M. Crnkovič, Požareport: Pravica do popravka, če nekdo narobe misli
Spletni Časnik
parlament online

Ponedeljek, 8. September 2014 ob 18:28

Pravica do popravka je svetohlinsko svobodnjaški ekvivalent 133. člena jugoslovanskega kazenskega zakonika o mnenjskem deliktu

Prejšnji teden je višje sodišče odločilo, da morajo Finance objaviti – in tudi so objavile – popravek, ki ga je zahtevala NLB v zvezi z nekim kritičnim člankom o Janku Medji izpred nekaj mesecev. Uredništvo se je na prvostopenjsko sodbo pritožilo z argumentom, da za objavo popravka ni razloga, ker se nanaša na stvari, ki v članku niso bile izrečene, in da so nekatere trditve v njem celo neresnične.

Sam bi rekel, da je bil inkriminirani članek nesramen in tendenciozen, ne pa tudi nepovezan z realnostjo, objektivno in v pravnem smislu ne žaljiv in predvsem ne neobjavljiv.

Pa so Finance s tem člankom prizadele pravico ali interes Janka Medje? Pravice nikakor, interes pa absolutno. Komu neki je v interesu brati kritične članke na svoj račun?!

Problem pravice do popravka ni problem NLB proti Financam ali Financ proti NLB. Problem je splošen in načelen. V bistvu je še čudno, da ni v slovenskih medijih vsak dan objavljenih petdeset popravkov.

Za začetek je zadeva slabo definirana že samo v jezikovnem, verbalnem smislu. Glede na slovensko funkcionalno nepismenost – še posebej pa nesposobnost pravnikov, da bi sproducirali polovico berljivega, jasnega, razumljivega stavka – to niti ni čudno.
Beseda “popravek” namreč implicira, da je tisto, na kar se nanaša, “napačno”, da je nekaj “narobe”, da “ni prav”. V večini primerov, ko to pravico nekdo uveljavlja, pa seveda ne gre za medijsko nenatančnost, netočnost ali celo za neresničnost objavljenega, za neskladnost navedb z empirično preverljivimi dejstvi. Ponavadi gre za to, da se (pri)tožniku zdi, da novinar, avtor, urednik “narobe” misli – poudarjam: misli! – ali da skratka “nima prav”.

Prvi odstavek 26. člena Zakona o medijih se glasi: “Vsakdo ima pravico od odgovornega urednika zahtevati, da brezplačno objavi njegov popravek objavljenega obvestila, s katerim sta bila prizadeta njegova pravica ali interes.”

Tretji odstavek 26. člena pa gre takole: “Z izrazom popravek ni mišljen samo popravek v ožjem smislu, to je zanikanje oziroma popravljanje zatrjevanih napačnih ali neresničnih navedb v objavljenem obvestilu, ampak tudi navajanje oziroma prikaz drugih ali nasprotnih dejstev in okoliščin, s katerimi prizadeti spodbija ali z namenom spodbijanja bistveno dopolnjuje navedbe v objavljenem besedilu.”

Tako kot je zakonodajalec zastavil stvari, lahko teoretično vsak cepec sam pri sebi ugotovi in sklene, da je medij z objavo prizadel njegovo pravico ali interes, in to tudi uveljavi – bodisi sporazumno z medijem ali še raje s pomočjo sodne instance.

Več lahko preberete na Požareport.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

M. Crnkovič, Požareport: Pravica do popravka, če nekdo narobe misli - Časnik

Sorodni prispevki: M. Crnkovič, Požareport: Janko Siddharta Gautama Buddha Shakyamuni Medja Tako kot o okusu se tudi o smislu za humor ne razpravlja: mi ga imamo, v Novi ljubljanski banki pa pač ne. Fotomontaža Janka Medje... F. Arhar za Finance: Ali bo še pol gospodarstva […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

19551 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

19500 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

19562 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

18839 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

18786 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

18739 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

M. Crnkovič, Požareport: Pravica do popravka, če nekdo narobe misli