Članek
Zakaj je potreben Zakon o aktivnem državljanstvu? (Miha Burger)

Zakaj je potreben Zakon o aktivnem državljanstvu? (Miha Burger)

Objavljeno May 27, 2014

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je zapisala 15 nujnih zadev, ki jih mora Slovenija urediti. Slovenska vlada je konec februarja letos sprejela sklep kako narediti nekaj konkretnih korakov v reševanju teh 15 zadev (sklep o Programu ukrepov Vlade RS za preprečevanje, odkrivanje in pregon korupcije.26.2.2014). Kdo v maju 2014 govori o tem? Kje je prvo poročilo o izvajanju tega Programa, h kateremu se je vlada zavezala da ga bo izdala do 1. maja?


Trdim, da je dovolj, da se neredi samo eno zadevo in ne petnajst in bo vse ostalo steklo v pravo smer. Kot si jo vsi želimo. No, morda ne vsi, kajti očitno sedanje zagatno stanje odgovarja marsikaterim pravnikom, pa politikom in tudi večini medijev, saj bi bilo verjetno manj zanimivega branja, če bi bilo manj korupcije in ostalih vzrokov sedanje zagate.

Ta ena zadeva je sprejeti in izvajati Zakon o Aktivnem državljanstvu. Ki pomeni edino efektno kontrolo sedanjega stanja sprevržene, pokvarjene predstavniške demokracije pri nas. Vdora malopridnih v naš parlament, kot se zapiše pred kratkim v članku profesorja in diplomata Iztoka Simonitija (pogledi.si). In tak Zakon bi tudi edini omogočal, kot (zame presenetljivo) pove Milan Kučan v intervjuju (dnevnik.si v maju 2014), citiram: » da bi ljudje zaupali svojim sposobnostim in verjeli, da se splača prevzemati odgovornost«. Ljudje, pove Kučan v nadaljevanju, se zavedajo nevarnosti za kariero, ki jo prinaša politična izpostavljenost, zato odgovornosti nočejo prevzemati. Dolžan sem pojasniti, zakaj je zame presenetljivo, da pove Kučan nekaj kar me prijetno preseneti. Sem namreč eden ustanoviteljev Civilne iniciative za Slovenijo leta 1993, ki je bila z njegove strani deležna nenavadnih diskvalifikacij /a kdo bi se danes še spominjal kaj je povedal o Civilni iniciativi leta 1994 v Novi Gorici!?

Še enkrat, vsej mašineriji predstavniške demokracije pri nas, je treba postaviti efektno kontrolo. Ne v obliki sedanje referendumske zakonodaje, kot nam vsi omenjeni, ki jim sedanje stanje čisto koristi, prodajajo neposredno demokracijo. Kot da je splošni referendum edino orodje neposredne demokracije. Seveda bo vedno več kot 90% državljanov reklo, da se ne grejo politike, da oni pač niso in ne bodo odgovorni za politiko, ne bodo prevzemali odgovornosti. A ravno tu vmes, med tistimi, ki so si izborili oblast, vključno s tistimi, ki jim v določenem mandatnem obdobju to ni uspelo, se pravi z opozicijo, skratka vsemi, ki se gredo predstavniško demokracijo na eni strani, in temi več kot 90% državljanov na drugi strani, obstaja še tretji pol, tretja skupina, ki se imenuje Aktivni državljani. Ti edini lahko kontrolirajo tisto prvo skupino, ki se gre predstavniško demokracijo. A če ni Zakona o Aktivnem državljanstvu, ki v osnovi zavezuje k upoštevanju aktivnosti državljanov, ki v osnovi tudi stimulira Aktivnega državljana, je vse kar stoji v omenjenem Programu ukrepov vlade le kup popisanega papirja, dim v veter (pa kot vidimo, očitno še niti papir ni popisan). Vrana vrani ne izkljuje oči. Podgane še nikoli niso same sebe potrosile s pantokanom. Ampak so to storili ljudje, državljani, še bolj točno, aktivni državljani.

https://www.facebook.com/events/482500425187939/?context=create&ref_dashboard_filter=upcoming

 

Miha Burger

#Kolumne #Ostali-avtorji