Članek
Le kdo vam daje to pravico?

Le kdo vam daje to pravico?

Objavljeno Dec 27, 2014

Sem član Društva SRP, ki je skupaj s člani Društva slovenskih pisateljev napisalo pismo predsedniku države Borutu Pahorju, ki ga v celoti objavljam.

Gospod predsednik Borut Pahor!

 

Vaša prisotnost in aktivno sodelovanje na srečanju militantnega krila SDS v Kočevski Reki ob obletnici postroja 27. Brigade TO nam samo potrjuje, da resnično niste kos funkciji, ki jo opravljate. Ali enostavno ne razumete poslanstva vloge, ki vam je bila zaupana na volitvah, ali pa ste se odločili, da boste s svojimi »spravnimi« dejanji tudi vi osebno spodkopavali državo Slovenijo. Od vas pričakujemo, da s svojo  predsedniško avtoriteto ščitite  ugled SV, teritorialcev in miličnikov in velike večine državljanov, ki smo s skupnimi močmi izpeljali plebiscitarno odločitev za samostojnost.


V Sloveniji imamo dve krovni organizaciji veteranov vojne za osamosvojitev, ZVVS in SEVER, ki na dostojanstven in spoštljiv način ohranjata spomin na dogodke iz leta 1991.

V Kočevski Reki ste s svojo prisotnostjo dali legitimnost ustanavljanju paravojaške politične vojske. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve-ZVSO , organizator tega srečanja, nima veteranskega statusa, ker za to sploh ne izpolnjuje pogojev. Organizirano paradiranje uniformiranih  civilistov bi moralo skrbeti tudi  izvršno oblast, ki se obnaša nojevsko do tega pojava. Vi, kot vrhovni poveljnik OS R Slovenije se očitno ne zavedate teže svojih dejanj in žalite ostale državljane, ki domoljubje in uporništvo izkazujejo na dostojanstven način.

Strankarsko prilaščanje osamosvojitve je sprevrženo dejanje in vredno vsake obsodbe. Sicer pa nas preseneča vaša neobveščenost, da so najvidnejši predstavniki ZVSO pravnomočno obsojeni, vpleteni v gospodarski kriminal, korupcijo in preprodajo orožja. Kompenziranje svojih nečednih dejanj skušajo oprati z gorečo ljubeznijo do Matere domovine in  koncerti domoljubnih pesmi, kar je posmeh vsemu tistemu kar so naši svobodomiselni umetniki in ljudstvo ustvarjali skozi kulturno zgodovino naroda. Z vašimi populističnimi nastopi, strahopetnostjo  in neodločnostjo  rušite tudi ugled funkcije, ki jo opravljate. Vi ne združujete, temveč samo še prilivate olje na že prislovno razdeljenost slovenskega naroda. Slovenija je v zelo resnih težavah, tudi po vaši zaslugi.

Čas je, da se  enkrat že odločite, ali hočete biti Predsednik ali predsednik. 

 

                                                      Društvo SRP in Društvo slovenskih pisateljev

Tega ne moremo dopustiti. Zadeve se moramo lotiti združeni z vsemi civilnimi gibanji, z namenom, da ustavimo ta janševizem. Dovolj imamo potvarjanja zgodovine in ljudi, ki na visoki državniški ravni to počnejo. Pri tem gre za kriminalno dejanje, zaradi katerega si po mojem mnenju organizator, izvajalec, naročnik, zaslužijo kazensko ovadbo, prijavo na državno tožilstvo. Ta dogodek je potrebno izpostaviti v Državnem zboru in naj se dogovorijo in sklenejo ustrezne rešitve – je dovolj argumentov za poslansko vprašanje. Med drugim je organizator proslave v Kočevski Reki prikazal retuširano sliko, s katere so odstranili rdeče zvezde z uniform tedanjega postroja Slovenske vojske.

 

Le kdo jim je dal to pravico?

Predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič je v svojem slavnostnem govoru ob Dnevu TO in Dnevu Generala Maistra v Središču ob Dravi  jasno izrazil stališče organizacije, ki ji predseduje. Navajam: »Omeniti velja še eno simbolno in zelo pomembno dejanje. Decembra leta 1990, neposredno pred plebiscitom o samostojnosti, je bil organiziran prvi postroj slovenske vojske, kar je Teritorialna obramba takrat že nedvomno bila. V postroju so bili oboroženi pripadniki 27. zaščitne brigade TO v uniformah TO in na kapah, ki smo jih takrat imenovali «teritorialke«, so bile takrat še rdeče petokrake zvezde. To je potrebno povedati dovolj jasno, da bodo mladi vedeli, da takrat še nismo vsi imeli maskirnih uniform in ne baretk, v katerih se danes v postroj postavljajo mladi člani nekaterih političnih strank in njihovi voditelji govorijo, da želijo s tem ponazoriti takratni postroj enote. Pomembno pa je seveda naslednje: takrat, 17. decembra 1990 je Slovenija jasno dala vedeti in je pokazala, da razpolaga z realno vojaško silo, katere pripadniki se bodo za svojo državo borili z orožjem v roki in če bo potrebno, bodo zanjo dali tudi svoja življenja, kar se je kasneje tudi zgodilo.«

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve in Zveza Moris nista veteranski organizaciji. Tega naziva nimata niti v svojem imenu. Sta pa domoljubni organizaciji, katerih člani negujejo spomin na dogodke, ki so Slovenijo postavili na zemljevid samostojnih držav demokratične Evrope in sveta. Zato je poimenovanje z nazivom »veteranska organizacija« zavajajoče.

Res je, da postavljanje v uniformah ne predstavlja nobene nevarnosti, večja nevarnost pa je, če kdo usposablja in uri te mlade ljudi ne samo za manifestacijo pripadnosti politični stranki, ampak tudi za uporabo sile.

Zato so odgovorni predstavniki oblasti, še posebej pa vrhovni poveljnik obrambnih sil.

#Kolumne #Lojze-podobnik