Članek
Evropski parlament - drag ringelspiel za EU politike!

Evropski parlament - drag ringelspiel za EU politike!

Objavljeno Apr 29, 2014

Spoštovane evropske državljanke in spoštovani evropski državljani! Se s temi besedami počutite interpelirani? Se počutite Evropejke in Evropejci? Veste katere so tiste vrednote in nazori, ki nas povezujejo v nadnacionalno unijo? Se počutite kot del skupnosti, v kateri velja moto “združeni v različnosti”? Ga tudi občutite v vašem vsakdanjem življenju; na delu, če ga imate?


Po petih letih smo zopet zasuti s propagando o tem kako pomembno je sodelovati/voliti na volitvah za Evropski parlament, saj naj bi le-ta bil tisto zakonodajno telo, ki se (edino) neposredno voli. Laž in namerno zavajanje; ker si Evropski parlament zakonodajno in proračunsko funkcijo ter pristojnosti deli skupaj s Svetom (ministrov).Drži, da volimo zgolj Evropski parlament, kar je že samo po sebi grozljivo dejstvo in priča o strašni demokratičnosti EU institucij, a tudi o tej legitimnosti se gre resno vprašati. Še posebno v luči vedenja, da se je zadnjih volitev 2009 udeležilo zgolj 43% volilnih upravičencev v EU, v Sloveniji pa komaj 28%. Manj kot polovica vseh evropskih državljanov, kar z drugimi besedami pomeni, da bi v Evropskem parlamentu večino stolov morali zasesti “Evropska stranka odsotnih državljanov”, torej povedano drugače, večina stolov bi morala biti praznih. A dejstvo, da je volilna udeležba notorično vedno nižja in obeti za prihodnje so še slabši, EU politikov niti najmanj ne zmoti. EU politiki se s tem ne obremenjujejo. Zgolj, če pomislimo na delovanje Trojke, ki deluje brez kakršnekoli pravne podlage, kriterijev in možnosti kontrole, povsem avtoritarno in arbitrarno, povsem brez odgovornosti in transparentnosti; na kratko in dobesedno kriminalno.

Ponovno bomo z vsemi možnimi medijskimi triki nagovorjeni, vabljeni, pozvani, da glasujemo za “naše” predstavnike znotraj Evropskega parlamenta. Evropske elite nas potrebujejo zgolj kot volilni strojček, da bi legitimizirali svoje pogosto nelegitimno početje. Kaj pomeni pravzaprav “naše”, če vemo, da se evropski poslanci/ke v Evropskem parlamentu ne združujejo glede na nacionalnost, ampak glede na politično prepričanje?

Ali sploh poznate stranke, ki se potegujejo za vstop v Evropski parlament, poznate njihove programe in vsebinske razlike, da se lahko na tej podlagi suvereno odločate o tem komu boste zaupali vaš glas? Ali poznate dosežke in uspehe osmih (Mojca Kleva + Zoran Thaler) slovenskih EU poslancev, njihovo delo in prizadevanja v obdobju petih let, v katerih je vsak zaslužil cca. 13.000 evrov na mesec, kar skupaj znaša 780.000 evrov na posameznika na mandat? Izjema je Zofija Mazej Kukovič, katere mandat se je začel z uveljavitvijo Lizbonske pogodbe, ko je Sloveniji pripadel osmi potnik. Po hitrem izračunu lahko ugotovimo, da so nas odposlanci v Evropskem parlamentu stali cca. 6.000.000 evrov! Ocenite sami ali se je to izplačalo; ne glede na to kakšen je vaš odgovor, dejstvo je, da smo to plačali in bomo še plačevali mi.

Ali poznate pristojnosti Evropskega parlamenta in razmejitev oz. možnosti za sodelovanje med pristojnostmi Evropske komisije in Evropskega sveta ter Sveta? Predpostavljam, da je odgovor velike večine na večino teh vprašanj negativen.

Po petih letih lahko EU poslanci brez posledic in odgovornosti za svoja ravnanja ali opustitev le-teh zapustijo parlament z občutnejše višjim bančnim računom. Niso redki tudi takšni, ki vajo ponovijo, saj ni težko privaditi se na spokojno in lagodno življenje. Pa dobre volitve!

 

#Kolumne #Elena-pecaric