B. Vodopivec, Finance: Grčija naj se poslovi od evra
Spletni Časnik
Državnozborske volitve 2014

Petek, 6. Februar 2015 ob 09:35

Siriza je radikalna levica in bo vedno radikalna levica. Dokončno bo zašuštrala ekonomijo, kot jo je še vsaka radikalna levica v zgodovini.

Začnimo, kot zadnjič, s stomatologijo. Zadnjič smo zob pulili, danes ga popravljamo. Zobar si da ponavadi veliko opravka s tem, da stene luknje v zobu temeljito očisti ostankov gnilobe. Vemo, kako to boli. Tega ne počne iz sadizma. Samo tako lahko realistično pričakuje, da se bo nov material dobro prijel na zdravo podlago.

Na podobne učinke je ciljal program trojke v Grčiji. Komentatorjem grških razmer vzdolž celotnega spektra, ne samo tistim na levici, je bila spretno podtaknjena teza, da je bil trojkin program za Grčijo strokovna zabloda, rezultat nekakšnega ekonomskega analfabetizma odločevalcev, če že ne čistega neokolonialnega sadizma. Kot dokaz navajajo velikanski upad grškega BDP in zvišanje brezposelnosti glede na položaj pred krizo.

Predkrizni grški BDP je temeljil na nevzdržni javni porabi, ki je temeljila na nevzdržnem zadolževanju. V trenutku, ko je zmanjkalo prostora za novo zadolževanje, ko novega denarja Grčiji niso bili pripravljeni posoditi niti komercialni niti uradni posojilodajalci, tistega BDP in z njim povezanih služb ni bilo mogoče ohraniti. Nobena realistična ekonomska teorija in noben realističen program ukrepov ni mogel računati na to, da lahko brez dodatnega denarja prepreči ta upad. Pika.

Bi pa seveda zdravljenje lahko potekalo precej hitreje, če ne bi bila Grčija tako neskončno razvajen in nekooperativen pacient. Neka zdrava proračunska ravnotežja je Grčija ujela šele proti koncu leta 2013. Stalno se je upirala vsem ukrepom, ki so posegali v privilegije statusa quo. Trojka od Grčije ni zahtevala, naj neha vlagati in zaposlovati mlade. Samo to, da spravi javne finance v vzdržne okvirje. Pri privatizaciji ni Grčija izpeljala še tako rekoč nič od obljubljenega. Regulativa trga dela je še vedno popolnoma nekonkurenčna. In tako naprej. Kar se seveda kaže v grških rezultatih.

Način zdravljenja grške težave torej ni bila ekonomska strokovna napaka, v temelju vprašanje sploh ni bilo ekonomsko, ampak vedno predvsem politično. Politično v smislu, da nemški, in če hočete, tudi slovenski davkoplačevalci niso bili pripravljeni prispevati dodatne pomoči za Grčijo. Danes lahko ocenimo, da bo pomoč Grčiji evropske davkoplačevalce stala kakih sto milijard evrov oziroma slab odstotek BDP. Slovenske davkoplačevalce bo predvidoma stala nekje med 300 in 400 milijoni evrov. Ob tem, kako danes Mramor stiska slovenske proračunske porabnike za vsak milijon, si lahko malo preračunate, kaj vse bi lahko s tem denarjem pri nas postorili. Še približno toliko so z odpisi in reprogrami terjatev Grčiji leta 2012 prispevali zasebni posojilodajalci. To je do danes največji odpis dolga v zgodovini. Grški državi bodo skupaj prek odpisov in ugodnih reprogramov zunanji posojilodajalci obveznosti skupaj zmanjšali za več kot sto odstotkov BDP. Če bi danes Sloveniji nekdo odpisal za 40 milijard posojil, srčno upam, da se pri nas ne bi našlo preveč ljudi, ki bi ga zmerjali z imperialistom in neokolonialnim sadistom.

Več lahko preberete na Financah.

B. Vodopivec, Finance: Grčija naj se poslovi od evra - Časnik

Sorodni prispevki: B. Vodopivec, Finance: Evroordinacija Krčenje posojil v trenutni krizi ni posledica pomanjkanja ponudbe denarja, ampak pomanjkanja povpraševanja po njem. Dodatna količina denarja je v taki situaciji kot pritiskanje na... R. Čakš, Kam greš?!: Kaj je radikalnega pri Sirizi ali »posodi mi jurja« mentaliteta […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17034 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

16987 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17048 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

16425 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

16384 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

16325 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.
Teme
Novice

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

B. Vodopivec, Finance: Grčija naj se poslovi od evra