Obudimo spomin: 70-letnica kapelice v Rovtah
Spletni Časnik

Sobota, 23. Avgust 2014 ob 20:38

Odpri galerijo

Foto: Reporter.

Foto: Reporter.

Lanskoletna nedelja 25. avgusta 2013 nam je ostala v spominu zaradi slovesnosti v Rovtah, še bolj pa zaradi razburjenja „demokratične javnosti“, ki naj bi ga ta slovesnost povzročila. V Rovtah so se namreč to nedeljo spominjali 20. obletnice blagoslovitve farnih spominskih plošč, na katerih je zapisanih 218 v maju 1945 iz Vetrinja vrnjenih in nato pomorjenih domobrancev ter tistih, ki so se šli javit v Logatec. Seveda so pri tem povedali, da so rovtarski domobranci leta 1943 samo nadaljevali delo vaške straže, ki je nastala eno leto prej kot samoobramba pred partizanskim in italijanskim nasiljem.

Že v tednu pred 25. avgustom so mediji zagnali vik in krik, da bodo v Rovtah „proslavljali 70-letnico domobranstva, z drugo besedo slovenske kolaboracije z nacisti, nad čemer bi se morala Slovenija in tudi Evropa zamisliti“. Na sam dan slovesnosti je nekaj predstavnikov „demokratične javnosti“ pri partizanskem spomeniku na Židovniku ob cesti Logatec – Rovte uprizorilo nekakšno protestno manifestacijo: s partizanskimi kapami na glavah in z rdečimi zastavami ter slovenskimi z rdečo zvezdo v rokah so tam „zborovali“ in žugali avtomobilom, ki so vozili proti Rovtam. Med „zborovalci“ so bili tudi taki, za katere ni mogoče misliti, da ne poznajo naše polpretekle zgodovine, ki bi se lahko poučili o usodi več kot 150 rovtarskih domobrancev: ko so v junijski noči 1945 goli, bosi in pretepeni prehodili strmo pot iz Brnice na Hrastniški hrib, jih je zadela krogla strelca s podobno kapo na glavi, kot so si jih nadeli protestniki na Židovniku, in omahnili so v globino. Njihove kosti še danes trohnijo tam, kamor so padli, svojci v Rovtah pa tudi po 70 letih niso izvedeli, kje ležijo, in jim ne morejo prižgati svečke. – Je to manipulacija z mrtvimi? To je naštevanje golih dejstev, ki se jih ne da spremeniti.

Leto 1944 je bilo v Rovtah relativno mirno. Ljudje seveda niso mogli vedeti, da je to samo zatišje pred še večjim viharjem, in so začeli razmišljati, kako bi se oddolžili spominu na padle in pomorjene farane. Že leta 1942, ko so iz Lukančkovega gozda prekopali v blagoslovljeno zemljo 10 talcev italijanske represalije, iz Češirkovega gozda pa Pavla Lukana in druge žrtve partizanskega terorja, so čutili, da nekaj manjka. Nekoč je bila navada, da so na kraju redke nesrečne smrti postavili križ ali kapelico, ki so ji verjetno prav zato rekli znamenje. Sedaj pa je bilo med njimi v enem dnevu toliko okrutnih smrti. In v prvi svetovni vojni je padlo 73 Rovtarjev, ki tudi še niso imeli nobenega „znamenja“. Domači domobranci so začeli nabirko in kupili Marijin kip, za podatke padlih in pobitih ni bilo težav, župnik Jože Kapus, ki je kot begunec pred Nemci preživljal leta vojne v Hotedršici, je naredil načrt in kapelica je bila kmalu nared. V nedeljo, 5. novembra 1944, je bila slovesna blagoslovitev, o kateri je obširno poročal Slovenski dom. Na slovesnosti je zbrano množico nagovoril domobranski kurat France Kunstelj, ki je s svojimi vzpodbudami veliko prispeval h gradnji in dobrega pol leta zatem tudi sam umrl mučeniške smrti na Teharjah.

Pomudimo se za nekaj trenutkov pri usodah ljudi, ki so zapisani na plošče v kapelici. Med njimi so padli v prvi svetovni vojni. Kljub tako velikemu krvnemu davku, ki ga je fara tedaj plačala, je prišla za dve leti pod italijansko okupacijo, po odhodu Italijanov, leta 1920, pa zaradi nove državne meje izgubila sosesko Medvedje Brdo s podružnico sv. Katarine. Žrtve druge svetovne vojne in revolucije – 62 imen je bilo prvotno vklesanih v kapelici – so zelo raznolike, zato bomo omenili nekaj značilnih skupin in posameznikov. Dne 2. avgusta 1942 so Italijani v Lukančkovem gozdu ustrelili 10 mož in fantov; večino so prijeli, ko so se vračali od nedeljske maše v Podlipi, le nekatere so pobrali po domovih. Najprej so jih pokopali kar v gozdu, pozneje pa prekopali na farno pokopališče. Franca Hladnika in Janeza Cigaleta s Petkovca so Italijani ustrelili po partizanskem napadu pri Cestah, pravi vzrok njune smrti pa razkriva Franc Kogovšek v daljšem poročilu, ki je bilo že leta 1946 objavljeno v Ameriški domovini, v Rovtah pa so zanj zvedeli šele pred kratkim. Pavla Lukana s Praprotnega Brda in še šest drugih mož in fantov so konec julija 1942 umorili partizani v Češirkovem gozdu in kar tam površno zagrebli. Tri mesece kasneje so jih vaški stražarji prekopali v blagoslovljeno zemljo. Štirje vaški stražarji so 29. septembra 1943 padli v Rovtah pod nemškimi streli zaradi lažne partizanske prijave itn.

beri dalje ...

Obudimo spomin: 70-letnica kapelice v Rovtah - Časnik

Lanskoletna nedelja 25. avgusta nam je ostala v spominu zaradi slovesnosti v Rovtah, še bolj pa zaradi razburjenja „demokratične javnosti“, ki naj bi ga ta slovesnost povzročila. V Rovtah so se spominjali 20. obletnice blagoslovitve farnih spominskih plošč, na katerih je zapisanih 218 v maju 1945 iz Vetrinja vrnjenih in nato pomorjenih domobrancev ter tistih, ki so se šli javit v Logatec.

Galerija slik

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17061 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17014 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17075 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16450 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16410 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16351 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Obudimo spomin: 70-letnica kapelice v Rovtah