Članek

Zgodnja diagnostika "mati" uspešnega zdravljenja

»Movember” gibanje, ki ozavešča moške o njihovem zdravju. Predaja donacije v Celju

V Splošni bolnišnici Celje-oddelek Urologija odlično delajo

Objavljeno Oct 24, 2023

Movember je vse svetovna gibalna kampanja, ki spodbuja moške, da pustijo rasti brke in brado v mesecu novembru, da bi s tem opozarjali in ozaveščali o zdravstvenih težavah moške populacije, še posebej o raku na prostati, raku na modih in težavah s psiho-socialnim zdravjem. V okviru gibanja se ljudje zavežejo tudi k zbiranju sredstev za raziskave in programe za izboljšanje moškega zdravja.


Ja, in danes smo na novinarski konferenci v Splošni bolnišnici Celje, ob predaji donacije za spodbujanje nakupa video linije operacij raka na mehurju, zvedeli in prisluhnili več o tem kaj je potrebno storiti, ukreniti ob prvem morebitnem sumu raka na prostati, najpogostejšem raku pri moških. Celje se na tem področju zelo dobro potrjuje kot ustanova in kraj kjer se rešujejo in podaljšujejo življenja po opravljenih posegih. Kot je znano Celje ima izredno uspešen tim ki dela in dosega rezultate ter prispeva k uspešnemu razvoju urologije kot specializirane branže.


Bo besedah gospoda Igorja Antauerja, predsednika uroloških bolnikov Slovenije, je rak na prostati najpogostejši rak pri moških. Od 1600-1700 odkritih, diagnosticiranih rakavih bolnikov v Sloveniji jih 20 odstotkov z rakom na prostati. Žal jih od diagnosticiranih rakov jih letno umre 400. Zanimiva ugotovitev s strani govorcev je da moški poleg tega da neradi hodijo k zdravniki ali specialisti, so tudi bolj zadržani in skorajda sramežljivi priznati in kasneje živeti z boleznijo, ki je ob pravočasnosti, premagljiva in dopušča kasneje, po posegu tudi kvalitetno življenje. Prejšnji predsednik društva mag. Franc Hočevar, je imenovan za ambasadorja-tutorja društva, ki pravzaprav dela na tem da preskrbi diagnosticiranega bolnika s spoznanji kako živeti in preživeti in se vključevati v vsakdanjost z nečem ki ga spremlja, pa vendar ne ovira dajati lastnemu življenju primerne vsebine. Tudi sam bolnik in pacient na celjski urologiji kjer je, po njegovih besedah, med prvimi 100 pacienti, ki je bil operiran s pomočjo robota ter da živi že 12 leto po posegu, brez omejitev in na spodobni ravni.


V Splošni bolnišnici Celje-oddelek Urologija odlično delajo


Iz društva OnkoMan, ki je ustanovljeno leta 2016 in ga vodo Matej Pečovnik, sporočajo da imajo vsako leto ozaveščevalno kampanjo ter slogan »30 sekund, ki rešujejo življenje«, s katerem hočejo namigniti, sugerirati in opozoriti, da je toliko potrebno pretipaš samega sebe in morda ugotoviš če je kaj narobe. Večkrat je bolj prav, kot pa nič krat.


Dr. Simon Hawlina, od pred kratkim predsednik društva urologov Slovenije pozdravlja gibanje »Movemeber«,ki ozavešča in razbija tabuje gleda raka na prostati in na modih. Kot meni moški morajo dojeti, da če greš prej, prej se diagnosticira, prej se pozdravi, bolj uspešno in dlje živiš.
Kar se samega dela pri operacijah tiče to v Celju opravlja odličen tim na čelo s predstojnikom urologije dr. Sandijem Potekom, ki opozarja da se trudijo po najboljših močeh, da najprej pravočasno in maksimalno diagnostiko, opravijo pogovor pred posegom, dobro operativno zdravljenje in pooperativno vodenje. Posebej je opozoril da je potrebno veliko preventivnega dela vedoč, da je razmerje prid določenih diagnosticiranih rakavih obolenj, tukaj mislijo na rak na mehurju, kjer je izrazito neugodno razmerje na račun moške populacije in sicer 4 moških na eno žensko. Kot hud »pospeševalec« se navaja kajenje. Kot izrazito neugodna okoliščina pri raku na mehurju je večkratna ponovitev kar podraži samo zdravljenje. Ob tem je petletna preživetost 55 odstotna, kar je najnižja med ostalimi diagnosticiranimi rakavimi obolenji. Zgodnje diagnosticiranje se mnogokrat obrestuje in življenje rešuje in podaljšuje.


Ob vsem povedanem, je bilo dodatno potencirano, veliko vlogo, sicer do sedaj slabo izkoriščeno, lahko odigrajo žene, ženske, ki morajo, zmajo in zmorejo pritisniti na moške k čimprejšnjem oziroma dovolj zgodnjem odkrivanju in posledično temu pravočasnemu diagnosticiranju.

Vane T. Costa





#movember #ozavešanjeorakunaprostati #Slovenija #SplošnabolnišnicaCelje #zdravje