Članek
Za Danijela in za neodvisno življenje vseh nas!

Za Danijela in za neodvisno življenje vseh nas!

Objavljeno Feb 15, 2012

Prijatelji Danijela Spasojevića ne bomo dovolili podlega načrta, ki ga Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, v sodelovanju z Društvom distrofikov Slovenije in Inštitutom za rehabilitacijo pripravljajo zanj. Preprosto ga hočejo pospraviti na negovalni oddelek v bolnico na Ptuju! Oprostite za skorajšnje zavajanje; so tako dobrohotni in prijazni, da so mu ponudili celo več možnosti izbire kraja začetka svojega konca; še negovalni oddelek v Novi Gorici ali pa lahko izbere znano hiralnico za neperspektivne invalide (tudi distrofike) Zavod Prizmo v Ponikvah, pa še nekaj drugih domov za ostarele ima na izbiro.

Danijel je preveč glasen in kritičen, zato ga je čim prej potrebno spraviti iz Ljubljane, daleč stran od novinarjev, ki so končno začeli vrtati in raziskovati gnilo resnico invalidskih tajkunov. Stran od prijateljev in aktivistov, ki ga močno podpirajo, saj v njem vidimo simptom celotne družbe v kateri se dostojanstvo posameznika zlahka potepta.


Ne pozabimo povedati, da je bil g. Šušteršič tudi zavzet podpornik obnove Zavoda Prizma, kjer ima Društvo distrofikov tudi svojega predstavnika v Svetu zavoda. Tako elegantno si bosta ga. Dada Bac, direktorica Direktorata za invaliden in g. Cveto Uršič, nekdanji direktor Direktorata za invalide in še pred tem direktor FIHO, sedaj pa redno zaposleni javni uslužbenec ter dolgoletni prijatelj g. Šušteršiča, rešila motečega elementa z imenom Danijel Spasojević. Vsi trije so si nenazadnje skupaj lizali prste, ko so se denarci šteli in delili v Svetu FIHO.

Ne, ne bomo dovolili, da se Danijela odpelje iz Ljubljane na kraj, kjer bo zagotovo doživel socialno, nato pa še fizično smrt. Žal smo že bili priče podobnih primerov.   

Ne, ne bomo dovolili, da se velika finančna sredstva namenjena t.i. invalidom zlorabljajo s strani invalidskih funkcionarjev za vlaganja ali nakupe nepotrebnih nepremičnin (npr. nakup skladišča Društva distrofikov Slovenije vrednega več kot 500.000,00 EUR) in polnjenje lastnih žepov;  medtem, ko posamezniki ne dobijo osnovnih storitev, ki jih potrebujejo. Večina invalidskih organizacij ima v lasti ali pa v upravljanju več namenskih stanovanj za nastanitve svojih članov. Kdo v njih prebiva in pod kakšnimi pogoji in koliko jih sploh je, nihče ne ve.

Ne, ne bomo dovolili, da se pristojne institucije kot je Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, Urad  varuhinje človekovih pravic, Urad za enake možnosti, Predsednik RS in Vlada RS…še naprej sprenevedajo glede temeljnih kršitev osnovnih človekovih pravic hendikepiranih posameznikov in sistemske diskriminacije ter številnih nezakonitih ravnanj pri delitvi sredstev FIHO, ki se že vek kot desetletje sistematično vršilo v RS.

Ne, ne bomo dovolili, da Republika Slovenija grobo krši Konvencijo ZN, ki jo je podpisala in v kateri 19. govori o neodvisnem življenju in vključenosti v skupnost. Ta člen zavezuje države podpisnice, da priznajo enake pravice vseh hendikepiranih oseb do bivanja v skupnosti, z enakimi možnostmi kot ostali in k zagotavljanju primernih in učinkovitih ukrepov za zagotovitev polnega uživanja te pravice s strani hendikepiranih vključno z zagotovitvijo da :
a.) Imajo hendikepirane osebe možnost izbire svojega prebivališča, kje in s kom živijo, kot enakovredni z drugimi ter niso dolžni prebivati v posebno prirejenih bivalnih pogojih;
b.) Imajo hendikepirane osebe dostop do raznovrstne pomoči na domu, do zasebnih in drugih storitev v lokalni skupnosti vključno z osebno asistenco potrebno za podporo bivanja in vključevanja v skupnost ter preprečevanje izolacije ali segregacije od družbe;
c.) So storitve v lokalni skupnosti in javne ustanove enakopravno dostopne hendikepiranim osebam in da se njihove potrebe upoštevajo.
V četrtek, 16.2.2012 na Institutu za rehabilitacijo (Linhartova 51, Ljubljana) Danijelu »odrekajo gostoljubje«.  Zato vas prosimo, da se nam tam pridružite, od 9. ure zjutraj dalje. Skupaj bomo poskušali preprečiti prisilno odstranitev neznano kam, brez njegovega soglasje in proste privolitve. Naj Danijel čuti in ve, da ni sam, da se bomo z njim borili naprej in da bo s to energijo prenesel vse svinjarije, ki so v naši državi dovoljenje in  so v nasprotju z Konvencijo ZN, ki smo jo tako veselo podpisali. Podpisnik konvencije za RS je bil g. Cveto Uršič; kakšna farsa ali ne?!

V upanju, da se nam pridružite v čim večjem številu, lep pozdrav.

 

 

#Kolumne #Elena-pecaric