Članek
VOLITVE V ORGANE ZVEZE KULTURNIH DRUŠTEV SLOVENIJE
Objavljeno Feb 16, 2022

Z letošnjim letom se končuje petletni mandat organov ZKD Slovenije. Predvidoma v marcu (za zdaj načrtujemo, da bo to 17. marec) naj bi na volilni seji konference izvolili nove. Predsedstvo ZKD Slovenije v skladu z določili statuta začenja z volilnimi opravili. Najprej je tu poziv vsem članicam in članom zveze, da predlagajo kandidate za organe Zveze, poleg tega pa tudi predloge sklepov statutarnega sklepa, njegove priloge in sklep o volilnih opravilih, ki jih bo sprejemala konferenca na volilni seji. Vse prosimo za maksimalno sodelovanje. Za vodenje ZKD Slovenije v težkih časih za ljubiteljsko kulturo potrebujemo res dobre ljudi, ki pa jih v naših vrstah ni malo.

več na:

http://www.zkds.eu/

Podajamo še dodatne informacije o pomenu soustvarjanja

Spoštovani kolegice in kolegi, predsednice in predsedniki zvez kulturnih društev in drugih članic oz. članov ZKD Slovenije,

v januarju smo vas pozvali k predlaganju kandidatov za predsednico/ka, dve podpredsednici/ka, član/ic/e predsedstva in nadzornega odbora, ki naj bi v mandatu 2022-27 opravljali najodgovornejše funkcije. Upamo, da so gradiva, ki smo jih priložili, dovolj jasna in vam omogočajo natančen vpogled v  predvolilne opravke, ki so se začeli in se bomo končali v februarju.

Tokrat bi vas radi opozorili na specifiko pri volitvah članov(članic/ predsedstva in sicer tistega dela članov oz. članic, ki po določbah statuta zastopajo posamezna območja (opredelitev območij ste dobili v prilogi k predlogu statutarnega sklepa). Gre za člane, ki opravljajo zahtevno nalogo zastopanja in povezovanja območij, zaradi česar je v statutarnem sklepu predvideno, da se zanje izvoli tudi njihove namestnike.

Izhajajoč iz zastopniške funkcije kandidata in njegovega nadomestnega člana predsedstva vam predlagamo, da se že v fazi evidentiranja ljudi, ki bodo zastopali vaše območje, povežete z drugimi zvezami na vašem območju in se po možnosti dogovorite za usklajevanje teh kandidatur. Na ta način lahko tudi vnaprej zagotovite, da član predsedstva in njegov nadomestni član ne bosta iz iste občine, kar je ugodno za pokrivanje območja. Na ta način bi lahko močno olajšali tisti del volitev, kjer bodo voljeni zastopniki in njihovi nadomestni člani, okrepili pa boste tudi legitimnost kandidatov, saj bi jih podprlo več volilnih upravičencev hkrati. Še zlasti na manjših območjih bi bilo tako usklajevanje precej nezahtevno, saj bi se usklajevalo le nekaj zvez. Primer je n.pr. Južna Primorska, kje je (žal) aktivnih le nekaj zvez, podobno je z območjem Zasavja+ Litija. Bilo pa bi smotrno, da pobudo za tako usklajevanje prevzamejo večje zveze na vsakem območju.

Naš predlog je kajpak zgolj tehnične narave in v ničemer ne želi omejevati vaše pravice do avtonomnega predlaganja kandidatov, bi pa po našem mnenju izboljšal povezanost v okviru posameznega območja in izvoljenemu kandidatu izrazito olajšal delo.

Sicer pa statut ZKDS določa, da predsedstvo šteje do 19 članov, pri čemer so poleg izvoljenih zastopnikov 11 območij (in njihovih nadomestnih članov/ic)  po položaju člani oz. članice  še predsednik/ca, oba podpredsednika(ci) in tajnik/ca oz. sekretar/ka Zveze. Torej je mogoče v predsedstvo izvoliti vsaj še štiri člane/ce, ki so predlagani zaradi svojega dobrega dela in zaslug na področju ljubiteljske kulturne dejavnosti. Ker je seveda mogoče, da bodo tudi izvoljeni po položaju morda zastopniki posameznih območij, je ta možnost še večja.

Prosim vas, da predlog vzamete izrazito dobronamerno in vas lepo pozdravljava,

 

Marijana Kolenko, podpredsednica

Jože Osterman, podpredsednik