Članek
Semič in skriti zakladi
Objavljeno Apr 24, 2014

SEMIČ IN SKRITI ZAKLADI

Bela krajina, Semič, Metlika, Črnomelj, najlepša dolina na svetu, ki se vam odpre, ko prihajate skozi ena od belokranjskih vrat. Posebno mesto v tej dolini ima Semič, njegove ulice, okoliške vasi, Semičani ali po domače Semčarji. Ko me kdo vpraša, kako s par besedami opisati kašni so Semčarji, mu vedno odgovorim z besedo »različni«. Po pravici povedano, ta opis, »različni«, ni zrasel na mojem zeljniku. Povzel sem ga po velikem prijatelju Semiča, slikarju, žal že pokojnem, Acotu Lebariču. Verjamem, da je njegov opis Semčarjev več kot natančen.

Ta semiška različnost bi lahko, ko bi kdo znal to oblikovati, postala novodobni simbol ali celo spominek iz Semiča. Pa pustimo to. Vse kar sem hotel napisati je, da vas opozorim na različno, bogato, zanimivo, enostavno, z zdravo kmečko pametjo oplemeniteno semiško ponudbo.

Predvsem za tiste, ki si želijo pristnosti in naravne, domače ponudbe. Za tiste, ki še vedo, kako je, ko stopaš z boso nogo po jutranji rosi. Za tiste, ki jim je vonj sveže pečenega kruha ljubši kot najdražji parfum.

Za tiste, ki se radi pogovorijo z »gospodarjem« in izvejo kakšno življensko modrost. Za tiste, ki razumejo, kako in drugače teče čas, ki ga preživijo s prijatelji. Vse to in še kaj so zakladi Semiča.

Del semiške zakladnice je opisan na internetni strani Javnega zavoda Kulturni center Semič: http://www.kc-semic.si/si/ponudniki/.

Poklikajte in verjamem, da boste tudi vi našli svoj »semiški zaklad«. Ob priliki se spravim k pisanju o vsakem zakladu posebej in vam namignem, kje, kaj in kako se najde »tisto najboljše«.

"Vesel moj dom je. Ko se pozlatijo
v jesenskem soncu semiške gorice,
so lepe kakor pravljične kraljice,
pripravljene na veliko gostijo".

Veliki pesnik, svetovljan Lojze Krakar je že vedel kaj piše.

Dajana ima prav! Res zelo zelo lepo!

Noro lepo. :)