Novi glas: Demos, Slovenska osamosvojitev in demokratizacija
Spletni Časnik
1. volilna enota

Petek, 13. Marec 2015 ob 19:08

Društvo slovenskih izobražencev je s Knjižnico Dušana Černeta predstavilo knjigo Demos, Slovenska osamosvojitev in demokratizacija avtorice dr. Andreje Valič Zver ob 25-letnici političnih prelomnih dogodkov v Sloveniji, ki so privedli do demokratizacije ter osamosvojitve Slovenije. Knjiga je dodelana doktorska disertacija o obdobju, o katerem se zdi, da se ga sramujemo. Obletnice prvih svobodnih volitev in Demosa kar bežijo mimo nas, kot da se sramujemo likov, ki so nas leta 1991 pripeljali do osamosvojitve. Že v šolstvu je žalostno, saj povprečni slovenski mladostnik ve o nastanku slovenske države malo ali skoraj nič. Večer je povezoval časnikar Ivo Jevnikar.

Kljub temu da je danes raziskovalcem na voljo ogromno virov in literature o nastanku slovenske države, je dr. Andreja Valič Zver naletela na težave tako pri pripravi kot zagovoru doktorata. Pripravila ga je na FDV v Ljubljani, a je bil iz čisto političnih vzrokov zavrnjen, zato je morala spremeniti fakulteto, spet plačati doktorat in najti novega mentorja, da je v Mariboru lahko zagovarjala doktorat. Kot je dejal zgodovinar Renato Podbersič ml., ki je predstavil avtorico in njeno delo, se na znanstveni instituciji nekaj takega ne bi smelo zgoditi. Knjiga vsebuje veliko arhivskih virov iz državnega arhiva RS, širok izbor literature in veliko opomb; največjo dodano vrednost predstavlja anketa glavnim akterjem izpred 25 let, na katero so žal odgovorili samo predstavniki Demosa, ostali se niso odzvali. Ni prišlo do dialoga, kar je simptomatično za slovensko prizorišče, slovenska pomlad pa je zanemarjena tema tako v zgodovinopisju kot šolstvu in spominu.

“Nujno je potrebno, da se o teh stvareh začne pisati, ko so še živi protagonisti. Zdi se nam, da o tem že vse vemo, a ni tako. Pričujoča knjiga je nov kamenček v mozaiku poznavanja naše ne tako davne zgodovine oz. bližnje preteklosti”, je dejal Podbersič. V strokovnih medijih je bila skoraj 400 strani obsežna knjiga deležna majhnega odziva, kar mogoče kaže na trenutno stanje naše družbe.

Več lahko preberete na Novem glasu.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Sorodni Prispevki:

Novi glas: Demos, Slovenska osamosvojitev in demokratizacija - Časnik

Sorodni prispevki: B. Štefanič, Družina: Morda zbledele, a zlate črke Inštitut Jožeta Pučnika je v sodelovanju s poslansko pisano evropskega poslanca dr. Milana Zvera v dvorani Slovenske matice v Ljubljani priredil pogovorni večer ob 25.... ETV, Pogled: Andreja Valič Zver Pogled na ETV z dr. […]

Zadnje objave

Wed, 14. Sep 2022 at 07:08

17923 ogledov

Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba
Če bo prenos pogreba v živo tudi prihodnji ponedeljek, bi iskreno želel od vodstva RTVS, da za komentiranje izbere najbolj kompetentne komentatorje, ki vejo, kaj je kultura, kaj slovesnost trenutka, kaj žalost ob slovesu od ljubljene osebe, in ki bodo to znali tudi primerno – zadržano, le kadar je treba in s potrebno pieteto – komentirati. The post Prenos kraljičinega pogreba, če bo na nacionalni TVS, naj komentira kompetentna oseba appeared first on Časnik.

Tue, 13. Sep 2022 at 07:00

17876 ogledov

Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah
Priti, zgoditi se mora voditelj, ki svoje fante vodi skozi vse faze preizkušenj. Od začetnega trpljenja na treningih do odpovedovanja družinam, zopet treningi, ki skozi tedne postajajo zahtevnejši. Vsakdo, ki se je vsaj malo bolj zares ukvarjal z športom, ve, kaj hočem povedati. The post Tina Maze je spodbudila preobrazbo tudi v ekipnih športnih panogah appeared first on Časnik.

Mon, 12. Sep 2022 at 06:26

17927 ogledov

Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več
In napake ostanejo samo napake, priložnost za učenje in rast. Ko jih sprejmemo kot take, so priložnost za rast, ne bolijo več. In si lahko oprostimo, se lahko sprejmemo. Posledično napak ne opazimo več; nismo napaka niti ni napaka drugi. Smo izjemnost, ker se lahko učimo, odpustimo, zrastemo in gremo naprej. The post Če napake sprejmemo kot priložnost za učenje in rast, ne bolijo več appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:29

17275 ogledov

Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti
Resnično se zahvaljujem vsem, ki ste bili z menoj na poti. Zahvaljujem se vsem, ki ste bili z menoj prek socialnih omrežij, tudi vaše molitve in spodbude so nas gnale naprej. Zahvaljujem se tudi tistim, za katere vem, da bi se udeležili romanja, pa je zdravje načelo telo – tudi vi ste bili z nami. The post Peš romanje ni navaden izlet, a se ga splača opraviti appeared first on Časnik.

Sun, 11. Sep 2022 at 07:08

17228 ogledov

Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša
Za oblikovanje skupnosti je najprej pomembno, da smo pripravljeni poslušati drugega in stopiti z njim v dialog. Vemo, kako težko otroci počakajo, da nekdo v skupini konča svojo misel, saj bi radi takoj povedali svoj pogled. The post Teden vzgoje 2022: Skupnost, ki se posluša appeared first on Časnik.

Sat, 10. Sep 2022 at 10:13

17173 ogledov

Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji
Kar nekaj Slovencev je, ki imajo še danes več kot odlične spomine tako na sedanjega kralja Karla III. kot na njegovo pravkar umrlo mamo, kraljico Elizabeto II. Naj počiva v miru! The post Spomini na obiska kraljice Elizabete II. in princa Charlesa v Sloveniji appeared first on Časnik.

Prijatelji

Bojan  AhlinRoža Karan (Astrologinja)Branko GaberAleš ČerinMatija Gabrovšek

NAJBOLJ OBISKANO

Novi glas: Demos, Slovenska osamosvojitev in demokratizacija