Ali bi večinski sistem v Sloveniji res favoriziral pomladnike?

Objavil/a Aktualno ., dne 2018-06-04 ob 23:43:08

Mnogi pripadniki stranke SDS pa tudi drugi "desničarski" volivci po Twitterju zavzeto širijo posnetek volilnih rezultatov po okrajih, kjer je celotna  Slovenija obarvana v rumeno. Ob tem se pojavljajo razlage, da "bi bilo tudi glede števila poslancev tako, če bi imeli večinski volilni sistem" - ker pa ga nimamo, "pa prvouvrščeni Janša niti ne bo mogel sestaviti vlade(!)".

Vir: http://volitve.gov.si/dz2018/#/rezultati

Ob tem, da moramo v Sloveniji "nujno čimprej uvesti večinski sistem" so se v SDS obregnili že večkrat, da pa ne gre kar za neko obrobno idejo potrjuje dejstvo, da o tem veliko govorijo celo nekateri izmed najvišjih strankinih predstavnikov, kot so recimo Branko Grims, Vinko Gorenak ter celo Janez Janša. Z večinskim sistemom, da bi v Sloveniji končno lahko zavladala "prava desnica", hkrati pa bi se rešili tudi "izsiljevalskih majhnih strank".

Pa je stvar res tako preprosta? Seveda ne. Posnetek "rumene Slovenije" je najmanj zavajujoč. Rumena barva prikazuje zgolj prvouvrščeno stranko - ne upošteva pa njenega volilnega deleža. V večinskem sistemu, kakršnega imajo v Franciji ali v Združenih državah Amerike - pa je pomembna absolutna večina.

Kaj sploh pomeni večinski sistem?

Obstaja več vrst večinskih sistemov - vsem pa je skupno to, da se število poslancev ne razporejaja skladno z odstotki prejetih glasov, temveč zmagovalec "pobere vse". Bodisi gre za dvokrožni sistem, kjer se prvouvrščena kandidata v vsakem okraju pomerita v drugem krogu in zmaga tisti, ki nabere več kot 50%. Drug primer je, da zmaga prvouvrščeni že v prvem krogu. Oba primera pa sta si v bistvu zelo podobna. Gre za isti princip, kjer se vsi volilni glasovi stekajo med dve prvouvrščeni stranki (ali koaliciji strank). To sili volivce, da ne glasujejo za tretje ali nižje uvrščene stranke, saj bi šel njihov glas v nič, ter močno priviligira položaj dveh prvouvrščenih strank. Tako se tudi enokrožni večinski sistem s taktičnim glasovanjem v praksi razvije v sistem, kjer se glasovi razdelijo med prvega od kandidatov in njegovega najtesnejšega tekmeca, kar je praktično enako kot iskanje absolutne večine (nad 50%) v drugem krogu.

Poglejmo si, kako bi izgledal zgornji zemljevid, če bi na volitvah 3.6.2018 v Sloveniji glasovali po večinskem sistemu.

Že na prvi pogled je jasno, da je zemljevid popolnoma drugačen. Ker tu šteje absolutna večina, bi se glasovi, ki sicer gredo k posameznim strankam združili k dvema prvouvrščenima koalicijama. Koalicija "tranzicijske levice" - kamor smo šteli SD, SMC, DeSUS, SAB, LMŠ in Levico - bi kar v 5 od osmih volilnih enot že v prvem krogu zmagala z absolutno večino (rdeča barva). V vseh ostalih volilnih enotah pa bi tudi imela večino, a bi se v dvokrožnem sistemu uvrstila še v drugi krog. "Pomladna koalicija" SDS, NSi, SLS in Združena Desnica ne bi torej dosegla niti relativne večine v prvem krogu v eni sami volilni enoti. Če bi delitev poslancev potekala po volilnih enotah in bi imeli za vsako volilno enoto po enega - bi celo na teh, za "desnico" ne tako neugodnih volitvah po kakršnemkoli večinskem sistemu tranzicijska levica dobila vseh 8 poslancev, "pomladniki" pa 0.

Kakšne pa so posledice večinskih sistemov, kjer jih že imajo?

Na praktični uporabi večinskega sistema lahko vidimo rezultate, ki so v dobi globalizacije, krepitve neformalnih interesnih skupin in lobističnih mrež ter zanemarjanja neposredne demokracije vse prej kot obetavni. Ravno nasprotno! Značilnost večinskega sistema je huda levo-desna polarizacija, ki pripelje do tega, da volivci namesto, da bi glasovali za svojega kandidata raje glasujejo "za manjše zlo" od dveh prvouvrščenih strank.

V državah kot so Velika Britanija, Francija in ZDA je večinski sistem povzročil več deset let trajajočo hegemonijo prvih dveh strank - levice in desnice, vsaki alternativi pa popolnoma zaprl pot. Rezultat take hegemonije je nastanek politične kaste, ki ji ni več potrebno prepričevati volivcev, saj ima na vsakih nekaj let zagotovljen mandat. Še huje kot to se zgodi, če se med prvouvrščenima strankama vzpostavi konsenz. Takrat postane politika le še igra za volivce, ki pa s pravo demokracijo nima več nobene veze.

Takšni konsenzi obstajajo - do Trumpovega prihoda na oblast je med Republikanci in Demokrati vladal tih dogovor - da se vprašanja masovne imigracije ne odpira, saj imata od nje obe strani svoje koristi. Podoben tih dogovor je veljal tudi glede prostotrgovinskih sporazumov, pa glede zunanjepolitičnih intervencij. Zgodila se je paradoksalna situacija, ko ni več čisto nič važno, ali večina javnosti nečemu nasprotuje, saj se prvouvrščeni stranki, ki imata oblast nad večinskim sistemom lahko požvižgata na javno mnenje. Vesta namreč, da bo na naslednjih volitvah ena od njiju v vsakem primeru dobila volitve.

Kakšna trnova pot v večinskem sistemu čaka kakršnekoli ne-elitne alternative, ki so osovražene s strani masovnih medijev - lahko vidimo na francoskem primeru. Nacionalna fronta nastopa kot tretji blok - je torej v opoziciji tako do levice, kot tudi do desnice, hkrati pa v stalnem boji z liberalnimi mediji. Ima močno in relativno veliko podporno bazo svojih volivcev, a hkrati ji volivci njej nasprotnih strank močno nasprotujejo. Čeprav je imela na več zadnjih volitvah skupno nad 20% glasov - je njenih predstavnikov v parlamentu zanemarljivo malo, nekaj več kot 1%. Čim se je Nacionalna Fronta namreč uspela uvrstiti v drugi krog, sta levica in desnica izkoristili večinski sistem, se združili v koalicijo proti njej, ter skupaj uspeli preseči 50% - ter tako preprečiti, da bi stranka dobila kakršnekoli predstavnike. Večinski sistem v Franciji je torej dobesedno utišal 20% (4-5 milijonov) volivcev z jasno politično opredelitvijo (proti imigracijska politika, nacionalistične ideje, evroskepticizem), ter jim odvzel njihov glas.

Nekateri bodo trdili, da večinski sistem "varuje pred tem, da bi se ustanavljale instant stranke", kakršne so bile recimo SMC, Lista Zorana Jankovića in Lista Gregorja Viranta. Tudi to dokazano ne drži. Če je instant stranka ustanovljena s strani vladajoče elite, dobro medijsko podprta ter javno prikazana kot "sprejemljiva", je večinski sistem ne bo blokiral. To je bilo popolnoma jasno ob Macronovi zmagi  - ko se je del francoske leve in desne elite združil in prelil v stranko Emmanuela Macrona - ki je nastala zgolj nekaj mesecev pred volitvami in na njih pobrala še toliko več poslancev, kot volilnih glasov. Vsaka podobnost z znanimi slovenskimi "udbomafijskimi metodami" in vzponom SMC je zgolj slučajna(!).

Večinski sistem torej v praksi favorizira tiste, ki so že dolgo na oblasti in blokira opozicijske alternative. Stranka, ki nasprotuje tako uveljavljenemu levemu, kot tudi desnemu polu torej v večinskem sistemu nima nobene možnosti.

Jasno je, da po večinskem sistemu Janez Janša letos ne bi imel mandatarstva za sestavo vlade. Motiv, zakaj se nekateri desničarji in mnogi člani stranke SDS tako navdušujejo nad večinskim sistemom - ki bi definitivno prinesel bistveno večjo, če ne vsakokratno zmago "udbomafiji" (kandidati "levice" so slavili tudi na vseh dosedanjih predsedniških volitvah, ki delujejo po večinskem principu) torej ni znan. Gre le za neumnost, kakršna je bila levo-desno "konsenzno" glasovanje za otežitev in uničenje referenduma leta 2013? Je to morda bolj kot "zmaga" le želja počistiti z vsemi tekmeci na desnici in se uveljaviti kot "edina prava desna stranka"? Ali pa dokončno zabetonirati obstoječo slovensko levo-desno delitev in vnaprej onemogočiti kakršnekoli alternative izven dometa Kučan-Janša? 

Upajmo, da ne.

Za komentiranje morate biti prijavljeni.
Komentar izbrisal uporabnik
Aktualno .
Aktualno .
Objavil/a 2018-06-04 23:43:08 (Jun 04, 2018)
Starejša objava Novejša objava
KATEGORIJE OBJAVE
ZADNJE OBJAVE
Šarec bo kaznoval nasprotovanje multikulturi
Igor Akrapovič in drugi slovenski najuspešnejši podjetniki iščejo nove sodelavce. Preverite, katere kadre želijo.
Poskusna objava
Javnomnenjska raziskava: Marjanu Šarcu in njegovi LMŠ podpora pada, SLS v parlamentu!
Angleške multikulturne grozote: ugrabljena 15 letna angleška deklica je bila 12 let spolna sužnja pakistanski tolpi
Zahteva po razveljavitvi izidov državnozborskih volitev z dne 3.6.2018
Glavni krivec za propad SLS je Peter Vrisk, največji kmečki tajkun, ki počasi izgublja nadzor!
Javni poziv nove generacije SLS Ljubljana vodstvu SLS
Ali bi večinski sistem v Sloveniji res favoriziral pomladnike?
Rezultati vzporednih volitev ob 15.15
ZADNJI KOMENTARJI
KATEGORIJE
SMC
(3)
sds
(3)
lidl
(2)
nsi
(2)
sd
(2)
eu
(2)
ZDA
(2)
LMŠ
(2)
joga
(1)
sls
(1)
LGBT
(1)
CETA
(1)
NATO
(1)
epp
(1)
IŠČI PO ARHIVU
Julij 2020
PTSČPSN
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Oglasi

3017.) iskanje

Kategorija: Leposlovje

Cena: 8.99 €

hager werken embalming powder +27640518120 (pink and white) compound/fluids for sale in south africa hager werken embalming compounds, pink and white powder are general items from germany. embalming is the art and science of preserving human remains by treating them in its modern form with chemicals to forestall decomposition. the intention is to keep them suitable for public display at a funeral,for religious reasons, or for medical and scientific purposes such as their use as anatomical specimens. embalming compound in powder form both pink and white radio active and (hot and not hot) its all available. at preferably adorable prices starting from one kilogram upwards ,we are looking for a good buyer. typically embalming compound (fluid) contains a mixture of formaldehyde, methanol, and other solvents. the formaldehyde content generally ranges from 50 to 97 percent and the methanol content may range from 9 to 89 percent.the types of embalming powder depends on the purity and colour. purity:98% ,100% hot compound origin:germany brand. hager werken purity on colour. pink 98% white 100% distributor dentist / dental technician.  hager & werken products are sold through the dental trade worldwide.  we are leading suppliers of germany made embalming compound to clients in south africa and other african states. . contact: +27640518120 or watsup.

Kategorija: Antikvariat in Antikvitete

Cena: 100 €

@europe universal ssd chemical solution+27660432483 in uk,norway,egypt, turkey, libya, thailand, belgium, spain, netherlands, brazil, switzerland we have ssd automatic chemical solution for cleaning black money and any color of defaced currency available in our laboratories worldwide. our ssd automatic solution is also used in the cleaning of bank notes with anti-breeze quality, bills like usd, euros, pounds and other local currencies. we are direct manufacturer and the main supplier of chemicals that includes ssd solution, super automatic solution. we have different types of chemicals that can perfectly clean out your notes, black notes, red notes, green notes, stained notes, stamped notes and also coded notes. we also melt frozen chemicals in our laboratory and our services are professional. we therefore provide legal document for all our products. contact us for more information: 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@universal suppliers of ssd chemical solution +27660432483 in south africa, protea glen , chiawelo , protea north , mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

$$100% universal chemical ssd solution & activation powder +27660432483 in south africa,uk,johannesburg,witbank,soweto,cape town,burgersfort,eastern cape,vanderbijlpark,polokwane, thohoyandou, phalaborwa,mokopane, bochum, lebowakgomo, mankweng, seshego, dendron, giyani, lephalale, musina,alexandra johannesburg lenasia midrand randburg,roodepoort, sandton, alberton, germiston, benoni,boksburg,rakpan,daveyton,duduza,edenvale ,germiston impumelelo, isando katlehong kempton park, kwathema, nigel reiger park springs, tembisa, thokoza,tsakane, vosloorus wattville atteridgaeville centurion hammanskraal ,we only deals on high quality s. s. d. chemicals solution for cleaning black money we are manufacturer and seller of all sort of chemicals like super automatic ssd solution z. w. v. 8 model activation powder and reactivation powder, anti air powder, mercury powder, automated money developer machines congeal chemical melting equipments,

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

free state ssd chemical solution suppliers for cleaning black money +27660432483 in lenasia , lawley , protea glen , chiawelo , protea north , zakariyya park , eldorado park a/h , orlando , ennerdale , mid-ennerdale , zondi , zola , soweto , pimville , orlando west , nancefield , naledi , mohlakeng , dobsonville , bram fischerville , diepkloof , kagiso , rangeview , homes haven , boltonia , lewisham , mindalore , west village , luipaardsvlei , silverfields , breaunanda , greenhills , randgate , finsbury , eikepark , carletonville , oberholzer , protea south , wolfelea ah , magaliesburg , eldorado estate , tladi , klipspruit west , meadowlands , thulani , devland , mofolo north , jabulani , dhlamini , molapo , phiri , doornkloof bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east london empangeni george germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park khayelitsha kimberley klerksdorp mamelodi mitchells plain mthatha nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa thohoyandou umlazi upington vanderbijlpark vereeniging welkom witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka, zimbabwe, harare, namibia, windhoek, botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies.

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@switz land & denmark ssd chemical/activation powder +27660432483 in uk,usa,sweden,germany,kuwait, nelspruit newcastle pietermaritzburg pinetown polokwane port elizabeth potchefstroom pretoria randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve e, harare, namibia, windhoek, botswana to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 20 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze 

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@cape town ssd chemical solution +27660432483 in uk,kuwait,     bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.   anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. victrola paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@ssd chemical solution/activation powder in south africa +27660432483 in bellville benoni bloemfontein our vision to be the leading premier super automatic ssd solution, anti-breeze bank notes in bellville benoni bloemfontein boksburg cape town ....call or whatsapp +27660432483 knocks at our door step is uniquely   positioned to consistently provide high-value solutions and world-changing   chemicals and services to our clients.       we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.       anti-freezing preparations and prepared de-icing   fluids, ssd solution. vectrol paste, tebi-manetic solution, defaced currency,   cleaning chemical. darkened currency, black coated notes, cleaning black money

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

@limpopo suppliers of ssd chemical/activation powder+27660432483 in south africa   malaysia, johannesburg,lebanon, zambia,usa,kenya, california,    dallas,england,german,spain, jamaica,st,lucia, brasil,austria,vancouver, denmark,hong kong,    china,,pretoria, durban, australia, wales, france,cairo,china, norway,, botswana,    namibia,tanzania,northern cape,new york,limpopo sweden, kenya, denmark, rwanda,    oman,qatar,dubai,poland,lesotho,canada, united kingdom,we are specialized in chemistry for anti-breeze   bank notes. we also do chemicals melting and recovering of all type of bad   money from black to white as you can see below.contact us on +27660432483

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

  @mpumalanga best ssd chemical solution suppliers +27660432483 in south africa, protea glen, mpumalanga, secund, witbank, soweto bellville benoni bloemfontein boksburg cape town centurion durban east londongeorge germiston ibhayi johannesburg katlehong kempton park nhayelitsch polet neve kempton park randburg roodepoort rustenburg sebokeng soshanguve soweto springbok stellenbosch tembisa vanderbijlpark vereeniging welcome witbank eastern cape free state gauteng kwazulu-natal limpopo mpumalanga zambia, zimbabwe in johannesburg, london, england, uk, usa, california, south africa, cape town, pretoria, zambia, lusaka , zimbabwe, harare, namibia, windhoek,botswana call +27660432483 to purchase best ssd solution clean black notes dollars we also? sale chemicals like ssd automatic solution form cleaning black dollars currencies. i hereby use this media to inform you, that our company can clean out black deface currency, (stained money) bank notes, we have all kinds of chemicals used for cleaning of black money or stained money in currencies such as u.s dollar, euro, pound, and all local currencies, even if your defaced note is 25 years old, we sale chemicals like tourmaline, s.s.d. chemical / solution , castro x oxide, a4. and many like activation powder & ssd solution for cleaning black money chemical and allied product incorporated is a major manufacturer of industrial and pharmaceutical products with key specialization in the production of s.s.d automatic solution used in the cleaning of black money,defaced money and stained bank notes with anti breeze quality.others for damaged notes, bills like usd,euro, pounds, transferring

Kategorija: Storitve

Cena: 200 €

59.) aspirin za tomaža

Kategorija: Mladinska literatura

Cena: 8.99 €

Prikaži več
Zapri predvajalnik
Prikaži seznam predvajanja
Prestavi predvajalnik
Povečaj