Članek
Poletni, zimski ali preprosto čas

Poletni, zimski ali preprosto čas

Objavljeno Sep 10, 2018

 

»Človeška neumnost ne pozna meja,« pravi pregovor. Pravzaprav jih pozna – neumni so vedno tisti drugi: predniki, tujci, sosedje, mrzli sorodniki in drugi družinski člani, nikoli pa mi. Predniki so balzamirali krokodile, tujci častijo krave, sosedje kosijo ob nedeljah, mrzli sorodniki (ne) volijo SDS, drugi družinski člani težijo za vsako figo, mi pa se sredi vseh teh neumnosti zgolj trudimo preživeti.


Če bi se vsi zgolj trudili preživeti tujo neumnost, sami pa je ne bi ustvarjali, bi bil svet precej drugačen, kot je. Kar smo predelali in uničili, trpinčili ali ubili, je plod tudi naše naumnosti. Odtujili smo se od narave, družbe in sebe – tako zelo, da sploh več ne vemo, kaj to je ali naj bi bilo. Samo tako skrajno neumna družba se lahko spomni narediti posvet o tem, kdaj naj bo na neki celini poldan, in v tem posvetu množično sodelovati …

POLDAN JE, KO SONCE MEČE NAJKRAJŠO SENCO PROTI SEVERU!

A smo res prišli tako daleč, da moramo preproste, neizkrivljene resnice kričati, da bi nas kdo sploh slišal – kot »norci« skozi okna samic v norišnicah?

Zadnjih 134 let ni smiselno, da bi se poldan meril do sekunde natančno v vsakem kraju posebej. Že v majhni Sloveniji je razlika med poldnevom v najzahodnejšem Breginju in najvzhodnejši Benici 12 minut in 52 sekund. Mehanske ure bi bilo treba prilagajati ob vsakem večjem premiku na vzhod ali zahod. Zato so leta 1884 uvedli časovne pasove. Preden smo pričeli potovati s hitrimi vlaki, avtomobili in letali na dolge proge, je bilo vseeno.

… Danes pa postaja nesmiselno. Elektronika omogoča izdelavo ur, ki bi se sproti prilagajale krajevnim časom na stotinke natančno. Namesto da izvajamo časovno nasilje nad svojo celino in celim planetom, bi lahko časovne pasove ukinili.

Toda (neumni?) evropski ljudje so skoraj plebiscitarno izbrali, da želijo živeti v poletnem času – ko je naravni poldan okoli 13. ure popoldne. A so številke na uri res tako pomembne? Saj gre zgolj za dogovor; dan lahko ima toliko ur, na kolikor ur ga razdelimo: 10, 22, 50, 144 … Kakšna je razlika med budilko ob pol 6h ali pol 7h, če gre za isti trenutek dneva? Ura bi lahko bila takrat tudi 2:30, 5:50, 12,5 ali 36 … Če nam je bolje vstajati prej in čimprej oddelati službeno tlako, pač prestavimo delovni čas na bolj zgodnje ure, pa je.

A v vsakem primeru bi bilo skrajno trapasto, če poldan ne bi bil opoldne in polnoč ne sredi noči …

#Kolumne #Gregor-hrovatin