20 g mleka v prahu

V majhni posodi raztopimo kvas v mlačnem mleku z žličko sladkorja. Pustimo stati približno pet minut, da kvas naraste.

V posodo kuhinjskega robota damo mleko, jajce, rumenjak, na kockice narezano zmehčano maslo, sladkor, vaniljevo pasto in sol. Dobro premešamo z nastavkom za mešanje pri nizki hitrosti. Nato prilijemo kvasec. Po delih dodamo še presejano moko in dobro premešamo. Takoj, ko so sestavine zmešane, zamenjamo nastavek za meš

Škodljivi vplivi sladkorja na naše telo

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
04.05.2022 10:33 (May 04, 2022)

Namizni beli sladkor ali saharoza je sestavljen iz molekule fruktoze in glukoze. Glukozo porabljajo in presnavljajo vsi telesni organi (mišice, možgani, dihala itn.), fruktoza pa daje sladkorju sladek okus, za telo pa nima posebne funkcije, daje mu le energijo. Lahko jo prebavijo le jetra, zato jih s prevelikim zaužitjem fruktoze močno obremenimo. Telo takrat nima druge izbire, kot da odvečno fruktozo spremeni v jetrno maščobo, kar vodi do zamaščenosti jeter.

In ko so jetra tako zamaščena, da to vpliva na njihovo delovanje, se pojavi rezistenca na inzulin, ki vodi v srčno-žilne bolezni, sladkorno bolezen in druge kronične presnovne bolezni.

Za debelost je kriv sladkor, ne maščobe

Dr. Robert H. Lustig, ameriški endokrinolog in specialist za otroško debelost, pravi, da sladkor ni le škodljiv, je toksičen. Pri tem je pomembna količina, pogostost in časovno obdobje rednega uživanja sladkorja. Fruktoza je postala sestavni del večine industrijsko predelane hrane, kar predstavlja veliko teža

Zgodba o veliki otroški želji

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 15:27 (Apr 21, 2022)

Avtorica Minka M. Likar nas v svoji zgodbi popelje v neko daljno praznovanje na vasi, ko so bile nekatere stvari nedosegljivo razkošje v otroških očeh. Prav okoli tega se razvije vsa zgodba, ob kateri se zavemo, kako velike spremembe je prinesel čas od takrat, ko je sta dve pomaranči na butarici pomenili celo bogastvo. Pa vendar sta – tako mamljivi – prebudili tudi zavist in željo v otroških dušah, ki je neustavljivo planila na dan. Lepa zgodba o času, ko ljudem ni bilo lahko.

V. K.

Špan in njegova butara

Po nenapisanem kmečkem zakonu je prvi sin prevzemnik grunta. Nekako pa je treba poskrbeti za ostale odrasle sinove, ki se niso priženili drugam. Preden je stari Špan, Tinač, prepisal grunt Valentinu, je dve parceli od posestva odmeril mlajšima sinovoma. Prevzemniku sicer ni bilo všeč, a očetovi volji ni mogel oporekati.

Lenart je dobil nekaj zemlje in boršta na obrobju posestva ob studencu. Ahac krčevino na drugi strani doline. S skupno pomočjo so zgradili hiši in oba brata sta si ust

Ko ščitnica ne deluje pravilno

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 15:23 (Apr 21, 2022)

Ščitnični hormoni vplivajo tudi na številne druge telesne funkcije, tudi na dihanje, srčni utrip, telesno težo, mišično moč, delovanje osrednjega in perifernega živčevja, menstrualni cikel, telesno temperaturo, raven holesterola v krvi in še veliko drugega.

Ščitnica je metuljaste oblike, sestavljena iz dveh režnjev, leži na sprednjem spodnjem delu vratu. S pomočjo s hrano zaužitega joda tvori dva glavna hormona, in sicer trijodtironin (T3) in tiroksin (T4). Zelo pomembno je, da raven obeh hormonov ni ne previsoka in ne prenizka, za kar skrbita strukturi v možganih – hipotalamus in hipofiza. Hipofiza izloča TSH (tirotropin oz. ščitnico spodbujajoči hormon). Če se koncentracija ščitničnih hormonov v krvi zniža, se izločanje TSH poveča, če pa se koncentracija ščitničnih hormonov v krvi zviša, se izločanje TSH zmanjša. Nezadostno uživanje joda in selena, pomanjkanje vitamina D, onesnaženost okolja, izpostavljenost raznim vrstam sevanja, prehranski aditivi, kajenje in številni drugi škodlji

Vipavski kvašeni štruklji s skuto, orehi in rozinami

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 15:11 (Apr 21, 2022)

Lahko bi rekli, da jih vsaka gospodinja pripravi malo po svoje, tako so tudi ti, narejeni po receptu slaščičarke Alenke Kodele, nekoliko posebni. Včasih so v dolini pripravljali štruklje ob večjih cerkvenih praznikih, godovih, krstu, birmi, ob trgatvi, pa tudi ko so opravljali večja dela, so ob koncu del postregli s štruklji.

Testo: 500 g moke, 20 g kvasa, 2 rumenjaka, 50 g sladkorja, 50 g masla, ščep soli, malo ruma, 2,5–3 dl mleka

V posodo presejemo moko, v sredini naredimo jamico, nadrobimo kvas, damo žličko sladkorja in prilijemo malo mlačnega mleka. Malo pomešamo in pustimo, da začne kvas vzhajati. K rumenjakoma dodamo sol, rum, stopljeno maslo, malo mleka in dobro premešamo. V moko umešamo kvas, med mešanjem dodamo rumenjakovo mešanico, postopoma še preostalo mleko in zamesimo v gladko in voljno testo. Če je testo pretrdo, dodamo še malo mleka. Pokrijemo ga s prtičem ali prozorno folijo za živila in pustimo vzhajati.

Nadev: 250 g mletih orehov, 80 g masla, 100 g sladkorja, 2 belj

Sirup iz jabolčnih olupkov

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 15:09 (Apr 21, 2022)

Za sirup potrebujemo:250 g jabolčnih olupkov in peščišča, 650 ml vode, limonovo lupinico, 2 klinčka, kristalni sladkor (po okusu) in limonov sok (po okusu).

V kozico damo ostanke jabolk, jih zalijemo z vodo in dodamo malo lupinice biolimone ter klinčka. Ko voda zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 40 minut, da postanejo olupki povsem mehki (se skoraj razpustijo). Nato tekočino precedimo in dodamo še 3 žlice sladkorja in sok polovice limone. Vse skupaj pokuhamo še 10 minut in nalijemo v sterilizirano steklenico. Sirup po okusu razredčimo z vodo.

Količino sladkorja prilagodite kislosti jabolk.

Kako porabimo jajca, šunko in hren

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 14:55 (Apr 21, 2022)

Iz korenine hrena lahko naredite omako, ki se dobro ujame posebno z mesom pa tudi z ribami, na primer z dimljenim lososom in dimljeno postrvjo. Sveža in trdo kuhana jajca uporabite za pripravo slanega kolača, kuhano šunko s sirom pa zavijte v slastne palačinkine zvitke, jih panirate in ocvrete.
 
Hrenova omaka

Sestavine: 250 g korenine hrena, 100 g večjih krušnih drobtin, 70 ml jabolčnega kisa, sol, poper, ekstra deviško, oljčno olje, 15 g sladkorja

Korenino hrena operemo pod tekočo vodo, olupimo z lupilnikom ali ostrim nožem in nato na drobno naribamo. Vzamemo kruh in naložimo eno na drugo 3 do 4 rezine, jim odstranimo skorjo in preostanek nasekljamo z nožem precej na drobno, da dobimo zmes, podobno drobtinam.

Vzamemo skledo ter damo vanjo sesekljane krušne drobtine in nariban hren, premešamo in nato dodamo kis, ščepec soli in popra, sladkor in oljčno olje. Vse skupaj premešamo z vilicami in nato z rokami, da dobimo dobro premešano zmes. Počakamo, da se okusi nekoliko povežejo, potem jo

Kaj vse lahko pripravimo iz špargljev

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 14:51 (Apr 21, 2022)

Poznamo vedno več načinov njihove priprave in zares je vsako sezono vredno preskusiti kaj novega: prvi recept je izbran iz odlične knjige Saše Drobnič Škrjanec Jedi iz sklede, v kateri so razvrščeni recepti po letnih časih.

Ješprenjčkova rižota s šparglji in sirarsko skuto

Sestavine: 800 g ješprenja, 500 g svežih špargljev, 3 mlade čebulice, 2 stroka česna, 3 žlice oljčnega olja, 50 ml suhega belega vina, 300 ml jušne osnove, 1 žlica masla, 250 g sirarske skute

Ješprenj namočimo en dan prej, nato ga speremo pod tekočo vodo in skuhamo v slanem kropu. Odcedimo.

Spodnji del špargljev olupimo in oleseneli del odlomimo. Šparglje narežemo na krajše kose. Na oljčnem olju prepražimo nasekljano mlado čebulico, da porumeni, dodamo česen, da zadiši, in prilijemo belo vino. Počakamo, da alkohol izpari, nato dodamo narezane šparglje in kuhan ješprenj ter zalijemo z vročo jušno osnovo. Kuhamo od 3 do 4 minute, dodamo žlico masla, premešamo in takoj ponudimo. Sirarsko skuto v suhi ponvici zlato rjavo

Zgodbe o pomladi in veliki noči

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
21.04.2022 14:31 (Apr 21, 2022)

Velikonočni hlebček

Spomladansko resje se je začelo vse bolj odpirati toplim sončnim žarkom. Trave so pognale in vsak grm je zacvetel. Kadar je imela Marica odprto kuhinjsko okno in ni bilo drugega ropota, se je slišalo ptičje petje prav v kuhinjo. Nedavno je prišla na obisk znanka iz mesta. »Tega pa ne slišiš povsod,« se je navduševala. Marica se je zavedala lepot vaškega življenja in ga ne bi zamenjala z mestnim.

To leto ni pomlad nič manj zaostajala, le Marica je vedela, da se letos njeno srce ne bo zmoglo povsem odpreti veselju in pomladnemu navdušenju kot po navadi. Žalost je polnila njeno srce. S tesnobo je šla mimo maminih vrat, ki so ostala zaprta. Vsako leto se je zgodaj veselila prvih cvetlic, ki jih je prinesla na mamino mizo. Letos pa ni bilo nje, ki bi se teh rož razveselila. Toliko drobnih stvari ju je povezovalo in Marica je vedela, kako narediti mami veselje. Pri svojih devetdesetih je še vedno opazila vsako drobno pozornost in bila hvaležna zanjo. Koliko poučnih besed

Domača peka: rožmarinov kruh in češnjeva rulada z bezgom

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.04.2022 13:50 (Apr 15, 2022)

Recept je izbran iz knjige Polonce Andrejčič Mušič Mediteranska zelišča, v kateri nas avtorica uvaja v svet sredozemskih zelišč. Pa še recept za pomladno češnjevo rulado z okusom bezga iz odlične knjige slaščičarske mojstrice Alenke Kodele Nedeljske in praznične sladice, v njej boste našli sladice, kot jih pripravljamo po letnih časih.

Zeleni rožmarinov kruh

Za pripravo slanega rožmarinovega kruha potrebujemo: 500 g domače bele moke, 1 kocko svežega kvasa (približno 40 g), 15 g soli, 50 g bučnega olja, približno 4 dl mlačne vode, 2 zvrhani žlici svežih, drobno sesekljanih rožmarinovih iglic, slabo žlico grobo zrnate soli – solni cvet

Kvas raztopimo v mlačni vodi, nato moko presejemo v skledo ter dodamo sol in žličko dobro sesekljanega rožmarina. Dodamo vodno raztopino kvasa in bučno olje (zaradi bele moke in bučnega olja bo kruh zelen) ter zamesimo dokaj vlažno testo, ki ga pokritega s čisto krpo pustimo vzhajati do približno dvojne velikosti. Nato testo še enkrat pregnetemo, ga obliku

Sproščeni praznični čas: velikonočne igre s pirhi

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
15.04.2022 13:36 (Apr 15, 2022)

Igrali so razne igre, starejši pa so šli tistega dne na daljše sprehode. Obvezni del velikonočnih praznikov so bile marsikje po vaseh tudi velikonočne igre s pirhi, na vrsto so prišle na velikonočno nedeljo ali ponedeljek. Tako zanimive so in značilne za naše podeželje, da so bile leta 2012 vpisane v seznam kulturne dediščine. Med njimi so najbolj znane trkanje, trkljanje in ciljanje pirhov.

Nekoč so jih otroci, mladeniči in odrasli igrali v nedeljo zjutraj po maši ali pa na velikonočni ponedeljek v vasi in pred cerkvijo. Za igre so največkrat uporabljali pirhe, včasih pa tudi samo trdo kuhana jajca. Igre s pirhi so nekoč poznali po vsej Evropi, igrali so jih na domačih dvoriščih, cestah travnikih, po vrtovih, pred gostilnami in cerkvami.

Ko trči pirh ob pirh

Trkanje s pirhi je pravzaprav precej podobno balinanju: tekmovalca trkata pirh ob pirh – s špico, ozkim delom jajca, ob špico ali s peto, širšim delom jajca, ob peto. Ni težko uganiti, kako gre igra: tisti, ki se mu pirh razbije,

Pletenica z rozinami

Vlasta Kunej KMEČKI GLAS
12.04.2022 15:11 (Apr 12, 2022)

Sestavine: za kvasec: 80 ml mleka, 20 g svežega kvasa, 1 žlička sladkorja, 1 žlička moke; za testo: 500 g gladke bele moke, 120 g masla, 1 jajce, 2 rumenjaka, 160 ml mleka, 2 žlici sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 1 pokrovček ruma, limonova lupinica, 100 g rozin, 5 g soli; za premaz – limonov led: 2 beljaka, sok polovice limone, 50 g sladkorja v prahu, mandljevi lističi

Testo zamesimo po enakem postopku kot za kruh. Vzhajano testo razdelimo na tri ali štiri enake dele. Iz vsakega dela oblikujemo tri, štiri ali celo pet daljših pramenov. Pletenice spletemo tako, da pramene položimo drug ob drugega in jih pri vrhu stisnemo in spletemo kito. Pri koncu kite stisnemo pramene skupaj.

Pletenice polagamo na plitev pekač, obložen s papirjem za peko. Pečemo jih pri 180 stopinjah približno 20 do 40 minut, odvisno od tega, kako velike pletenice smo naredili.

Priprava limonovega ledu: Ko so pletenice pečene, jih premažemo z limonovim ledom, ki ga naredimo tako, da beljakom dodamo sok l

Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj