M. Iršič, blog: Ta veseli dan ali Mercator je prodan
Spletni Časnik

Torek, 1. Julij 2014 ob 10:46

Pet, morda celo deset let prepozno se je vendarle zgodilo. Najboljši sosed končno ni več žrtev pravičnikov socialne države in najboljših podjetnikov na Balkanu, ki želijo, da slovensko ostane slovensko, ker se tako spodobi in je pravično, pa čeprav bomo ta neumestni patriotizem na tak ali drugačen način plačali iz lastnih denarnic. Politika je cepetala na mestu, zadrževala kolikor se je dalo, dokler je niso dohitele evropske zaveze in bridke ekonomske resničnosti. Kljub temu nam predvolilno antiprivatizacijsko sprenevedanje ni bilo prizaneseno

Ogabno je bilo prisostvovati farsi Bratuškove, ko je skupaj sklicala dva bančnika in direktorja SHDja ter od njih zahtevala “zagotovila”, da pogodba o prodaji 53-odstotnega deleža vsebuje tudi zavezo, da se zaenkrat število zaposlenih v Mercatorju ne bo nižalo, da ima pogodba protikorupcijsko klavzulo in da NLB ne bo financiral prodaje. Stvari o katerih se je morala nujno pozanimati vpričo hude zaskrbljenosti za interese sodržavljanov na “izredno sklicanem sestanku”, seveda pred mediji. Skupaj z Medjo, Podbevškom in Pircem se je nato v javnosti pojavila na skrbno izbrani konferenci, kjer so izjavili da se premierka v odstopu ne namerava vmešavati v prodajo – za to je itak “kriv” Janša – ampak se je samo želela prepričati, da državljani in zaposleni ne bodo oškodovani. Namesto, da bi ji zgoraj omenjeni gospodje impromptu v en glas povedali naj že končno neha blefirati in si nabirati politične točke pri naivnežih, ki verjamejo, da bomo ohranili delovna mesta zaposlenih v Mercatorji in njegovih dobaviteljev če bomo ostali indirektni lastniki. Tako kot… Istrabenzova, Murina, Cimosova?

Ne razumem zakaj so ji sposobni ekonomisti – pričakujem, da bodo v vodstvenih pomembnih finančnih institucijah samo taki – pripravljeni tako spregledati skozi prste, namesto da bi jo javno osramotili kot ekonomskega analfabeta. Tudi potem, ko je v javnosti večkrat ponovila laži, da je dobila “zagotovila” o ohranitvi delovnih mest, bila vljudno demantitana, pa še kljub temu trmasto trdila svoje.

Bratuškova se seveda kljub Bushovskemu nastopu dobro zaveda, da je bila prodaja nujna. Podobno kot se tega zavedajo Cerar, Židan, Jankovič in drugi branilci javnega interesa. Edini ki se morda ne, je rdečo kapo noseči vodja ZZZS, ki živi v neki drugi dimenziji časa in prostora, kjer morajo družbe biti prisiljene obdržati obremenjujoče toksične investicije in delavce, ki jih ne potrebujejo. Morda si to dimenzijo deli samo še z ministrom Dragonjo, kateremu se prav tako zdi, da bi Heliosovi novi lastniki morali zastonj sponzorirati plače 155 delavcem, ki hodijo v službo igrat sudoku in prebirat dnevno časopisje, tako kot je prej to počela država.

Mercator že dolgo ni več zdravo podjetje, ne glede na to kaj razlagajo protestniški ignoramusi pomešani z oportunističnimi političnimi in sindikalnimi sociopati na ljubljanskih ulicah. Iluzijo zdravega podjetja je perpetuiralo obdobje debelih krav in po jugoslovansko deljenih bratskih kreditov, katerih se je tako rad posluževal “najboljši menedžer v Sloveniji” v svoji ihti po nepremišljenem in podjetniško neutemeljenem širjenju za vsako ceno in sicer z lastnimi trgovskimi centri iz cementa in opeke. Ko so ti presahnili, hkrati z nastopom finančne krize, stare gospe, ki so prej štirideset let čebulo kupovale pri najboljšem sosedu pa so naekrat včasih zavile še v Hofer, Lidl ali EuroSpin je bilo vse nared za popolno nevihto in bridko srečanje z resničnostjo. Iluzija o najboljšem podjetju na balkanu (podobno kot tista o najboljšem menedžerju na balkanu) se je obdržala med ljudmi, ki v bifejih razpravljajo o tem kako “nam tujci hočejo vse ukradit”. Politiki pa bi se vsekakor morali zavedati resničnosti situacije, ne glede kako zelo so v predvolilnem času oddaljeni od resničnosti.

beri dalje ...

M. Iršič, blog: Ta veseli dan ali Mercator je prodan - Časnik

Sorodni prispevki: M. Tomšič, PlanetSiol: Padli šampioni nacionalnega interesa Po Binetu Kordežu in “trojici gradbenih baronov” Ivanu Zidarju, Hildi Tovšak in Dušanu Črnigoju sta minuli teden doživela (prvostopenjsko) obsodbo zaradi poslovnih mahinacij še najbolj... M. Tomšič, PlanetSiol: Spuščanje megle Propad (oz. uradno likvidacija) dveh relativno […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17238 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17192 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17251 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16623 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16582 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16519 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

M. Iršič, blog: Ta veseli dan ali Mercator je prodan