Članek
Tomo Križnar še vedno priprt v Južnem Sudanu

Tomo Križnar še vedno priprt v Južnem Sudanu

Objavljeno May 28, 2016

{facebook http://za-misli.si/images/mmatic.jpg}

Prvič po osmih dneh so včeraj Tomu Križnarju dovolili poklicati svojo ženo Bojano Pivk-Križnar. Povedal ji je, da mu obljubljajo izpustitev, v kar pa bo verjel šele, ko bo sedel na letalu. Razmere v južnosudanskem priporu naj bi bile nevzdržne in Križnar pravi, da v tako težki preizkušnji še ni bil. Veliko je psihičnega manipuliranja, spi na golih tleh, grizejo ga ščurki, zaščite proti komarjem mu ne dovolijo. Kaznujejo tudi vsakogar, ki se z njim pogovarja.


 

FOTO: Bojana Pivk-Križnar

19. maja je Bojana Pivk-Križnar Ministrstvo za zunanje zadeve obvestila, da so njenega moža Toma Križnarja v Južnem Sudanu aretirali in priprli. Ker Slovenija tam nima svojega konzularnega predstavništva, so se na MZZ obrnili na slovensko veleposlaništvo v Kairu, to pa je v stiku z nemškim veleposlaništvom v Južnem Sudanu, čigar diplomat je Križnarja v priporu že obiskal. Uradnih podatkov, česa je osumljen Križnar, ni, po neuradnih podatkih pa so Križnarja aretirali, ker naj ne bi imel ustreznega dovoljenja za snemanje in fotografiranje ter nekaterih potrdil, ki bi jih potreboval ob željenem prestopu meje; njegov cilj je namreč bil dostava kamer ter ostale opreme plemenu Kau na področju Kauniaro v Nubskih gorah (Sudan), narediti še nekaj intervjujev s še živečimi ljudmi, ki jih je Leni Riefenstahl predstavila v knjigi The People of Kau; s posnetki pa kasneje prepričati svetovno javnost, da območje razglasi za nacionalni park ter pridobiti informacijo, kako varno v Nubske gore pripeljati vrtalno napravo, s pomočjo katere bi domačini prišli do vode.

MZZ je južnosudanskim oblastem že poslalo dve diplomatski noti, v katerih prosi za čimprejšnjo ugodno razrešitev zadeve. Vodja oddelka za varstvo interesov slovenskih državljanov v tujini, mednarodno pravno pomoč in legalizacijo na MZZ Jožica Bračun Bokor je povedala, da so v stalnem stiku s Križnarjevo ženo in pristojnimi južnosudanskimi oblastmi ter da si po najboljših močeh prizadevajo, da bo Križnar čim prej izpuščen.

Križnar je po telefonu še povedal, da je njegova varnost vprašljiva tudi, ko ga bodo izpustili, zato nemški konzulat prosi, da ob izpustitvi poskrbijo za varen prevoz na letališče.

FOTO: Bojana Pivk-Križnar
#Kolumne