Članek
Evropska državljanska pobuda o UTD - možnost podpisa do 14.1.2014

Evropska državljanska pobuda o UTD - možnost podpisa do 14.1.2014

Objavljeno Dec 12, 2013

Skupina državljanov iz 15 evropskih držav se je združila pri uresničevanju zamisli o UTD za vse evropske državljane, na način Evropske državljanske pobude.  Pobudo z uradnim naslovom: Univerzalni temeljni dohodek (UTD) – Raziskovanje možnosti in pogojev emancipatorne socialne države je Evropska komisija sprejela 14. Januarja 2013. Med 7 pobudniki je bil tudi g. Branko Gerlič iz Sekcije za promocijo UTD v Sloveniji.: http://utd.zofijini.net/  in https://twitter.com/TemeljniDohodek


UTD so definirali kot brezpogojen, individualen, univerzalen dohodek, ki je dovolj visok, da prepreči materialno revščino in omogoči možnost za aktivno vključenost v družbo. UTD vidijo kot radikalno sredstvo v boju proti neenakosti in revščini, hkrati pa kot radikalen način za poenostavitev sistema socialni transferjev. Pri tem pa UTD ne bi nadomestil socialne države, ampak bi jo dopolnil in razvil iz kompenzacijske v emancipacijsko socialno državo. Je boj za bolj pravično razdeliteev dostojnih, plačanih zaposlitev in priložnosti za dostojno življenje vseh. V luči evropske finančne, gospodarske in moralne kriza, ki ji ni videti konca, ob naraščanju brezposelnosti in revščine se zdi ideja UTD kot luč na koncu predora.

Slovenija je sicer kvoto 6.000 podpisov zbrala oktobra, zdaj pa se trudi doseči cilj 10.440 podpisov. Slovenija je bila od začetka aprila do polovice oktobra na prepričljivo prvem mestu po zbranih podpisih, nato pa nas je spektakularno prehitela Hrvaška, ki je zbrala kvoto podpisov samo v 44 dneh.

 

 

 Podpisi se zbirajo  samo še do 14. Januarja 2014 na http://www.basicincome2013.eu/ubi/sl/

Na tej povezavi klikni: Podpri pobudo. Nato v oknu izberi državo Slovenija. Prikaže se obrazec, v katerega vnesete osebne podatke skupaj s št. osebnega dokumenta (osebna izkaznica ali potni list). Na koncu obrazca odkljukajte dve okni, ki se nanašata na pravilnost podatkov in strinjanje z varstvom osebnih podatkov. Nato prepišite znake s slike v okno pod sliko in zaključite oddajo podpore (tj. enako podpisu) s klikom na Oddaj. Nato se pojavi okence z obvestilom, da je bila podpora uspešno zabeležena.

 

 

 

 

4. oktobra so Švicarji zbrali dovolj podpisov za svoj referendum o UTD! V Sloveniji pa po meritvah Politbarometra (junija 2013) kar 71% respondentov še nič ni vedelo o UTD.  A med tistimi, ki so za UTD slišali, je podpora izrazita: 59%. Če hočete tudi Vi izvedeti več o UTD v Sloveniji poglejte naslednje povezave.: http://utd.zofijini.net/  in https://twitter.com/TemeljniDohodek

Tu sta tudi dve knjigi o UTD: "Brezplačno kosilo za vse?" (kdor ne dela naj vsaj je!) in Zbornik "UTD v Sloveniji", založbe Krt.  Dr. Valerija Korošec je leta 2010 izračunala, da bi si Slovenija leta 2010 lahko privoščila izplačevanje UTD v višini 300 evrov mesečno v »Predlog UTD v Sloveniji zakaj in kako?« na:

http://www.umar.gov.si/fileadmin/user_upload/publikacije/dz/2010/dz06-10.pdf

Prosimo, podpišite za referendum o UTD na: http://www.basicincome2013.eu/ubi/sl/

 

#Nadrejena-rss #Subkultura